| |
|
|
Kod adı: Ebubekir
Trabzon'daki rahip cinayetiyle ilgili haberlerden birine çok sayıda eleştiri geldi. Haberde sanığın bir oyuna katılarak Batı'ya 'sanal terör eylemi' yaptığı yazılıydı.
Trabzon'daki rahip cinayeti sanığının bulunması ardından gazetenin 10 Şubat tarihli sayısında birinci sayfadan Kod Adı: Ebubekir başlığıyla verilen bir haber, 100'ü aşkın okurun sitem ve şikâyetine yol açtı. Haberde 16 yaşındaki sanık O.A.'nın ogame adlı oyun sitesine girerek, Batı'ya "sanal savaş" yürüttüğü, "Arap terörist" rolüyle ABD ve Avrupa'da "sanal eylem" yaptığı aktarılıyordu.
'Bizi Sabah'a küstürmeyin' Gelen okur mektupları şunu vurguluyor: * Ogame oyunu hakkında verilen haber bu konuda bilgisizliği yansıtıyor, okuru yanıltıyor ve kamuoyunda yanlış yargılara yol açıyor. * Bu bir savaş veya "cihad" oyunu değildir. Bu bir uzay simülasyon eğlence oyunudur. Vasat üstü zekâ ister. Tüm aile fertleri bunu zevkle birlikte oynamakta, dostluklar edinmektedir. * Bu oyun uluslararası değildir. Türkiye'ye kayıtlıysan Türklerle oynarsın. * 200 binden fazla kişi bu oyunu burada oynuyor. Onları Sabah'a küstürmeyin. * Her oyuncuyu zan altında bıraktınız. Cinayeti bu oyuna bağladınız. * Ben T.C. vatandaşıyım. Bir suç işlersem T.C. suçlanamaz herhalde!
'Cinayeti kınıyoruz' "Ogame.tr takımı" adına gönderilen bir mesajda da "Dünyada 2 milyon kişinin kayıtlı olduğu bu büyük oyun camiası içinde üzüntüyle karşılanacak insanlar mevcuttur, ancak bunu ogame ailesine mal etmek talihsizlik olmuştur, Biz ogame takımı olarak nefret, şiddet ve cinayeti esefle kınıyoruz. Kültürler, dinler, ülkeler, cinsiyetler ve ırklar arasındaki diyalog ve eşitlik bizim en önemli değerimizdir" deniyor. Merkez Haber Ajansı Müdürü Ramazan Kurnaz, "Sanığın bu oyuna müptela olduğu, internet kafelerde oyun oynayıp chat yaptığı unutulmamalı" diyor. Haberden, sanığın oyun tutkusunun cinayetin başlıca nedenlerinden biri olduğu izlenimi doğuyor. Ogame üzerinde aşırı vurgu var. Elbette ki oyun tutkusu ileri tarihlerdeki yargılamada ele alınacak bir unsur, ama "birincil" mi? Haberlerde sanığın davranış tarzı, gündelik hayatı ve çevresi üzerine ayrıntı verilirken sanal alemde popüler olan oyunları oynayan, şiddet aleyhtarı gazete okurlarının sayıca yüksek olduğu da unutulmamalı. Kaldı ki, insanları suça itici (ki ogame'in öyle bir amacı olmadığında mutabakat var), bu tür internet sitelerinin (mesela çocuk pornosu, şiddet, terör vs amaçlı siteler) adlarının haberlerde geçmemesi çok daha doğru olacaktır.
|