Müzik tarihine yolculuk
Türkiye'de müzik kültürünün binlerce yıllık tarihini belgelerle günışığına çıkaracak uluslararası müzik kongresinde akademisyenlerle sanatçılar bir araya gelecek.
İstanbul, 29-31 Mayıs arasında "Uluslararası Tarihsel Süreç İçinde Türkiye'de Müzik Kültürü ve Müzik Müzesi Kongresi" başlıklı önemli bir kongreye evsahipliği yapacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilkent Üniversitesi'nin işbirliğiyle Askeri Müze'de gerçekleşecek kongrede, Türkiye'de müzik alanında var olan bilgi birikimine katkı sağlanması ve konunun tüm boyutlarıyla ele alınıp tartışılması amaçlanıyor. Günümüz Türkiyesi'nin müzik kültürünü oluşturan bütün unsurların ele alınacağı ve 3 gün süreyle paralel oturumlar şeklinde gerçekleştirilecek bu kongre ile konusunda uluslararası düzeyde etkinlik ve öneme sahip akademisyen ve araştırmacıların bir araya gelip bir düşünce platformu oluşturması hedefleniyor.
MÜZE ÇOK YAKINDA Kongrenin ana konuları arasında yer alan Türkiye Müzik Müzesi projesi, dünya müzik mirasına Anadolu'nun sağlayacağı katkıları içeriyor. Kuruluş çalışmaları devam eden bu müze, 6 binden fazla enstrüman ve belgeye sahip. Kongre düzenleme kurulunda görev alan, Müzik Müzesi Koordinatörü Oğuz Elbaş, belgelere göre yaklaşık 12 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kültür mirasımızın en önemli alanlarından birini Anadolu kaynaklı müziklerin oluşturduğunu, bunu tüm dünyaya duyurmamız gerektiğini vurguluyor; "Uluslararası Müzik Kongresi, bir Türkiye projesi. Belgelere göre 12 bin yıllık müzik sürecini bilimsel olarak ortaya koyup tüm dünyaya aktarmak istediğimiz bilimsel kongreyi hepimizin sahiplenmesi gerekiyor. Kongre yurtiçinde ve yurtdışında Anadolu kültürüne emek veren, bu işin eğitimini veren herkese açık. Amaç bilgi üretmek..." Elbaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü bünyesinde yayınlanan "Tarihsel Süreç İçinde Klasik Türk Müziği" kitabının da müzik tarihi açısından önemli bir kaynak olduğunu belirtiyor. Askeri Müze'de 29 Mayıs'ta saat 10.00'da Müzik Müzesi Tanıtım Filmi'nin gösterimiyle başlayacak kongrenin panel başlıkları arasında "Yakın Tarih Türkiye Müzik Kültürünün Gelişimi", "Osmanlı Müziği", "Türk İslam Müziği", "Neolitik Dönem Anadolu Müziği", "Hitit Müziği", "Roma Bizans Müziği", "Opera-Bale ve Türk Bestecileri" gibi konular yer alıyor.
Figen YANIK
|