Ambulans hızında Japonları geçtik
Kayseri 112 Acil Servisi ambulanslarının, 2005 yılı içerisinde 25 bin 380 vakadan yüzde 96.2'sine 10 dakikanın altında müdahale ederek, yüzde 96 oranı bulunanJaponya'yı geride bırakacak başarıya ulaştığı bildirildi.
İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Mehmet Emin Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakalara daha hızlı ulaşabilmek için, fiziki ve teknik imkanların geliştirilmesinin yanında personel eğitimine de özel önem verdiklerini kaydetti.
Şoför, yardımcı sağlık personeli ve doktorun yer aldığı 3 kişilik
ekipten oluşan ambulansların, 24 saat kesintisiz hizmet veren A, sağlık kurumlarında görev yapan B ve yoğunluk yaşanılan bölgelerde görev yapan C tipi ambulanslar şeklinde sınıflandırıldığını belirten Tuncel, 16 ayrı bölgeye dağıttıkları bu ekiplerin vakalara anında müdahale etme şansı yakaladığını söyledi.
112 Komuta Kontrol Merkezi'ne bildirilen vaka sayısının her geçen yıl bir önceki yıla göre ciddi artış gösterdiğini vurgulayan Tuncel, 2005 yılında toplam 25 bin 380 vakaya müdahale edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu vakalardan 24 bin 416'sına, ihbar kayıt anından itibaren ilk 10 dakika içerisinde ulaşılmıştır. Japonya'nın ilk 10 dakikadaki müdahale başarısının yüzde 96 olması, bizim de onları yüzde 96.2 ile geçmemiz, ne kadar iyi yolda olduğumuzun açık göstergesidir.
Ekiplerimiz vakaların yüzde 3.7'lik kısmına 10-20 dakika arasında müdahale ederken, sadece 27 vakaya 20 dakikanın üzerinde ulaşılmıştır.Bu durum da, şehirlerarası karayolları gibi uzak noktalarda meydana gelen trafik kazalarından kaynaklanmıştır.''
112 ambulanslarının, vakalara geç müdahale ettiği yönünde kimi zaman eleştirildiğini hatırlatan Tuncel, ekiplerin inisiyatifi dışında, iyi adres verememe ve panik gibi nedenlerden kaynaklanan birkaç münferit olay dışında son derece başarılı bir yıl geçirdiklerinin rakamlarla anlaşıldığını kaydetti.
Tuncel, ''Ekiplerimiz, kimi zaman darp dahil bazı şiddet ve küfür dolu hakaretlerle karşılaşmasına rağmen özveriyle görev yapıyorlar. Son olarak, hasta almaya giden bir ambulansımızın önü sarhoşlar tarafından (bizi evimize götürün) diye kesilmiş, olumsuz cevap alınca ambulansın lastiklerini kesmişlerdir'' dedi.
AB ülkelerinde 50 bin kişiye, Türkiye'de ise 200 bin kişiye bir ambulans düştüğüne dikkati çeken Tuncel, bundan dolayı AB ülkelerinin daha hızlı olduğunu ancak, Sağlık Bakanlığı'nın 50 bin hedefine ulaşılması için ciddi çalışmalar yaptığını belirtti.
Tuncel, ambulansların en çok kalp krizi, şeker ve solunum yolları gibi nedenlerden kaynaklanan rahatsızlıklarda kullanıldığını, bu tip rahatsızlıkları olan 18 bin 284 hastayı ambulansların hastanelere taşıdığını anlattı.
Dr. Mehmet Emin Tuncel, müdahale edilen vakaların, 2 bin 920'sini trafik kazaları, 2 bin 765'ini ev ve işyeri kazaları, 696'sını kurşun ve bıçakla yaralama olayları, 328'inin ise intihar girişimlerinin oluşturduğunu ifade etti.
Kayseri'de, 2003 yılında 15 bin 599, 2004 yılında ise 21 bin 35 vaka ambulanslar tarafından sağlık kuruluşlarına intikal ettirilmişti.
|