|
|
|
|
Meyhane kültürünü yaşatıyorlar
67 yıldır Kumkapı'da hizmet veren Kör Agop Meyhanesi, balık çorbası ve Ermeni mezeleriyle ünlü. Meyhanenin sahipleri Silva ve oğlu Daniel İnciyan, lezzetlerinin sırrını açıklamıyor.
Meyhane kültürü denilince ilk akla gelen mekanlardan biri 67 yıldır hizmet veren Kör Agop. Geçen yıllar boyunca Kumkapı'da onlarca yer değiştiren meyhane, 22 yıldır ise aynı yerde; Ördekli Bakkal Sokağı'nın 7 numarasında hizmet veriyor. Ermeni balıkçı Agop İnciyan'ın dışarıda içki içmek pahalı diye, Kumkapı sahiline çektiği sandalında balık çorbası ve rakı satmasıyla başlayan bu serüven, şimdi torunu Silva Hanım ve Silva Hanım'ın oğlu Daniel tarafından devir almış durumda. Çünkü Agop İncilyan, bu son mekanlarına taşındıktan kısa bir süre sonra hayata gözlerini yummuş. Bundan sonra oğlu Hayko meyhanenin başına geçmiş. Ancak o da aradan 6 yıl geçmeden ölmüş. Kör Agop, aslında ilk olarak balık çorbasıyla ünlenmiş. Meyhanenin müşterilerine sunmaya devam ettiği bu çorba, hala ilk günün lezzetini koruyor. Aşçılar ise sırlarını paylaşmamakta ısrarlı. Peki Kör Agop kimdi? Günün her saati çizmesi ve yağmurluğuyla dolaşan bir balıkçı olan Agop İnciyan, torununun anlattıklarına göre zamanında oldukça saygı duyulan bir kişilikmiş. Otellerin yeni yeni açıldığı bu dönemde takım elbisesi ve damı olmayan kimse giremezken, Agop İnciyan balıkçı kıyafetiyle baş köşede konuk edilirmiş. Zaten yine aynı dönemde sandalına milletvekillerinden bakanlara kadar gelmeyen kalmamış. Aynı zamanda çok eğlenceli bir kişilik olan Kör Agop, öldüğünde mezarında fasıl yapılıp, toprağına rakı dökülmesini isteyecek kadar da sıra dışı biriymiş. Lakabının neden "kör" olduğuna gelince... Geçirdiği bir kazadan dolayı bir gözü gerçekten görmüyormuş. Eşi ve kedisi için de aynı şey geçerli.
TUZDA BALIK 20 yıldır Kör Agop'un şefliğini yapan Muammer Temiz, meyhanenin ününü balık çorbasının yanı sıra tenekede balık, tuzda balık gibi çeşitlerine ve Ermeni mezelerine borçlu olduğunu söylüyor. Tenekede balığın pişirilme sırrını anlatmayı reddetse de, tuzda balık hakkında birkaç ipucu veriyor: "Aşçılar balığı tamamen tuza gömüp, fırında yine tuz içinde pişiyorlar. Bunun yanı sıra en ünlü mezesi topik. Zaten Kör Agop'un bu kadar ünlenmesinde eşinin yaptığı mezelerin de büyük katkısı var. Bu mezeler hala aynı lezzette yapılıyor. Şu an burada yiyebileceğiniz balıklar barbunya, tekir, sarı kanat, kırlangıç, levrek, çipura ve kalkan." Muammer Usta geçen 20 yıl boyunca Kumkapı'da ve dolayısıyla Kör Agop'un müşterilerinde pek çok değişiklik yaşandığını söylemeden geçemiyor. Çünkü o zamandan bu yana ortamın havasını bozacak gelişmeler yaşanmış. "O zamanki müşteriyi şimdi bulmak mümkün değil. Bundan 20 yıl önce gerçek meyhane müşterisi vardı. Onların meyhane kültürü vardı. Şimdi daha çok gençler geliyor. Gençler eğlenmesini biliyor ama yiyip içmesini bilmiyor. Örneğin buraya balık yemeye gelirseniz, palamut, kalamar ızgara veya tava, ahtapot yemeden kalkmak olmaz." Muammer Temiz, Kör Agop'la hiç çalışmamış. Oğlu Hayko İnciyan devraldığında göreve başlamış. İnciyan ailesini kendi ailesi gibi gördüğünü anlatıyor: "Bunca zamandır bir sorun yaşasaydım, 20 yıl boyunca bu kadar zor yapılan bir işin başında kalamazdım. Babamın bir lafı vardır: 'Gavurun ekmeğini yiyen, kılıcını sallar'. Biz birbirimize hiç ihanet etmedik."
TORUNUNUN OĞLU ÇALIŞIYOR Şimdilerde Kör Agop Meyhanesi'nin bayrağını elinde tutan 28 yaşındaki Daniel İnciyan, Kumkapı'da doğup, büyümüş. Bulaşıkçılıktan komiliğe kadar meyhanenin tüm aşamalarında çalışmış olan Daniel, Kör Agop Meyhanesi'nin bir okul olduğunu düşünüyor. Aslında Daniel İnciyan geçtiğimiz yıllarda Adalar'da ve Yeşilköy'de de balıkçı açtı. Ancak bu ismin lekeleneceğini düşündüğünden hiçbirine Kör Agop adını vermedi. Zaten şimdi hepsini devretmiş durumda ve tüm mesaisini buraya harcıyor. Kör Agop Meyhanesi'nin en kalabalık günleri cuma ve cumartesi. Ancak haftanın her gününe farklı bir müşteri kitleleri var. Mekan gecenin geç saatlerine kadar; yani müşterinin kalktığı vakte kadar açık. Meyhanenin pek çok ünlü müşterisi de var. Levent Kırca ve Ali Şen bunlardan sadece ikisi. Kör Agop'ta keyifli bir gecenin maliyeti ise balık yiyip rakı içtiğinizde ortalama 45 YTL. Tel: (0212) 517 23 34
|
|
|
|
|
|
|
|
|