| |
Parti okulu ve bilgiye yatırım
Doğru Yol Partisi'nin "Siyaset Okulu" bugün yapılacak bir törenle "2. dönem çalışmalarına" başlayacak... DYP yönetiminden rica ettiler, yarın "parti okulunda" konuşacağız. Önce Mehmet Ağar'ı kutlayalım. "Bilime, okula, araştırmaya" yelken açtığı için. Batı ülkelerinde de partilerin "böyle okulları" var.
1989'da Özal Başbakan'dı. Ve o yıl yerel seçim vardı. Özal seçimde zafer kazanacağından öylesine emindi ki, bütün söylemlerinde yüksekten uçuyordu. Ama sürpriz oldu. ANAP geriledi. Sahi, 1989'da ANAP neden "yükseklik kaybetti?"
1989 yenilgisi üzerine çok şey yazıldı. "Yazılmayan tek şey" ise Özal ile "akrabası, arkadaşı, sırdaşı Hüsnü Doğan" arasındaki konuşma: - Hüsnü günlerdir uyumuyor ve düşünüyorum, neden kaybettik diye. - Bari bir sonuca ulaşabildiniz mi abi? - Evet Hüsnü. - Turgut abi neden kaybettik? - Hüsnü yaratıcılık ve yenilikçiliğimiz artık eskisi gibi değil de ondan. - Sözlerinizi biraz açar mısınız? - Hüsnü şu 4 şeyi kafana iyice yaz: 1. Siyasetçi yaptığı ile yetinirse kaybeder. 2. Dün ile öğünmek oy almaya yetmez. 3. Millet, umuda oy verir... Geride kalan hizmete değil. 4. Okumayı, araştırmayı, gelişmeyi, yaratıcılığı, yenilikçiliği ihmal eden kaybeder.
Geçen gün Hüsnü Doğan'la yemek yiyorduk. Özal'ın söyledikleri kafasına öyle kazınmış ki... 17 yıl sonra madde madde sayıverdi.
DYP'nin gerisinde Demokrat Parti var. Celal Bayar var, Adnan Menderes var, "Yeter Söz Milletindir" afişleri var. DYP'nin gerisinde Adalet Partisi var. Süleyman Demirel var, "Konuşan Türkiye" afişleri var. Kalkınma hamlesi var, köye elektrik su götürme, yeni üniversiteler kurma var. Ama sadece bunlar bugün oy almaya yetmiyor.
Mevlana'nın dediği gibi: "Dün dünde kaldı cancağzım, Bugün yeni şeyler söylemek lazım."
Toplum elbette dün yapılanı takdir eder. Ama "düne değil", Özal'ın dediği gibi "umuda oy verir." Sadece "geçmişle övünmek" kitleleri heyecanlandırmaya yetmez. "Geleceğe dönük projeleri" de ortaya koymak gerekir.
"Dün" dünyanın en zenginleri, petrol krallarıydı. "Dün" Türkiye'nin en zenginleri toprak ağalarıydı. Ya "bugün?" En zenginler "bilgiye yatırım yapanlar." Bunun somut örneği, 30 Ocak'ta İstanbul'da konuşacak olan Bill Gates.
Bir süredir DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar'ı izliyoruz. Dikkatimizi çeken şeyler: 1. Geçmişle kavgalı değil... Geçmişe saygılı. 2. Parti içi hukuka karşı saygılı... Onu ihraç edeyim, bu örgütü feshedeyim demiyor. 3. Bilime, bilim adamına saygılı... Onları yakın çevresinde tutuyor... Geleceği, bilimin ışığında arıyor. Doğrusu da bu. Yararını görecektir.
Yarın DYP okulundayız. Konuştuktan sonra izlenimlerimizi aktarırız.
|