CHP, namaz ve ekonomi
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, TÜSİAD'la ilişkileri mesafeli seyrederken soluklandığı adres, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği oldu. TOBB'un, hafta başındaki konuğu ise ana muhalefet partisi Genel Başkanı Deniz Baykal'dı. İlk kez bir CHP liderinin TOBB'u ziyareti ilginçti. Kağıt üzerindeki gündem, "ekonominin genel gidişatı, yargı, eğitim ve kamu yönetimi reformu, cari açık riski, imam hatipler, mesleki eğitim ve 2b yasası" idi. Ancak ayrıntılara inildiğinde, Türkiye için tabu olan bazı sorunların çözümüne ilişkin ipuçları da ortaya çıktı.
Konya'dan yükselen ses Tabulardan biri "mesleki eğitim ve imam hatip çıkmazı" idi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun sunuşunda, şu vurgu dikkati çekti: "Mesleki eğitim, imam hatiplere kurban ediliyor!" Hisarcıklıoğlu, "Doktora yapmış insanlara iş veremiyoruz ama fabrikamıza kaynakçı ustası bulamıyoruz" deyince Baykal, üniversite sınavını kaldıracak bir model üzerinde çalıştıklarını söyledi. "YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz başkanlığında bir ekip çalışıyor. Biliyorsunuz lise eğitimi 4 yıla çıktı. Bize göre öğrenciler, lise 2'den itibaren yapılacak bir dizi sınavla mesleki eğitime yönlendirilebilir. Üniversite kapılarında yığılma önlenir" dedi. Bunun üzerine Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Üzülmez, imam hatip kökenli olduğunu hatırlattı ve "Bu meseleyi çözseniz çözseniz siz çözersiniz" mesajı verdi. Toplantının belki de en çarpıcı yanı "namazdı." Deniz Baykal'ın torunları ile bayram namazına gitmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi. TOBB Başkanı, "Din, kitap, bayrak, konusu artık tartışılmamalı. CHP'nin bu noktalara duyarlı olduğunu biliyorduk ama anlatmakta güçlük çekiyorduk. Bu fotoğraf da gösterdi ki CHP samimidir" dedi.
Sahi kule nerede? Başkan Hisarcıklıoğlu, bürokrasiden ve yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarındaki iştahsızlıktan yakınıp, "İktidarlar birkaç yıl geçince bürokratik havaya bürünüyorlar. Önerilere kapalı hale geliyorlar" değerlendirmesini yapınca Baykal, taşı gediğine koydu: "O zaman iktidarda bir de CHP'yi denemek lazım!" TOBB üyeleri "yargı, eğitim ve kamu yönetimi reformlarının" önemini vurgulayınca Baykal, "Bu konuları bizlerin yanısıra sizlerin de gündemde tutması ülkeyi rahatlatır" diyerek işbirliği önerdi. Cari açıktan kaygı duyan ve kurun baskı altında kaldığını düşünen TOBB yönetimi, ekonomideki iyiye gidişe rağmen devlet harcamalarının kısılmamasını eleştirdi. "Enflasyon yüzde 8'in altına indi ama devletin cari harcamaları yüzde 20 yükseldi. Harcama reformu yapılmadığı için vergiler arttırılıyor" diye yakındı. Bu sırada söz alan TOBB Başkanvekili Halim Mete de ekonomik programın performansını özetleyen şu fıkrayı anlattı: "Mahallenin gençleri, 80 yaşındaki nineye takılmışlar. 'Nine, seni evlendireceğiz ama bir sınavı geçmen lazım' demişler. Ömrü hayatında hayırlı kısmet bulamamış nine heyecanlanmış. Muzip delikanlılar, 'Nine, şu kuleye bir iğne diktik. Görebilirsen düğün tamam' diye şakayı sürdürmüşler. Biraz doğrulan nine, gözlerini dört açmış, sağ elini alnına doğru götürüp ufka bakmış ve 'Evladım iğneyi görmesine gördüm de kule ne tarafta?' demiş. Sözün özü; enflasyon düşüyor, ekonomi büyüyor ama tabandakilerin, "Biz hissetmiyoruz" yakınması da sürüyor.
|