kapat
   
SABAH Gazetesi
 
   Son Dakika
   Yazarlar
   Günün İçinden
   Ekonomi
   Gündem
   Siyaset
   Dünya
   Spor
   Hava Durumu
   Sarı Sayfalar
   Ana Sayfa
   Dosyalar
   Teknoloji
   Emlak
   Otomobil
   Detaylı Arama
   Arşiv
   Etkinlikler
   Günaydın
   Televizyon
   Astroloji
   Magazin
   Sağlık
   Cuma
   Cumartesi
   Pazar Sabah
   İşte İnsan
   Sinema
   20. YILA ÖZEL
   Turizm Rehberi
   Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çiçek Pasajı'ndaki Demciler Akademisi
Çiçek Pasajı'ndaki Demciler Akademisi


Çiçek Pasajı'nın 15 yıldır her cuma buluşan konukları kendilerine Demciler Akademisi ismini takmış. Sıkı dostların arasında pek çok ünlü de var.

Çiçek Pasajı'ndaki Seviç Restaurant'ta her cuma "Demak" toplantısı oluyor. Demak, "Demciler Akademisi"nin kısaltılmışını ifade ediyor. Demciler Akademisi yaklaşık 20 kişilik bir topluluktan oluşuyor. Edebiyat dünyasından oyunculara, tıp profesörlerinden gazetecilere kadar kendi alanlarında önemli isimlerden oluşan bu akademinin başlıca görevi rakı içmek. Her cuma saat 12.30 civarında toplanıyorlar ve akşam 17.00'ye kadar rakılarını içip sohbet ediyorlar. Demak'ın toplantısına önceki hafta biz de katıldık. 15 yıldır aralıksız her cuma toplanan Demak'ın ne olduğunu, kimlerden oluştuğunu ve toplantılarda neler yaşandığını konuştuk. Önce sözü Demak'ın isim babası Aydın Boysan aldı; "Rakı yalnız içilmez, yalnız içmek münasebetsizliktir. Ben 66 yıldır içerim ama bir kez bile tek başıma içmedim. Birlikte rakı içmekten keyif alan, birbirini tanıyan, sayan ve seven insanlar bir araya geldi ve bu akademi kuruldu. Bu ismi de ben buldum, bir de kısaltıp Demak dedim. Benim cebimde haftalık programının yazılı olduğu bir not defterim vardır. Cuma günleri en başta "12.30 Demak toplantısı" yazar. Günün en önemli işidir ve kesinlikle katılırım."

RESMİ İÇECEK RAKI
Peki Demciler Akademisi kimlerden oluşuyor? Boysan anlatıyor; "Sinemacısından yazarına, tıp profesöründen gazetecisine kadar çeşitli alanlardan insanlardan oluşuyor bizim akademimiz. Şu anda burada, edebiyat profesörü Cevap Çapan, yine edebiyat profesörü Naci Güçhan, gazeteci Turgay Çiçekçi, tiyatrocu Mücaf Ofluoğlu, grafik sanatçısı Besim Dalgıç, eleştirmen Fethi Naci, Orhan Veli'nin eniştesi İbrahim Yolyapan, Nuri Akay, Güngör Ergün, Bedirhan Toprak, Cumhuriyet Kitap ekini hazırlayan Turhan Günay, tıp profesörü Selçuk Özarman, Prof. Dr. Selçuk Özarmağan, Prof. Turgay Fişekçi, oyuncu Mustafa Alabora ve yönetmen Tunç Başaran bulunuyor. Şu anda birkaç eksiğimiz var. Birkaç kişi hariç hepimiz de rakı içeriz." Boysan neden cuma günleri ve gündüz toplandıklarını da, "Haftanın son günü olduğu için cumayı seçtik. Gece eve dönmek zor olduğu için de gündüz toplanıyoruz" diyerek açıklamaya çalışırken masadan biri söze katılıyor ve "Akşamı bekleyemiyoruz da ondan" diyor. Demciler Akademisi'nde neler konuşulduğuna gelince, söz yine Aydın Boysan'da: "Çok şey konuluşur, yalnız bir şu var; birisi lafı alıp da uzun uzun tıraşa giremez, susturulur."

KADINLAR GİREMEZ
Prof. Turgay Fişekçi de Demak ile ilgili şunları söylüyor: "Burada edebiyet, sinema, tiyatro, tıp alanlarından insanlar var. Dolayısıyla burada her türlü konu konuşulur. Biraz ciddi, biraz mizahla dolu bir sohbet olur. Akademinin yazılı olmayan kanunları vardır; bir kere kadınlar giremez. Bugün özel bir durum var, Fethi Naci'nin eşi Lale Hanım da masamızda ama ama bu istisnadır. Kadınların girememesinin nedeni, sansürsüz konuşulmasıdır. Sohbet bazen belden aşağı konulara kayar ve hiç sınırlama olmadan konuşulur. Bir başka kural, az yemek, çok içmektir. Çok az yenir, birkaç mezenin dışında masada bir şey olmaz. Ama içki tüketimi çok fazladır. Ekonomik bir toplantıdır. Bu yıl kişi başı 25 YTL ödüyoruz. Buradaki insanlar birbirlerinin en az 20 yıldır tanıyan insanlar. Masanın en genci benim, 50 yaşındayım. En yaşlımız ise 86 yaşındaki Mücaf Ofluoğlu." Son olarak masanın en esprililerinden biri olan oyuncu Mustafa Alabora alıyor sözü: "12 yıldır akademideyim. Burası müthiş bir yer. İnsanlar kültürel birikimleri, dünya içindeki duruşlarıyla, o kadar yüksek insanlar ki, o bakımdan bu sofrada olmak insanın hayatını zenginleştirir. Buraya çok insan gelip gitti. Bu masa onları kustu. Abuk subuk konuşanlar, iki kadeh içip dağıtanlar oldu ama bir daha gelemediler. Burada edebiyat felsefe, politika konuşulur, fıkralar anlatılır. En az da politika konuşulur."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Alışveriş bahane eğlence şahane
 İç çamaşırı imparatorunun ardındaki sır
 Nişantaşılı duman altı olmayacak
 Osmanlı'nın enerji santrali artık kültür dağıtacak
 Aslında keramet yatakta
 Felaketten bile para kazanıyorlar
 Kiliseye itibarı iade ediliyor
 Fransa'da resmi davetler
 Servete mal olan saatler
 Köpeğinize kurabiye ödülü
 Eminem rekora koşuyor
 Satır arasında kalanlar
 Stil
 Vitrin
 Yenibosna'ya Ahıskalı göçü
 Üst kimliğimiz ahlaklı Türk vatandaşı olmalı
 Mardin seni hiç unutmadım
 Mitterand'ın 'günah bebeği' artık bir yıldız
 Klasik meyhane geleneğini yaşatıyor
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Tavuklar yerine karılarımızı alın
Kanatlı hayvanları...
FİLİZ AKIN
Karayip Adaları ve salsa
Biz fena alıştık. Bayramda...
SUNAY AKIN
Yaşamı ayağa kaldırmak, yeniden!...
11 EYLÜL saldırısını...
Zeytinyağı bu topraklara doğanın bir armağanı
Selim Kantarcı zeytinyağı dünyasının çok sayıda ticari kuruluş, birlik ya da...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.