20 milyon kronik hasta var
Türkiye'de 20 milyon kişinin kronik hastalıkların etkisinde olduğu, sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, stres ve hareketsiz yaşam tarzının kronik hastalıklar için risk oluşturduğu bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ''Kronik Hastalıklar Raporu''nda, dünyada önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, Türkiye'deki ölümlerde önemli bir yer tuttuğu belirtildi.
Özellikle yoğun sigara tüketimiyle sağlıksız beslenmenin
yol açtığı kronik hastalıkların, önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne işaret edilen raporda, ülkede yaklaşık 20 milyon kişinin kronik hastalıkların etkisi altında yaşadığı ve kronik hastaların sayısında artış gözlendiği vurgulandı.
Kronik hastalıklar grubunda yer alan kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve KOAH'ın en önemli risk faktörlerinin, sigara ve alkol kullanımı, sağlıksız beslenme, stres ve hareketsiz yaşam tarzı olduğu kaydedildi.
Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın, alınacak koruyucu önlemlerle mümkün olduğu ifade edilen raporda, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon yüksek tansiyon, 4 milyon şeker, 3 milyon KOAH ve 2 milyon da koroner kalp hastasının bulunduğu bildirildi.
Kalp damar hastalıklarından dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon, ülkede ise 130 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtilen raporda, ''Sigara birçok hastalığa, özellikle de kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayarak, ölümlere yol açar. Koroner kalp hastalıklarından ve bu hastalıkların yol açtığı ölümlerden korunmak için atılacak ilk adım, sigara ve dumanından uzak durmaktır'' denildi. Kalp-damar hastalıklarından korunmak için beslenmeye de özen gösterilmesi istendi.
YÜKSEK TANSİYONA DİKKAT
Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişide görülen yüksek tansiyonun 18 yaş üzeri görülme oranının da yüzde 31.4'e ulaştığına dikkat çekildi.
Yüksek tansiyonun genellikle ensede olan baş ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, baş dönmesi, burun kanaması, yürümede zorlanma, sık idrara çıkma ve bacaklarda şişlik gibi şikayetlere yol açtığına işaret edildi.
Sigaranın, yüksek tansiyon için de risk faktörü olduğunun altı çizildi. Şeker hastalığının da yüzyılın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğu ve dünya nüfusunun yüzde 2.5'ini olumsuz etkilediği vurgulandı.
Raporda, ''Ülkemizde, aileleriyle birlikte 12 milyon vatandaşımız diyabet hastalığından etkileniyor. Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdüren diyabet, birçok hastalığa da zemin hazırlıyor'' denildi.
Diyabetin, iyi tedavi edilmemesi durumunda yaşamsal organlarda ciddi, kalıcı hasarlara yol açtığı ve sağlık sistemine de 580 milyon YTL yük getirdiğine dikkat çekildi.
''KOAH TEDAVİSİNDE İLK ADIM SİGARAYI BIRAKMA''
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) ise en tehlikeli akciğer hastalıkları arasında yer aldığına işaret edilen raporda, hastalığın oluşumunda en önemli ve önlenebilir tek nedenin sigara olduğu kaydedildi.
Raporda, ''Bazı istisnalarla birlikte bu hastalığın sadece sigara içen kişilerde görüldüğü tespit edilmiştir. KOAH, sigaraya erken başlayan, uzun yıllar ve fazla sayıda sigara içen kişilerde daha erken görülür ve ağır bir seyir izler'' denildi. Bu hastalığın tedavisinde sigarayı bırakmanın önemli bir adım olduğu da bildirildi.
(AA)
|