Solda yeni arayışlar...
CHP lideri Deniz Baykal, tepkisini dün şöyle ortaya koydu: "Onların arayışları ulusaldan uzaklaşan bir sol... AKP' nin sol versiyonunu arıyorlar..." Baykal'ın tepki gösterdiği, DİSK'in önderliğindeki "Solda Yenilenme Platformu"nun, sonuncusunu İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantılar. Aslında Baykal, platformu hedef alsa da soldaki arayış sadece DİSK'in önderliğinde sürmüyor. Seçim yaklaştıkça, sol yelpazede farklı arayışlar sürüyor. Bunlardan ilki, CHP liderinin de tepki koyduğu DİSK'in öncülüğündeki girişim. "DİSK bu toplantılarda neyi amaçladı, ne elde etti?" Baykal'ın vurguladığı gibi, "ulusallaşmadan uzaklaşan sol arayışın" içindeler mi? DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin, sorumuza yanıtı şöyle oldu: "Siyasette her zaman gündem oluşturan sol, son yıllarda sağın oluşturduğu gündemin peşine takılıyor. Malatya, Şemdinli, türban, kimlik tartışmaları bunun örneği. Kendi yaratamadığı yapay gündemlerin peşine takılıp gidiyor..." Platformun bir diğer gerekçesini, "Sol, söylem problemi içinde" diye açıklayıp devam etti: "Sol zihin değişikliği, modernleşme açısından yenilenemiyor. AB'ye, ekonomideki gelişmelere, ülkenin iyi gitmeyen sorunlarına bakışını ortaya koyamıyor." Çelebi'ye göre, son günlerin tartışması "üst-alt kimlik" açılımına solun gösterdiği yaklaşımı da bunu doğruluyor. "Ulusalcılığın, ırkçı, aşırı milliyetçi bir çizgi olmadığını" anlatamıyor. Farkını "vatansever veya vatanperverlik" olarak tanımlayamıyor.
Büyükerşen'e teklif Çelebi, "açılımlarının karşısında ve arkasında başta CHP ve DSP olmak üzere herhangi bir sol partinin bulunmadığını" da kayda geçirdi. Soldaki arayış DİSK'in girişimiyle sınırlı değil. Bir süredir, bazı kişiler Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen'in kapısını aşındırıyor. Solda yeniden yapılanmanın önderi olması için DSP'li Başkan Büyükerşen'i zorluyor. Büyükerşen de sohbetimizde kendisine bu yönde yapılan baskıları doğruladı. "Onlara verdiğim yanıtı aynen size de aktarayım" deyip ekledi: "Ben hiçbir yere kendi isteğimle gelmedim. Beni bulunduğum makama da birileri getirdi. Bu gerçeği görmezden gelmem..." Bahsettiği, Eskişehir Belediye Başkanlığı... Belediye Başkanı bir siyasi parti yönetimine gelecekse, yasaya göre başkanlığı bırakmak zorunda. Büyükerşen de bu durumu anımsatıp kaygısını şöyle aktardı: "Belediye Meclisi'nde AKP ağırlıkta. Yarın ben ayrıldığımda belediye başkanlığına AKP'den birinin geleceği de kesin. O zaman beni buraya getirenlere ne diyeceğim?" Büyükerşen, "Önderimiz ol" diyenlere de bunları aktarmış. Özetle "beni rahat bırakın" demiş. Solda üçüncü yolcular ise "Tartışmayı bırak, CHP'de bütünleş" anlayışında. Nitekim, DİSK'in toplantısına karşı, diğer büyük işçi konfederasyonu Türk-İş'in genel teşkilatlanma sekreteri Çetin Altun'un dünkü açıklaması da bu yönde... Çetin Altun, DİSK'in toplantısına tepkili.
Baykal'ın tepkisi Soldaki farklılıkları tartışmak, belli kesimleri ve isimleri dışlamak yerine, "tek çatı altında toplanılması" gerektiği görüşünde. CHP liderinin bu konulara bakışına dönersek... Baykal, tartışmaların uzağında kalmaya kararlı. Nitekim, dünkü uğraşısı da Başbakan Erdoğan'ın "Bizi birleştiren çimento dindir" söylemi üzerineydi. Türk-İş Genel Teşkilatlanma Sekreteri Altun'un açıklamasından duyduğu memnuniyeti "Sağduyunun sesi olmuş" diyerek gizleme de gereği duymuyordu. Her tartışma sonrası bölünen solda, dün de toparlanma yoktu.
|