İncirlik Danıştay'a gidiyor
CHP lideri Deniz Baykal'ın gündeminde bir haftadır İncirlik Üssü var... Baykal'ın, geçen hafta partisinin Meclis Grubu'ndaki konuşmasıyla başlattığı "İncirlik vurgusu"nun nedeni ne? CHP liderinin sorumuza yanıtı şöyle oldu: "ABD'nin, İran ve Suriye'ye dönük taleplerinin artmaya başladığı bir dönemde İncirlik'te neler oluyor? Anlaşmalara uygun olmayan kullanım var mı, yok mu? İskenderun limanındaki hareketlilik niye?" Baykal, geçen hafta sonu Anayasa değişikliği için bir araya geldiği Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e de bu soruları sordu mu? Soruyu, Dışişleri Bakanı Gül'e yönelttik. Gül, "Konuyu ben açtım" diye başladı. "Sayın Baykal'a da olanları aktardım" deyip devam etti: "İncirlik'in kullanımının şartları bellidir. Şarlar dışı kullanım yok..." 700 ton çadır "Ancak" deyip ekledi: "Sayın Baykal'a da söyledim, Pakistan'daki deprem sonrası yeni bir gelişme var..." Anlattığına göre, Pakistan'daki deprem sonrası NATO Komutanı devreye girmiş ve şu öneriyi getirmiş: "İskenderun'daki depolarımızdaki 700 ton çadırı Pakistan'a göndermek istiyoruz..." Bu kadar çok çadırın İskenderun'dan Pakistan'a naklinin nasıl yapılacağı konusu gündeme gelmiş. Gül, "Bizim ulaştırabilecek imkanımız yok" demiş. NATO Komutanı ile yapılan fikir alışverişi sonunda şu görüşte birleşilmiş: "Çadırları NATO uçakları aracılığıyla İskenderun'a en yakın olan İncirlik'ten Pakistan'a taşıyalım..." Bakan Gül, bunları anlattıktan sonra sözlerini şöyle tamamladı: "Ortada İncirlik'in statüsüne uyan bir durum var. Tamamen insani amaçlı bir girişim. İncirlik ile ilgili yeni bir sözleşme falan yok..."
Sorun kararnamede Peki, Baykal'ın itirazı "700 ton çadırın insani amaçla" taşınmasına mı? CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in, sorumuza yanıtı şöyle oldu: "Hayır, 18 Nisan 2005'te yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına itirazımız var. Anayasa'ya aykırı bir şekilde limanların kullanımına izin verildi. Asker ve silah sevki dahil kullandırılıyor..." Öymen'in belirttiği "2005/8712 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı", özetle şu hükmü taşıyor: "... Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararlarında öngörülen amaçlar doğrultusunda dost ve müttefik ülkelerce askeri malzeme/techizat ve personel nakli de dahil lojistik destek maksadıyla kullanılmasına..." Öymen'e göre Karar, Anayasa'nın 92'inci maddesine aykırı. Çünkü, Anayasa'nın bu konudaki hükmü açık; "...Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller..." kapsamında yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verilebileceğine hükmediyor. Bunun dışındaki hallerde, TBMM'den izin alınmasına gerektiğini belirtiyor.
Danıştay gerekçesi Öymen'e göre, "BMGK kararları milletlerarası andlaşma" niteliğinde değil. Dolayısıyla; "böyle bir karar için Meclis'in onayına ihtiyaç var..." Öymen, bunları sıraladıktan sonra şunları söyledi: "Oysa, Meclis'in böyle bir kararı yok, Bakanlar Kurulu'nun Anayasa aykırı kararı var..." Bu durumda ne yapacakları sorumuza Öymen'in yanıtı şöyle oldu: "Bakanlar Kurulu Kararı için Anayasa Mahkemesi'ne aykırılık başvurusunda bulunamıyoruz. Arkadaşlarımız üzerinde çalışıyor, Danıştay'a götüreceğiz..." Yarın, AK Parti seçimi kazanmasının üçüncü yıl dönümü. Geçmiş hükümetlerde olduğu gibi İncirlik üç yıldır sorun olmayı sürdürüyor. Öyle görülüyor ki, gelecekte de tartışmanın odağında olmayı sürdürecek.
|