Referandum restleşmesi
TBMM Genel Kurulu'nda dün bir ilke daha imza atıldı ve kürsüden alver pazarlığı yapıldı. Buna neden, hükümetin bütçeyi geçirmek için ihtiyaç duyduğu Anayasa değişikliği konusunda "referandum kıskacına" tutulmasıydı... Olayı baştan aktarırsak.. Anayasa, bütçe kanununun, "genel ve katma" olarak ikili şekilde Meclis'e sunulacağına hükmetmesine rağmen, hükümet bütçeyi ilk kez uygulanacak bir yöntemle bir bütün halinde tek getirdi. Yani, Bütçe Kanunu, Anayasa'ya aykırı olarak Meclis'e sunuldu. AK Parti, aykırılığı gidermek, Anayasa'yı Bütçe Tasarısı'na uygun hale getirmek için değişiklik teklifi verdi. CHP Anayasa değişikliğindeki bazı maddelere itiraz etti. Bununla da kalmadı, Kamu Mali Kontrol Yasası'nda da değişiklik istedi. Anavatan, DYP ve SHP de Anayasa değişikliğine oy vermeme kararı aldı. AK Parti Anayasa'nın referandumsuz Meclis'ten geçmesi için gerekli 367 milletvekili desteğini bulamayacağını görünce CHP'nin isteklerini yerine getirmeye başladı.
Kürsüden pazarlık CHP'nin talepleri bununla kalmadı. Torba Yasa olarak nitelenen ve birçok kişinin kamuya olan borçlarına af getiren yasa tasarısındaki iki maddeye daha itiraz etti. CHP itirazını şöyle gerekçelendirdi: "Naylon fatura affı ile Maliye Bakanı Unakıtan kurtarılıyor, yurtdışında irticai faaliyette bulundukları için eğitimi kesilenlere, devlette ve üniversitede sınavsız kadro veriliyor..." CHP, bu düzenlemeler ortadan kalkmadan Anayasa'ya oy vermeyeceğini söyleyince Meclis kürsüsünden pazarlık başladı. Maliye Bakanı, mikrofondan naylon fatura affı ile ilgili maddeden vazgeçtikleri açıkladı. Yurtdışı eğitim borçlarıyla ilgili düzenlemeden vazgeçmedi. CHP itirazını sürdürünce, AK Parti bir adım daha geri atarak bu maddede de düzenleme yapmak zorunda kaldı.
Baykal: Kendileri bilir... Tartışmaların yaşandığı dakikalarda konuştuğumuz CHP lideri Deniz Baykal ise tavırlarını net koydu: "Bizim 'koalisyon ortağı olmadığımızı istedikleri gibi her şeyi yapacaklarını' kendileri söyledi. Buyursunlar yapsınlar. Anayasa değişikliğinde biz yokuz. Referandum da kendi bilecekleri iş." Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş da iktidarın kendilerini Meclis'te yok saydığı gerekçesiyle Anayasa değişikliğine katılmayacaklarını açıkladı. İlk turu önceki gece biten Anayasa'nın ikinci tur oylaması bu gece yapılacak. Ancak ilk tur oylamada AK Parti Anayasa'nın referandumsuz geçmesi için gerekli 367 milletvekili sayısına ulaşamayıp 340'larda kaldı. AK Parti, bugün oylamayı yaptırır ve ikinci turda da aynı sayıda kalırsa, üç ay içinde referanduma gidilmesi kaçınılmaz olacak. Veya bundan kurtulmak için Anayasa değişikliğinden vazgeçip, Bütçe Tasarısı'nı Anayasa'ya uyduracak. Bu da ikinci bir gecikmeye neden olacak, IMF'nin bir an önce çıkmasını istediği Sosyal Güvenlik Yasası'nı zora sokacak.
Referandum kararı AK Parti, bütün bunları göze alıp orman arazilerinin satışına ilişkin düzenlemeyi de içine alacak referanduma gider mi? Genel Başkan Vekili Mir Dengir Fırat, referandumu düşünmediklerini, ek bütçe ile sıkıntıyı aşma yoluna gidebileceklerini söyledi. AK Parti'nin dün bu satırların yazıldığı akşam saatlerine kadar CHP'yi "isteklerinizi yaptık" diyerek Anayasa konusunda ikna uğraşı devam ediyordu. Bütün bunlara rağmen, CHP lideri Baykal'ın sözlerinden yola çıkıldığında referandum riskinin devam ettiği de görülüyor. Özetlersek; bu gece AK Parti için uzun olacak...
|