|
 |
 |
 |
Sufi mutfağını İngiliz'e tanıttı
Konya'da mütevazı bir hayat süren yemek yazarı Nevin Halıcı'nın yaşantısı, "Sufi Cuisine" (Sufi Mutfağı) isimli son kitabıyla bir anda değişti. Mevlevi mutfağını tanıtan Halıcı'nın Londra'da gerçekleştirilen imza gününe İngiltere'nin dünyaca tanınmış yemek yazarları Claudia Roden, Jil Norman, ünlü gazeteciler Anissa Heleu ve Charles Perry, Asya Mutfakları Uzmanı Endonezyalı yazar Sri Owen, ABD'nin en ünlü yemek dergisi Saveur'un editörü Margo True, New York Times'in yemek eleştirmeni Raymond Sokolov gibi pek çok önemli isim de katıldı.
BBC'DE PROGRAMA KATILDI Avrupa'nın en büyük Ortadoğu kitapları yayınevi Sagi tarafından basılan kitabın tanıtımında konuklara; kandil lokması, bademli helva ve gül reçeli, tanıtım sonrası Londra'nın merkezindeki Türk restoranı olan İşhtar'da da Nevin Halıcı tarafından hazırlanan Mevlevi mönüsü ikram edildi. Mönüde ise tutmaç çorbası, Özbek pilavı, helva, gül salatası ve hoşaf vardı. Nevin Halıcı programdan sonra BBC'de Mevlevi mutfağını anlatacağı bir de programa katıldı. Nevin Halıcı "Sufi Cuisine" kitabını ve hayatını SABAH'a anlattı.
* Konya'dan Londra'ya uzanan öykünüzü kısaca anlatır mısınız? Nevin Halıcı : Erzurumlu bir babanın, Vanlı bir annenin Konyalı kızıyım. Muhafazakar bir aileden geliyoruz. Gazi Üniversitesi'nde Ev Ekonomisi Beslenme Bölümü'nü bitirdim. 1991'de Selçuk Üniversitesi'nde master, 1997'de Gazi Üniversitesi'nde doktora yaptım. Gerek eğitimim gerekse eğilimlerim nedeni ile Türk mutfağına duyduğum büyük ilgi sonucu yemekle ilgili bir çok faaliyetin içinde bulundum. Son olarak yazdığım 'Sufi Mutfağı' dünyadan çok ilgi çekince kendimi burada buldum. Elbette bunun bir Kültür hizmeti olarak algılıyorum. Mevlevi felsefeyi, yemek kültürü üzerinden farklı bir gözle okumayı amaçlamıştım. Sanırım başardım.
* Mevlevi Mutfağı fikri nasıl doğdu? N. H.: Türk mutfağını ev kadınları yaşatıyor. Türk yemeğine dönüp baktığınızda yazılı kayıtları çok az bulabiliyorsunuz. Ancak edebiyatın veya başka yazılı kaynaklarının içinde dolaylı olarak yakalayabiliyorsunuz. Sufi yemeği de Sufi felsefesini açıklayan bir üslup. Dolayısı ile bu felsefe ile ilgilenince kuşkusuz bu yaşamın bir bölümü olan devasa bir yemek kültürü ile karşılaşıyorsunuz.
* Bundan sonraki planlarınız nedir? N. H.: Buralara nasıl geldiğime ben de inanamıyorum. Ülkemin zenginligini yazılı olarak geleceğe bırakmak gibi bir mecburiyetim var. İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'yu henüz yazmadım. Mutfağı kitabı...
Akın OLGUN / LONDRA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|