|
 |
 |
 |
 |
ABD Formülü
|
|
Kuzey Irak'ta PKK ile mücadeleye girmek istemeyen Washington, Avrupa için güvence verdi: Oradaki PKK liderlerinin yakalanması amacıyla çalışma başlattık....
Amerika, PKK'nın Avrupa'daki varlığına karşı yeni bir strateji belgesini Türkiye'ye sundu... Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, eylem planını bizzat açıkladı.
ÖRGÜTE PARASAL AKIŞ DA KESİLECEK Bryza PKK liderlerinin bulunup yakalanması, örgütün finans kaynaklarının kurutulması, Roj TV gibi yayın organlarının kapatılması için Avrupa ülkelerine baskı uygulanacağını söyledi.
"PKK İÇİN SİHİRLİ BİR DÜĞME YOK" Irak'taki PKK varlığı için "Bu problemle ilgili sihirli bir düğme yok... Ama sadece askeri yöntemlerle de çözülemez" diyen Bryza, Erdoğan'ın "Kürt sorunu" ifadesini de "dürüst" diye niteledi...
Irak olmadı, Avrupa olsun
Irak'ta silahlı mücadeleye girmek istemeyen Washington, PKK ile savaşı Avrupa'da yürütme kararı aldı. ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Bryza yeni strateji belgesini Ankara'ya sundu.
Irak'taki PKK güçleriyle silahlı mücadeleye girmek istemeyen Washington, PKK'nın Avrupa'daki varlığına karşı yeni bir strateji belgesini Ankara'ya sundu. Ankara'da bulunan ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza, "Avrupa'daki PKK liderlerinin bulunması ve yakalanması için Türkiye ve Avrupa nezdinde yeni bir çalışma başlattık" dedi. Bryza, Dışişleri'ne sunulan eylem planında, PKK'nın Avrupa'daki finans kaynaklarının kurutulması, Roj TV gibi PKK yayın organlarının kapatılması ve örgütün finans kaynaklarının kesilmesi için Türkiye'yle ortak bir dizi girişim olduğunu açıkladı. Irak'taki PKK varlığıyla mücadeleyi Bağdat'ta yeni kurulan Irak hükümetine devreden ABD, örgütle mücadelede Avrupa'ya odaklanıyor. Planın ilk aşamasında Avrupa'daki PKK'lıların bulunması ve yakalanması için AB ülkeleri nezdinde istihbarat işbirliği var.
"SİHİRLİ DÜĞME YOK" Irak'taki PKK varlığı konusunda ise geçen ay Irak-ABD ve Ankara arasındaki üçlü toplantılara başkanlık eden Bryza, "Konunun Ankara ve Irak hükümeti tarafından halledilmesi lazım çünkü aksi takdirde Irak'ın egemenliğini zedelemiş oluruz" dedi. ABD'nin PKK konusunda sorumluluktan kaçmadığını belirten Bryza, son toplantıda Türkiye'nin talep ettiği PKK'lıların iadesi için, bu şahıslarla ilgili mahkeme kararlarının Irak makamlarına iletilmesi konusunda görüş birliğine varıldığını söyledi. "PKK problemiyle ilgili sihirli bir düğme yok. Ancak bu yalnız askeri yöntemlerle çözülebilecek bir sorun değil" diyen Bryza, Kuzey Irak'taki Mahmur kampının PKK kontrolünde olduğunu kabul etti. Bryza, Erdoğan'ın Diyarbakır gezisinde "Kürt sorunu" sözünü kullanmasına "dürüst" yorumunu yaptı. ve "Geziyle ilgili yorum yapmak istemem ama daha çok demokrasi isteği bizim de Orta Doğu ve dünyada çabamız" dedi.
MAHCUP OLDULAR eçmişte ABD ve Türkiye arasında Irak'taki PKK varlığı konusunda yapılan pazarlıklar, Irak'taki ABD güçlerinin bağlı olduğu CENTKOM'un (Merkez Kuvvet Komutanlığı) askeri bir operasyona yanaşmaması nedeniyle kağıt üzerinde kalmıştı. Haziran ayında da Genelkurmay İkinci Başkanı Org. İlker Başbuğ Pentegon'daki temaslarında ABD makamlarından PKK'ya yönelik somut adım konusunda söz almış, ancak iş uygulama safhasına gelince CENTKOM ve Irak'taki yerel komutanlar isteksiz davranmıştı. Washington, Org Başbuğ'a verdiği söze rağmen PKK konusunda adım atamayınca, telafi içinde Avrupa planını geliştirdi ve Irak'lı makamlara PKK konusunda adım atması için baskı yapmaya başladı.
3 EKİM ÇABASI Başbakan Erdoğan'ın Washington gezisinden sonra Türk-Amerikan ilişkilerinde "iyileşme" sürecinin başladığını belirten Bryza, Washington'un 3 Ekim'de müzakerelerin başlaması için AB nezdinde girişimlerini yoğunlaştırdığını söyledi ve "Türkiye'nin Avrupa için ne büyük bir stratejik kazanım olduğunu anlatabilmek için sessizce Avrupalılarla konuşuyor ve İngiliz dönem başkanlığıyla ortak çalışıyoruz" diye ekledi. Ankara'dan sonra Türkiye'de tatil yapacağını, sonra Atina'ya gideceğini söyleyen Bryza, Kıbrıs konusunda "Yunanistan ve AB'deki dostlarımıza, müzakerelerin başlaması için Kıbrıs'ı ön şart haline getirerek adada anlaşma sağlanmasını daha güç hale getirecekleri uyarısında bulunuyoruz" dedi. Bryza bunu Yunan ve Kıbrıs Rum tarafına da anlatarak, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda zorlanmasının adada bölünmeye neden olabileceğini vurguladı.
İLİŞKİLERDE 'İYİLEŞME' İkili ilişkilerin geçen yıl "dibe vurduğunu" ancak Erdoğan'ın Washington gezisinden sonra "iyileşme" noktasına geldiğini belirten Bryza, son bir yılda yaşanan gerilimi "17 Aralık sonrası" Türkiye'de gelişen atmosfere bağladı. Bryza şöyle konuştu: "İlişkilerin bozulması kaygı vericiydi. Bunun nedeni 1 Mart (tezkeresi) değildi.Geçen yıl sonunda 'şehitler' 'katliam' ya da Başkan Bush'u Hitler'e benzeten sözler duymaya başladık Türkiye'deki elitlerden. Anti-Semitizm ve Anti-Amerikanizm yükseldi. 17 Aralık'tan sonra siyasi liderliğin de ilgisi dağılmış göründü. Biz isterdik ki hükümet kalkıp ikili ilişkileri savunsun. Bu arzumuz, Başbakan Erdoğan'ın Washington gezisinden sonra oldu." Daha önce Beyaz Saray'da Türkiye sorumlusu olarak görev yapan Bryza, bundan sonra iki ülkenin "stratejik vizyon" geliştirerek "ortak çıkarlarının nerede kesiştiği" konusunda yeni bir perspektif belirlemesi gerektiğini söyledi.
11 Ağustos 2005 tarihli "Genelkurmay'a sunulan rapor" başlıklı yazım bazı yanlış anlamalara neden olmuştur. Sözünü ettiğim rapor Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanmış ya da ısmarlanmış değildir. Haliyle Genelkurmay'ın görüşlerini yansıttığı varsayılamaz. Aksine, terörle mücadele stratejilerini içeren bu rapor bağımsız bir kuruluş tarafından hazırlanıp, bir kopyası da Genelkurmay'a gönderilmiştir. Yanlış anlamalar için özür dilerim.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|