kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vücudumuz için en gereksiz gıda ŞEKER
Vücudumuz için en gereksiz gıda ŞEKER

Ağzımızın "tadı" şekerin aslında hiçbir yararı yok. Prof. Dr. Emel Alphan, şeker kullanımındaki artış nedeniyle, şişmanlık, kanser, diyabet ve kalp-damar hastalıklarının arttığını belirtiyor.

Şeker, hayatımızdan çıkarmakta zorlandığımız gıdalardan bir tanesi. Ancak şekerin rafine edilmiş şekliyle sadece 200- 300 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu biliyor muydunuz? Peki nasıl oluyor da keşfi bu kadar yeni bir gıda hayatımızda bu kadar çok yer edebiliyor? Konunun uzmanı Prof. Dr. Emel Alphan, "Nasıl ki otomobillerin çalışmak için benzine ihtiyacı varsa vücudumuzun da etkili bir yakıt olan karbonhidratlara ihtiyacı var. Beyin, sinir sistemi ve alyuvarlar normal koşullarda enerji kaynağı olarak yalnızca karbonhidrat olan glikozu, yani kan şekerini kullanırlar. Karbonhidratları genellikle bitkisel kaynaklı yiyeceklerden alırız. Bütün karbonhitratlar vücudumuzda şekere dönüşür ve kan şekerinin kaynağını oluştururlar. Gerçekte sofra şekeri dediğimiz rafine şekere ihtiyacımız yoktur. Çünkü vücudumuza giren her karbonhidrat kaynağı kan şekerine dönüşür ve enerji ihtiyacımızı giderir" diyor.

HAYATIMIZA YENİ GİRDİ
Sofra şekerinin bulunmadığı dönemlerde insanlar bal ya da pekmez gibi gıdalardan dolayı tatlı tadını biliyorlardı. Günümüzde şekerin tadını bilmeyen yok. O yüzden bir insanın hayatından tamamen şekeri çıkarmasını istemek de çok zor. Alphan bunu "Doğduğu günden itibaren şekerli gıdalara alıştırılan bir insana belli bir yaştan sonra şekeri kes demek çok zor. O yüzden bize çeşitli sağlık sorunlarıyla gelen insanlara şekerin yerini dolduracak farklı şeyler öneriyoruz." Şeker, hayatımıza yoğun olarak geçtiğimiz yüzyılın başından itibaren yer etmeye başlamış. Bu dönemlerden önce ise saraylarda kullanılan lüks bir gıda maddesi. Şeker kullanımının tüm dünyada artmasıyla birlikte bazı hastalıklarda da artışlar görülüyor. Şişmanlık, kalpdamar hastalıkları, diyabet, kanser, sindirim sistemi hastalıkları, romatizmal hastalıklar bunlar arasında. Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Alphan konuyla ilgili şunları anlatıyor; "Bir enerji dengesizliği sorunu olan obezitenin tedavisinde ve sağlıklı beslenmede en önemli konu, enerji alımını artıran boş kalori kaynağı şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketiminin kısıtlanmasıdır. Ayrıca diyabetli kişilerde tatlı algılama duyusunun azalması ve tatlı yiyeceklerin genelde sevilmesi, tatlı yeme isteğini artırmaktadır. Bu ihtiyaçtan dolayı şeker yerine kullanılabilecek aynı tadı veren ancak sağlık açısından sakıncası olmayan düşük kalorili veya kalori içermeyen bazı yapay tatlandırıcıların üretimi ve tüketimi 19. yüzyılın sonlarında gündeme geldi." Şekerin bir çeşit bağımlılık yarattığını da belirten Alphan, sofra şekerine hiçbir bünyenin ihtiyacı olmadığını ve şekersiz de yaşanabileceğini sözlerine ekliyor.

Aynur ERDEM

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Bu koleksiyon gençlik aşısı gibi
 Mucize değil gerçek
 Dışarı çıkmadan önce
 Darıca'nın son günleri
 Duvarlarını anlat kim olduğunu söyleyeyim
 Denizin özel dilini keşfedin
 Kısa... Kısa...
 Zoom
 Önemli olan kilo vermek değil zayıflamak
 Bizim camiadan gay çıkmaz
 'Bayan Vücut' şimdi iç çamaşırı kraliçesi
 Tişört deyip geçmeyin
 Ekoseli İngiliz İstanbul'da
 En çok ilgi Türkiye'ye
 Yüksek topuklu İngiliz 'prenses'
 Rüyaların gerçek olduğu yer
 Annenizden kalan taktikleri rafa kaldırın
 Şiddet görüntüleri çocukların güven hissini yok ediyor
 Ağır abiler eğlenmez, yoklama verir
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
Evet'te hayır vardır!
Evet'te hayır vardır!
Görünürde, zıtlar arasındaki bir aşk filmi bu. Tümüyle kafiyeli bir...
Ölüler ezilmişlerin intikamını alıyor
Ölüler ezilmişlerin intikamını alıyor
Deneyimli yönetmen bu kez de görkemli sahneleri, kanı donduran korku...
İster kirazlı ister şeftalili likör zamanı
Kavurucu sıcaklarda insanın canı yüksek alkollü içkiler çekmiyor.
Yüzde 70 indirim başladı
Yaz sezonunun birbirinden renkli ve şık ürünleri yüzde 70'e varan indirim...
50 yıldır bitmeyen balayı
1955 yılında açılan İstanbul Hilton Oteli'nin ilk 'balayı çifti' olan Safiye ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.