kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Baharatlı ya da fesleğenli çikolata denediniz mi?
Baharatlı ya da fesleğenli çikolata denediniz mi?

Fransızlar'ın ünlü çikolata ustası Jean-Marc Scribante Türkiye'de. Ünlü şef, bizi ot ve baharatlı çikolatalarla tanıştıracak.

Juliette Binoche'nin başrol oynadığı "Çikolata" filmini hatırlarsınız. Filmde kasaba sakinleri kendilerini çikolata ile yeniden keşfediyorlardı. Çikolatanın tarihi çok gerilere gitmese de Avrupalı ülkeler için artık geleneksel lezzetler arasında. Elle yapılan çikolatalar ise tadıyla ön plana çıkıyor. İstanbul'daki Butterfly isimli kafe de bizleri farklı çikolata tatları ile buluşturmaya hazırlanıyor. Yaklaşık bir yıl önce Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi tarafından açılan mekan dünyaca ünlü çikolata danışmanı Jean-Marc Scribante ile çalışıyor. Butterfly'a açıldığı günden beri pastaları konusunda danışmanlık yapan Scribante, şimdi de butik çikolatacılık konusunda farklı lezzetler sunmaya hazırlanıyor. Scribante, çikolatada da moda olduğunu ve son yıllarda bitki ve baharatlı çikolata trendy olduğunu anlatıyor. 15 yaşından beri çikolata yapımı ile ilgilenen ve bu konuda bir dizi okul bitiren Scribante, Fransa'da bu konuda 2000 yılının en iyi şefi ödülü ile ödüllendirilmiş. Ünlü şef şimdi de Türk halkının damak tadına uygun çikolatalar yapıyor. Scribante, "Fransa'da şimdi otlar ve baharatlarla yapılan çikolatalar çok popüler. Biz de bunların arasında Türk damak tadına uygun olanları seçtik. Örneğin, nane, fesleğen kullanılırken Türkler kekiği sevmez diye kullanmadık. Fransızlar değişik tatları denemeyi seviyorlar. Ama örneğin baharatlı çikolatalar batıda çok popülerken Japonlar hiç sevmedi. Japonlar içkili olanları tercih ederken Fransızlar peynirlileri seviyor. Türkiye'de çikolataları ben genelde biraz tatlı buldum. Türklerin bu yeni lezzetlere nasıl tepki vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz" diyor.

YENİ BİR TEKNİK
Mekanın vitrinini badem ezmesi, üzüm, portakal, ceviz, frambuaz ve fesleğen gibi farklı lezzetlerin de içinde bulunduğu yaklaşık 20 çeşit el yapımı çikolata süslüyor. Çikolataların lezzetleri kadar görüntüleri de büyük bir özenle tasarlanıyor. Örneğin Fransa'da bile henüz yeni olan kare kesim çikolatada transfer tekniği uygulanıyor. Ödüllü şef birkaç ay boyunca kendi öğrencileri ile İstanbul'da danışmanlık yapmaya ve Butterfly'ın şeflerini eğitmeye devam edecek. Bu leziz çikolataların kilosu ise 80 YTL.
DİĞER GURME HABERLERİ
 İster kirazlı ister şeftalili likör zamanı
 Şato alın, şarap üretin
 Ördeğin sosuna meyve aromalı şarap yakışır
 Şarap şaraba baka baka kopyalanıyor
 Şampiyonlara şampanya yakışır
 Türk şaraplarında kalite yükseliyor
 Chaplin'den sinema dersi
 İthal içki stokları alarm verdi
 Kremlin Sarayı'nın şarapları Türkiye'de
 Bir yudum buzlu kahve ferahlatır
 Fabrikasyon nikahlar
 Şarap peynir flörtü
 Zaman akıyor
 21. yüzyılın modern eczanesi
 Kadeh içkinin tadına tat katar
 Anadolu'dan dünyaya şarap turu başlıyor
 Tekila yıllar sonra geri döndü
 Bir film şarap kurtaracak
 Kalbiniz için iki kadeh yeterli
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
  » Gurme
Yüzde 70 indirim başladı
Yüzde 70 indirim başladı
Yaz sezonunun birbirinden renkli ve şık ürünleri yüzde 70'e varan...
50 yıldır bitmeyen balayı
50 yıldır bitmeyen balayı
1955 yılında açılan İstanbul Hilton Oteli'nin ilk 'balayı çifti' olan...
Bu koleksiyon gençlik aşısı gibi
İç giyimin öncü firmalarından Ten'in ikinci kuşak yöneticisi Deha...
Mucize değil gerçek
Uzun yıllar süren klinik deneyler sonucu geliştirdiğimiz 804...
Evet'te hayır vardır!
Görünürde, zıtlar arasındaki bir aşk filmi bu. Tümüyle kafiyeli bir şiir...
Ölüler ezilmişlerin intikamını alıyor
Deneyimli yönetmen bu kez de görkemli sahneleri, kanı donduran korku bölümleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.