Blair: Nefreti körükleyenlere karşı sınırdışı önlemleri alınacak
İngiltere Başbakanı Tony Blair, ülkesinde nefreti körükleyen ve şiddeti savunanlara karşı yeni sınırdışı önlemleri alınacağını açıkladı.
Blair, Londra'da düzenlediği basın toplantısında, hükümetinin, gerekli olması halinde bu sınırdışı önlemlerinden doğacak yasal sorunlarla ilgili olarak insan hakları yasasında değişiklikler yapmaya hazır olduğunu belirterek, ''Oyunun kurallarının değiştiğinden kimsenin şüphesi olmasın'' dedi.
Ülkede genç Müslümanları radikalleştiren gruplara karşı sıkı tedbirler alma sözü veren Blair, hükümetinin,
bir ay süreyle ülkeden sınırdışı edilmeyle ilgili yeni düzenlemeleri görüşeceğini ve yasanın yıl sonuna kadar çıkarılmasını istediğini belirtti.
Tony Blair, hükümetin, yeni önlemler çerçevesinde aşırı dinci internet siteleri, kitapçılar ve örgütlerin listesini çıkaracağını ve bunlarla bağlantılı olan yabancıların sınırdışı edilebileceğini söyledi.
Önlemlerin nefreti körükleyen din adamlarını da kapsayacağı belirtildi. İngiltere Başbakanı Blair ayrıca, aşırı dinci Hizbüt Tahrir ve El Muhacirin'in yerine geçen örgütün, İngiltere'de faaliyet göstermelerinin yasaklanacağını açıkladı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalayan ülkelerden biri olan İngiltere'de, kişileri işkence görme veya öldürülme ihtimali bulunan ülkelere sınırdışı etmeye izin verilmiyor.
İNGİLİZLER LONDRA ZİYARETLERİNİ ERTELİYOR
Öte yandan İngiliz halkının 3'te 1'inin, Londra'da geçen ay düzenlenen saldırıların ardından bu kente ziyaretlerini ertelediği bildirildi.
TNS enstitüsünün, İngiltere, Fransa ve Almanya'da 26 Temmuz'da 1000'er kişiyle yaptığı ve Time dergisi ile CNN televizyonunun yayımladığı kamuoyu araştırmasına göre, Fransızların yüzde 32'si ile Almanların yüzde 20'si Londra'ya gitmekten çekiniyor.
Kamuoyu araştırmasında, Londra'nın banliyölerinde yaşayanların yüzde 33'lük bölümü, terörist tehdit nedeniyle toplu taşıma araçlarından uzak durduklarını söylerken, Fransızların yüzde 14'ü ve Almanların yüzde 8'inin de Londra'daki toplu taşıma araçlarından uzak duracaklarını belirttikleri ortaya çıktı.
Araştırmada, İngilizlerin yüzde 71'i, Almanların yüzde 68'i ve Fransızların da yüzde 49'u, tren ve otobüslerde güvenlik önlemlerinin artırılması için, bilet fiyatlarının artırılmasını, daha uzun güzergahtan gitmeyi ve seferlerde gecikme yaşanmasını kabul etmeye hazır olduklarını belirtti.
(AA)
|