|
|
|
|
Terör örgütü IRA silahlara veda etti
Kuzey İrlanda'da tarihi karar... IRA silahlarını teslim edip mücadeleyi siyasi alanda sürdürecek.
Kuzey İrlanda'da 30 yıldan fazla süren ve üç bini aşkın ölüme neden olan kanlı süreç sona eriyor. İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA, "silahları bıraktığını ve hedeflerine siyasi yollardan ulaşmaya çalışacağını" açıkladı...
IRA 30 yıl sonra silah bırakıyor
30 yıldan fazladır süren saldırılar, 3 bini aşkın ölü, sayısız barış girişimi ve bozulan ateşkesler... Kuzey İrlandalı terör örgütü IRA, "silah bıraktığını ve artık hedeflerine siyasi yollardan ulaşmaya çalışacağını" açıkladı. Dün öğle saatlerinde gelen bu tarihi açıklama, başta İngiltere olmak üzere çözüm için uzun yıllar çaba sarfeden arabulucular tarafından memnuniyetle karşılandı. Karar, örgütün siyasi kanadı Sinn Fein'in anlamı "Biz Kendimiz") lideri Gerry Adams'ın silahsızlanma ve siyasi yola girme yönündeki çağrılarıyla başlayan ateşli tartışmaların sonunda geldi. Kanıt olarak silahlarını yetkililere teslim etmeye başlayan IRA, açıklamasında "tüm örgüt üyelerinin silahlarını teslim edeceğini ve gönüllü üyelerinin tamamen siyasi ve demokratik yollar geliştirilmesine katılacağını, bu sürece Katolik ve Protestan Kiliselerinden bağımsız tanıkların çağrıldığını" belirtti. Örgütün silah bırakma süreci, aslında ocak ayında Kuzey İrlandalı Robert McCartney'nin öldürülmesi ve geçtiğimiz aralıkta 50 milyon dolarlık banka soygunu sonrası artan baskılarla hızlandı.
ADIM ADIM "BARIŞ"... Kuzey İrlanda'daki çatışmaların kökeni, 1500'lü yıllara kadar dayanıyor. İngiliz Kralı 8'inci Henry döneminde Katolik İrlanda, Protestan İngiltere yönetimine girdi.
Katolik Kral 1'inci James döneminde çok sayıda Protestan İrlandalı, kuzeye yerleşerek çoğunluğu oluşturdu. Protestan Kral 3'üncü William tahta geçince, İrlanda'nın çoğu bölgesi Protestanlar'a verildi. 1920'de imzalanan bir anlaşma, ülkenin bu de facto bölünmüşlüğünü tanıdı: Katolik güney, Protestan kuzey...
Güney, İngiltere'yle bağlarını kopardı ve 1949'da İrlanda Cumhuriyeti kuruldu. Kuzeyde kalan 6 bölge, yani Kuzey İrlanda'nın yönetimi ise İngiltere'ye bağlı kaldı.
IRA, Katolik bir örgüt. Kuzey İrlanda'nın yönetiminin İngiltere'den alınıp bölgenin güneyle birleşmesini, Birleşik İrlanda'nın kurulmasını savunuyor.
Ancak Kuzey İrlanda'da nüfusun çoğunluğunu oluşturan Protestanlar, İngiltere'ye bağlı kalmaktan yana.
IRA'ya karşı Protestan silahlı gruplar kuruldu. Çözüm yolundaki en önemli adım, İyi Cuma Anlaşması" oldu.
1998'de imzalanan anlaşma 108 üyeli üyeli bir meclis ve iki dini kesim arasında eşit dağıtılacak 14 üyeli bir "yönetim kurulu" oluşturlamasını öngörüyordu. Protestan siyasi lider David Trimble "başbakan" oldu.
Ancak paylaşımlı yönetim 2002'de IRA'nın yönetimdekileri casusluk yaparak dinlediği iddiaları üzerine çöktü. Yarı bağımsız yönetim İngiltere tarafından feshedilip Londra'ya bağlandı.
2003'te K. İrlanda meclisini yeniden hayata geçirme görüşmesi başladı. Ancak Sinn Fein'in IRA eylemlerini kınamaması tarafları karşı karşıya getirdi. Eski ABD Başkanı Clinton, İrlanda Başbakanı Ahern ve eski Finlandiya Başbakanı Ahtisaari'nin de katkı sağladığı görüşmeler askıya alındı.
1.6 milyon nüfuslu ülkenin İngiltere parlamentosunda 12 temsilcisi bulunuyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|