|
|
Faiz indirmeme gerekçesi ne kadar inandırıcı?
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu'nun yaptığı toplantı sonucunda bu ay faiz indirimi yapılmaması kararını kamuoyu ile paylaştı . Ancak gerekçesi bana pek inandırıcı gelmedi. Merkez Bankası, açıkladığı görünüm raporunda daha ziyade tüketici fiyatlarındaki gelişmelere atıfta bulunmuş. Rapora göre, haziran ayı tüketici fiyatları artışı üzerinde eğlence/kültür sektörü ve eğitim sektöründeki fiyat gelişmeleriyle akaryakıt zamlarının doğrudan ve dolaylı etkileri belirleyici olmuştur.
Eğlence yerlerinde fiyat artıyor Merkez Bankası demek istiyor ki, tüketici fiyatlarını yukarı çeken, kültür/eğlence ve eğitim sektöründeki fiyatlar ile petrol ürünlerindeki fiyat artışları nedeniyle bu ay faiz indirimine gitmiyoruz . Gerekçesini biraz daha açıyor. Diyor ki, haziran ayında eğitim, lokanta/oteller, eğlencekültür gibi hizmet kalemlerindeki fiyat artışları genel enflasyon eğiliminin üzerinde olmuştur. İyi de, her haziran ayında eğitim, otel/lokanta, kültür ve eğlence fiyatları, genelde biraz yüksek çıkar. Bu, faiz indirmemeye nasıl gerekçe olur? Merkez Bankası'nın 8 Temmuz 2005 tarihli Para Politikası Kurulu'ndan faiz kararının çıkmamasının bir tek nedeni vardır. O da, IMF'ye söz verilen Sosyal Güvenlik Reformu yasasının TBMM'den geçirilememiş olması ve IMF'nin de, bu yasa çıkıncaya kadar işi askıya almasıdır. Peki neden Merkez Bankası asıl gerekçenin üzerini örtüyor ve havadan sudan sebeplerle lokanta ve otel fiyatlarındaki yükselmeyi gerekçe gösteriyor? Sanırım küçük bir hatırlatma ile, sizi bir kaç ay öncesine götürmem gerekiyor.
Financial Times'e konuşmuştu Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti birkaç ay önce Türk basını ile paylaşmadığı bir konuda, İngiliz Financial Times Gazetesi ile bir söyleşide bulunmuş ve Erdoğan Hükümeti'ni, IMF'nin arzu ettiği yasaları çıkarmadığı için eleştirmekten çekinmemişti. Serdengeçti'nin eleştirisinin odağındaki konu da Sosyal Güvenlik Reformu konusunda hükümetin samimi olmadığıydı. Peki ne oldu da, ortada hiç birşey yokken, IMF'nin arzularını yerine getirmeyen hükümeti yabancı basın aracılığı ile dünya kamuoyuna şikayet eden Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, bu kez bu konuya hiç değinmiyor? İster istemez insanın aklına başka şeyler geliyor. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin görev süresi 2006'nın başında sona eriyor. Ankara kulislerinde Süreyya Serdengeçti'nin bu göreve tekrar atanma isteğinin bulunduğu, ancak çok fazla ümitli olmadığı yorumları yapılıyor.
Asıl neden sosyal güvenlik Merkez Bankası'nın faiz indirmeme gerekçesinde IMF'ye söz verilen Sosyal Güvenlik Reform yasasının çıkarılmamasına yer vermemesi, Serdengeçti'nin hükümete şirin gözükme gerekçesi olabilir mi? Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Türk basını ile paylaşmadığı asıl gerekçe olan Sosyal Güvenlik Reformu yasasının çıkarılmaması ile ilgili şikayetini, belki de önümüzdeki günlerde Financial Times (FT) aracılığı ile yapar. Ne diyelim alışkanlıklar kolay kolay bırakılmıyor da ondan söylüyorum.
|