| |
Avrupa'da 2 karar
Almanya, üniversite gençliğini "dışa açılmaya" teşvik ediyor... Bu teşvikin sonucudur ki, Alman üniversitelerine kaydolanların yüzde 35'i "bir başka ülkede üniversiteye devam ediyor." Öğrenci, daha sonra Almanya'ya dönüyor. Teşvik en çok "burs vermek şeklinde" oluyor. Bu "girişin" ardından, konumuza geçelim.
Almanya'da üniversiteye giden bir Türk genci "başka bir ülkede öğrenimini sürdürmek isterse" burs alamıyor. Daha önce alıyorsa "bu burs kesiliyor." Yani... Almanya'daki "Alman, Yunan, Portekizli, İspanyol, Bulgar.........." gence teşvik var. Türk'e yok.
Bu uygulama "ayrımcılık." Ama Almanya'ya "neden böyle yapıyorsunuz" diye haykıran bir yöneticimiz de yok.
Merkezi Hamburg'da bulunan Avrupa Türkiye Araştırmaları Enstitüsü "bu işi" kendine dert edindi. "Başka taraftar" da buldu. Konu "Avrupa Adalet Divanı"na taşındı. Divan konuyu gündemine aldı. AB ülkelerinden görüş istedi. AB ülkeleri "uygulama doğrudur" dediler. Adalet Divanı'nın kararı ise "hayır" yönünde oldu.
AB Adalet Divanı Kararı: - Türkler'e ayrımcılık yapılamaz... Almanya'daki bir Türk genci, İngiltere'ye veya başka ülkeye, hatta Türkiye'ye üniversiteye okumaya giderse, bursu kesilemez.
Almanya'da 30 bin Türk genci üniversiteye devam ediyor. Avrupa genelinde bu sayı 60 bine yakın. AB Adalet Divanı kararı 60 bin gencimize "dışa açılma" imkânı veriyor.
Bir başka "olay." Ve bir başka "gelişme." Avrupa ülkelerinde "sınır dışı etme konusunda" bazı kurallar var. Eğer sınır dışı edilmesi istenen kişi Türk ise bu kurallara uyulmuyor. Türkler "sudan sebeplerle" sınır dışı ediliyorlar. Bu konu da AB Adalet Divanı'na intikal etmişti. Ve Divan "ayrımcılık yapılmaması... Türkler'e farklı davranılmaması" için AB ülkelerini uyarmıştı.
Uyarıyı "dikkate alan" da oldu. "Almayan" da. Bu arada Hamburg Başkonsolosluğumuz bir "uygulama" başlattı. Eğer bir Türk, sudan sebeple sınır dışı ediliyorsa... Onun Türkiye'ye gönderilmesi için "seyahat belgesi" düzenlemek gerekiyor. Hamburg Başkonsolosluğumuz "ben seyahat belgesi düzenlemiyorum" dedi.
Bunun üzerine Almanlar "bir başka Türk Başkonsolosluğu bölgesinden" seyahat belgesi çıkarma yoluna gittiler. Bazı bölgelerden "çıkardıkları" oldu. Bazı bölgelerdeki diplomatlarımız ise "olay bizim bölgeyle ilgili değil" diye Almanlar'ın talebini geri çevirdiler. Ve "sorun" yine Adalet Divanı'na intikal etti.
Adalet Divanı karar verdi: - Türkiye'nin Hamburg Başkonsolosluğu'nun tavrı AB normlarına uygundur. Karar Avrupa'daki 4 milyon insanımızı ilgilendiriyor.
Onlar bazen "Alamancı", bazen "gurbetçi" diye ihmal edilenler... Sahipsizler. Adalet Divanı kararından bile habersizler. Bu yazıyı sadece onları değil, bizim "olup, bitenlerden habersiz yetkilileri de" haberdar etmek için yazdık.
|