Sizi ailem ve ülkemle tanıştırmak istiyorum
"Benim Ailem" 52 ayrı aileyi ve yaşadıkları ülkeyi renkli fotoğraflarla anlatıyor. Ömer Uluç "Heves Kuşu Durmaz Döner"in sayfalarını sergi mekanına benzetmiş.
Çocukların ufkunu açacak bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Peru'dan Eritre'ye, Ürdün'den Malezya'ya tam 52 ülkeden soluk kesen aile fotoğraflarının yer aldığı "Benim Ailem", Kaknüs Yayınları tarafından yayımlandı. Dünyanın dört bir köşesinden aileler seçilip fotoğrafları çekilmiş ve çocukların ağzından yaşamlarından kesitler aktarılmış. Aileler kadar fotoğraflandıkları yerler de birbirinden renkli. Tam bir sayfayı kaplayan aile fotoğraflarının karşı sayfasında, ailenin nerede yaşadığına işaret eden, söz konusu ülkenin bir haritası; ülkenin büyüklüğü, nüfus yoğunluğu, dini ve etnik çeşitliliği gibi konularda bilgi veren kısa istatistiki bilgiler ve ailenin çocuklarının birinin ağzından aktarılan günlük yaşama dair eğlenceli bir metin yer alıyor. Kitabın belkemiğini Uwe Ommer'in muhteşem fotoğrafları oluşturuyor. Ommer öyle pozlar yakalamış ki aynı anda hem günlük yaşamın sıradanlığı hem de fotoğraflanan ülkenin benzersiz karakteri yansımış kameraya. Hayal gücünü harekete geçiriyor bu fotoğraflar. Çocuklar için, büyükler için, kültürler ve nesiller arasında köprü görevi görecek bir albüm.
ULUÇ'UN KALEMİNDEN Türkiye'nin en önde gelen sanatçılarından Ömer Uluç'un, Divan şairi Baki'den bir alıntıyla "Heves Kuşu Durmaz Döner" adını verdiği kitabı Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı. Uluç'un kendi konuşma kayıtlarından seçtiği "fragmanlar" la başlayan ve kitabın sayfalarını bir sergi mekanı olarak düşünerek tasarladığı kitabı, sanatçının yeni bir yapıtı olarak görmek mümkün. Kitabının özellikle 'Dönemler' adını verdiği bölümünde yeni ve eski işlerini 'sular', 'bordürler' niteliğinde, bir çeşit "tezhip"le karşılaştırdığında ya da bir araya getirdiğinde, sanatçının yeni yorumları, dolayısıyla yeni işleri ortaya çıkıyor. Uluç'un çağdaş sanatla geleneksel tezhip sanatını bir araya getirmesi özellikle dikkat çekici bir özellik. Uluç'un konuşma kayıtlarından seçerek oluşturduğu metinler, hem uzun bir dönemi ve yaşamı hem bir düşünce üretme ve sanat yapma biçimini, kayıt sırasına sadık kalarak anlatıyor, dolayısıyla metin 'fragmanlar' niteliğinde... Kitabın görsel kısmında 'Oturumlar I ve II' bölümleri Uluç'un son yıllardaki sergilerinin bir devamı ve büyük, yeni bir sergi niteliğinde. Uluç kitabında, Paris ve İstanbul atölyelerinden, bir çeşit diziler gibi sürekli 'eklemeler' ve 'bir araya getirmeler'i sergiliyor. 'Heves Kuşu Durmaz Döner', Türkçe ve İngilizce olarak yayımlandı.
SANAT DÜNYAMIZ Sanat Dünyamız Dergisi'nin 95. sayısının ana konusu olan "Yapıt Okumaları" dosyasında, Türkiye'den çeşitli sanatçı, sanat tarihçisi ve küratörün, kendi seçtikleri birer yapıt hakkında yazdıkları yer alıyor. Bu dosyada eserleri bulunan sanatçılardan bazıları: Hale Tenger, Gericault, Hatice Güleryüz, Berat Işık, Seza Paker, Avni Lifij, Emre Tandırlı. Yazarlardan bazıları ise Haldun Dostoğlu, Bedri Baykam, Ahmet Kamil Gören, Başak Şenova, Emre Zeytinoğlu, Şener Özmen. Kolombiyalı bu sevimli aile de (solda) "Benim Ailem" kitabında yer alıyor.
Sayım Çınar
|