kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bahar geç geldi pir geldi
Herkes için Kardeş Türküler

2.5 yıldan sonra "Bahar" albümüyle dönen Kardeş Türküler 26 Haziran'da Açıkhava'da.


Bahar geç geldi pir geldi

Kardeş Türküler, 2.5 yıl aradan sonra "Bahar" albümüyle döndü. Anadolu'daki halkların binlerce yıldır coşkuyla karşıladığı baharları, hep birlikte kutlamak için.

Hanım Haco, kedileri Mestan'ın kilere dadanmasına çok kızmıştır. "Önce tatlı dille Türkçe uyardı. 'Mestan, hırhızlık yapma!' Mestan'ın hemen hemen hiç tınmadığını, laf dinlemeye hiç niyetli olmadığını görünce bu kez aynı cümleyi bir de Kürtçe yineledi. 'Mestan, dızi neke!' Bu kez söz dinler düşüncesiyle yine Mestan'ın kulakları dibinde ve daha yüksek sesle, Zazaca tekrarladı: 'Mestan, dızdeniye meke!' Sabrına biraz daha sabır katıp son bir kez de, Mestan daha çok küçükken, kulağına eğilip öğrettiği Ermeniceyle söylemeyi denedi. 'Mestan, koğutyun mene!' Mestan yoldan çıkmıştı. Başka dillere kulak asmıyor, kendi dilinin doğrultusunda gidiyordu." (Söyle Margos Nerelisen? / Aras Yayıncılık) Kardeş Türküler'in son albümünü dinlerken bir yandan da Diyarbakırlı Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan'ın yukardaki öyküsüne göz atıyorum.

HALKLAR GALERİSİ ANADOLU

Bahar albümlerinde 1940'lı 50'li yılların Diyarbakır'ında kedilerin bile 4 dil bildiği o günleri anar gibi bir türkü söylüyorlar. Diyarbakır'da hem Ermenice hem de Türkçe söylenen "Es Kiçer Hampartzum e / Bugün Bayram Günüdür"ü dinlerken yukardaki öykünün içinde kayboluyorum. Anadolu'da bin yıllar yaşamış, kız alıp kız vermiş, gülmüş ağlamış, nice ihanetler görmüş, nice dostluklara yelken açmış halkların türkülerini söyleyen Kardeş Türküler'le tanışıklığımız çok değil, 8 yıl öncesine dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi'nde çok önceleri başladıkları yolculuklarına bizi de ortak ettikleri tarih 1997'ye denk geliyor. "İnsan olan insan, sever insanı / Bizden evvel gelip gidenler hanı / Aşkına düşürüp mecnun misali / Bir kuru hayale yeldirme beni" diye Neşet Ertaş'tan seslenmeye başlamalarının üstüne ikisi film müziği olmak üzere 5 albüm daha sığdırdılar. Türkü, Kürtü, Alevisi, Azerisi, Gürcüsü, Makedonu, Zazası, Yezidisi, Süryanisi, Lazı, Ermenisi, Çingenesi'yle koca bir halklar galerisini kucakladılar. Kentli insanlara türkü dinletmeyi amaç edindiler. Yalnızca armoniyi sözü değil, kültürleri de kucakladılar. Öğrendiler, sevdiler ve yeniden sevdirdiler... Yaklaşık 2.5 yıl aradan sonra bir bahar mevsiminde Kalan Müzik'ten çıkan dördüncü albümleri "Bahar" ile yine bize konuk oldular. Albüm için yazdıkları sunuşta niyetlerini şöyle anlatıyorlar: Bahar bayramlarının (Newroz / Nevruz / Navroz, Hampartzum, Hıdrellez, Ederlez, Rozelya Günü...) Anadolu, Mezopotamya ve Trakya halkları ve dinleri için ortak bir anlamı var: "Yeniden Doğuş..." Kökleri bin yıllar öncesine götürülen bahar bayramları; doğayla uyanışı, umudu, beklentileri, "öleceğiz ama yeniden dirileceğiz" inancını ifade ediyor. Farklı zamanlarda da olsa mutlaka şenliklerle kutlanan bu bayramların tüm canlılara neşe ve mutluluk getireceğine inanılıyor. "Bu şarkılarda, baharın gelişini kutlayalım; umudu, yeni günü birlikte karşılayalım istedik. Bu albüm, farklı dil, din ve şarkıların bir arada yaşayabileceği umudunu yeniden yeşertiyor bizim için..."

GÜRÜL GÜRÜL
Açılışı fıkır fıkır bir Çingene şarkısıyla yapıyorlar. İstanbul'da yaşayan bu insanların çileli yaşamları ve hayata tutunma çabalarını anlatıyorlar. Ve bir sürpriz. Erkin Baba'dan (Koray) yıllarca dinlediğimiz Şaşkın'ın orijinal versiyonu. Arapça sözlerle. Doğu hariç her albüme konuk olan Neşet Ertaş bu kez sazıyla ve sesiyle gelmiş. "Yanıyorum yanıyorum" derken arka fondaki elektro bağlama gezintileri de müthiş. 45'lik plak döneminin havasını soluyorsunuz. Ege'nin sipsisi yerini alırken kadınlar hüzünlü ve bir o kadar da canlı bir türküye başlıyor. Gülsüm türküsü 8 Mart Kadın Şenliği'nde Boğaziçi Üniversitesi'nde seslendirilmiş. Şarkı albümde yalnızca kadınlar tarafından icra edilmiş. Aynur, Kürtler'in söylediği bir geleneksel türküyle karşımızda bu kez. Sonra Erkan Oğur sahne alıyor. Düzenlemesini yaptığı bir Diyarbakır türküsüyle. Perdesiz gitarıyla Celal Bey'in (Güzelses) şarkısının sonunda bir de yanık sesiyle gazel söylüyor. Grup, 26 Haziran akşamı Açıkhava Tiyatrosu'nda olacak. Sahnede de gerçekten müthişler. Gürül gürül bir ırmaktan akan türküleri söylecekler haberiniz olsun... 1997 yılında çıkan ilk albümlerini, 1999'da Doğu ve 2002'deki Hemavaz izledi. 2.5 yılllık bir aradan sonra da Bahar geldi.

Fikret Eser

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Selanik yoğurtçusu
 13 yıldır süren kabus sona erdi
 Hayat kurtaran sıradışı avukat
 SABAH'ta renkli bir gece
 Ünlülerin silah merakı
 Her yer karanlık pür siyah o mevki
 Soykırım Müzesi tarihe ışık tutuyor
 Yaşlılar 'huzur'u Boğaz'da buldu
 İnsan ruhuna hitap ediyoruz
 Doğu'nun cesur kadınları
 Blues efsanesi İstanbul'da
 Yeni filminde korkutuyor
 Hikaye yazın, ödül kazanın
 Işığın söndüğü gün
 Yan masanızdaki adam sizi yazıyor
 Özürlüye ev vermeyen bir yıl hapis yatacak
 Kasaba, başkanın dürüstlüğü yüzünden öldüğünü biliyor
 İnternetin yeni köşe yazarları
 Yaşlılıkta da parlak bir hafıza
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Ben evinize aşık oldum
O kadar güzeldi ki tarihi kırmızı...
MEHMET ALTAN
İyi şanslar...
Bu pazar sabahı, şimdi üniversiteye giriş...
ÖNCEL ÖZİÇER
Piyaz'la ilkokul, Cacık'la master
Bir köpekle yıllarca...
Sahnenin büyücüsü
Sahnenin büyücüsü
Ölümü Türk medyasında pek yankı bulmayan Mehmet Ulusoy için Le Monde...
Boğaz'da yelken keyfi başkadır
Boğaz'da yelken keyfi başkadır
Dünyanın en zor yelken parkurlarından biri olan İstanbul Boğaz'ı...
İstanbul'a tepeden bakan teraslar
Kente kuşbakışı bakmanın da dalga sesini duymak kadar keyifli olduğu...
İlk paparazzi Hilton'dan çıktı
Cumhuriyet mimarisinin en önemli örneklerinden Hilton,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.