Memur fişlemeye Danıştay engeli
"Sakıncalıdır raporlarına dayanılarak yapılan sicil işlemleri hukuki değil".
Danıştay, istihbarat birimlerinin fişlemesi sonucunda hazırlanan "sakıncalıdır" raporlarının memur ataması ve sicilinde etkili olamayacağına karar verdi.
"KURUM BELLİ DEĞİL" Bir öğretmenin açtığı davaya bakan Danıştay "Somut sebebe dayanmayan, hangi kurumun yaptığı belli olmayan tahkikata bağlı işlem hukuki değil" dedi.
'Fişlemeler terfi etmeye engel değil'
Danıştay, "sakıncalı" raporlarına dayanılarak yapılan sicil işlemlerinin hukuki olmadığına karar verdi.
Danıştay, istihbarat birimlerinin yaptığı "fişleme" sonucunda hazırlanan "sakıncalı" içerikli raporlarının memurların atanması ve sicillerinde etkili olamayacağını karar verdi. Uğur Mumcu'nun 'Sakıncalı Piyade' kitabını hatırlatan olay Diyarbakır'da gerçekleşti. Bir okula müdür yardımcısı olarak atanan Resul Üstün 'ün asaleten atanma talebi "sakıncalı" olduğu gerekçesiyle yerine getirilmedi. Valilik istihbarat raporlarını gerekçe gösterdi. Öğretmen işlemin iptali için idare mahkemeye başvurdu. Mahkeme davayı reddetti. Üstün, bu kez Danıştay'da başvurdu. Danıştay savcılığı "davacı hakkındaki işlem, yalnızca istihbari nitelikteki bilgiye dayanılarak yapılmıştır. Bu nedenle işlemde hukuka uygunluk yoktur" dedi. Temyiz başvurusunu Danıştay 2'nci Dairesi inceledi. Daire, İdare Mahkemesi'nin kararını bozarken şu görüşleri savundu: "Hiçbir somut olay ve sebebe dayanılmaksızın, hangi kurum tarafından yapıldığı belli olmayan tahkikat sonucunda oluşturulan işlem hukuka uygun değildir."
Ersan ATAR / ANKARA
|