|
 |
 |
 |
'İlk hevesten sonra tablo netleşecek
Dünya Göz Hastanesi Başkanı Eray Kapıcıoğlu SSK ve Emekli Sandığı güvencesi olanların '5 yıldızlı' sağlık hizmeti almasını, sağlık sektörü için olumlu buluyor '.
Bir yandan SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri, diğer yandan da Emekli Sandığı ve SSK gibi sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki vatandaşların özel hastanelerden yararlanma olanaklarının arttırılması sağlık gündemini belirledi. Artık SSK ya da Emekli Sandığı güvencesi olanlar da 5 yıldızlı sağlık hizmeti alabilecek. Sağlık hizmetlerinde bu dönüşüm yaşanırken, son yılların en büyük patlamasını yaparak sektörün dünyadaki liderlerinden biri haline gelen Eray Kapıcıoğlu ile konuştuk.
* Hem Türkiye'de hem de dünyada büyük bir hızla büyüyorsunuz. Sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz? - Öncelikle Türkiye'de sağlık sektörünün geleceği çok parlak. Yatırımın doğru yapılması ve doğru işletilmesi gerekiyor. Bunlar yapılabilirse, yakın gelecekte Türkiye, Avrupa'ya da bölgeye de sağlık hizmeti ihraç eder hale gelecektir. Halen sağlık turizmi kapsamında bunu biz yaşatıyoruz, gelecekte çok daha ileri noktalara ulaşacağımızdan eminim.
* Hükümetin uyguladığı Emekli Sandığı ve SSK güvencesindeki hastalara özel hastanelerde muayene ve tedavi olma politikası sektörü nasıl etkileyecek? -Aslında sektör buna hem hazır hem değil... Uygulamanın başlamasıyla beraber gördük ki bazı hastanelerin sadece adı özel kaldı. Hastalar özel hastanelere akın edince arz talebi karşılayamadı. Doktorlar aynı sürede çok daha fazla sayıda hasta muayene etmeye başladı. Bildiğimiz kuyruklar bu kez özel hastanelerde görülmeye başlandı. Bu, tabii hizmet kalitesini de olumsuz etkiler hale gelebilir, dikkatli olmak lazım.
* Buna nasıl bir önlem alınabilir? - Şimdi önce şunu gözardı etmeyelim. Bu yıllardır özel hastane ile 5 yıldızlı otel kapısından içeri girmemiş insanlarımızın ilk hevesidir. Bu ilk dalga geçtikten sonra asıl tablo netleşecek. Bakalım ilgi yine kapasiteyi zorlar nitelikte olacak mı? Bazı hastaneler, devletin karşıladığı miktarın üzerine ödemeler koyarak bu ilgiyi sınırlamaya çalıştı. Bunda başarılı da olundu gibi görünüyor. Ancak tabii ki uygulamanın nasıl gelişeceği zamanla kendini gösterecek.
'DEVLET KAZANACAK' * Sizce SSK'lıların özel hastanelerden yararlanması politikası amacına ulaşacak mı? Amaç halka hizmet mi yoksa birilerine para kazandırmak mı? - Hastaneler kazanacak tabii. Ama burada asıl kazanç devletindir, buna dikkat edin... Devlet bu zamana kadar ne yapıyordu? Hastaneler kuruyor, onları donatıyor, tıp ve idare personeliyle donatıyor; kısacası dünyanın parasını harcıyordu. Bir devlet hastanesinin arazisi, binanın yapımı tıbbi malzemelerle donatılması, personelinin istihdamı, maaşları, işletme giderleri diye bakarsanız bir hastanın devlete maliyetinin ne kadar yüksek olduğunu görürsünüz. Oysa sağlık hizmetini "outsource" eden devlet, bu kadar verimsiz yatırımlardan kurtulduğu gibi, daha ucuza hastaları sağlığına kavuşturacak.
* Türkiye'de sistem istismar edilecek, hastalardan gereksiz tetkikler istenecek, devlet soyulacak gibi endişeler var. - Kötü niyetli birkaç kişinin istismar eğilimi yüzünden Türk halkını böyle bir haktan mahrum bırakmak ne kadar doğru? Sistem zaten bu anlamda yapılan hatalara çok ağır cezalar veriyor. Eğer ki bir hastane sistemi istismar edecek olursa 7 yıl süreyle dışlanıyor.
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|