kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
70'lik delikanlılar bisiklet üstünde Türkiye'yi geziyor
Yaş yetmiş iş bitmemiş

Bisiklet Sevenler Derneği'nin aktif üyeleri Hakkı Terzibaşoğlu (74) ve Necati Bilgen (66) her gün en az 40 kilometre yol katediyor, turlara katılıyor.


70'lik delikanlılar bisiklet üstünde Türkiye'yi geziyor

Hakkı Terzibaşoğlu 74, Necati Bilgen 66 yaşında... Bisikletle her gün en az 40 kilometrelik antrenman yapan Terzibaşoğlu ve Bilgen gençlere fark atıyor.

Yakın çevrenizde emekli olmuş ve 60'larını geçmiş insanları bir düşünün... Genellikle köşesine çekilmiş, sokağa adım atmayan, elinde bir torba ilaç ve sürekli ağrılarından yakınan yaşlılar akla geliyor değil mi? Oysa yıllara meydana okuyan, ruhu genç, sportmen 70'likler de yok değil. 74 yaşındaki Hakkı Terzibaşoğlu ve 66 yaşındaki Necati Bilgen işte bu sıradışı 'amca'lar sınıfına giriyor. Çünkü onlar Bisiklet Sevenler Derneği'nin en aktif üyelerinden. Bisiklete sadece şehiriçi ulaşım amacıyla değil, profesyonel anlamda sporcu kimliğiyle gönül vermişler. Sabahları erken kalkıp kendi belirledikleri 40 kilometrelik parkurlarını tamamlamadan güne başlamıyorlar. Necati Bilgen bisiklet turlarının güzergahı konusunda sınır tanımamasıyla dikkat çekiyor. Bugüne kadar bisiklet üzerinde Akdeniz, Karadeniz, Ege, Trakya, İç Anadolu derken neredeyse Türkiye'nin her köşesine gitmiş. Yakın planları arasında pedalları yurtdışına doğru çevirmek yer alıyor. 14 yaşından beri bisiklete meraklı olduğunu söyleyen Bilgen, Ataköy Turistik Tesisleri'nden 1979 yılında emekli olmuş: "Son 15 senedir bisiklet sporcusuyum. İlk uzak mesafem buradan Ankara'ya oldu. Ankara'dan döndüm, ertesi yıl Edirne'ye gittim. Sonra İzmir, Marmaris, İskenderun takip etti. 1200 kilometre Marmaris'e kadar geldik. Bu sene Gürcistan'a gitmeyi düşünüyorum. Hopa'dan Sarp'a, oradan da Gürcistan'a..." Bisikletle şehir içinde olmaktan ziyade uzun yol yapmayı sevdiğini dile getiren Bilgen; "Eskiden arabayla gezdiğim yerleri şimdi bisikletle geziyorum ve daha çok keyif alıyorum" diyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Bugüne kadar bir günde en uzun mesafeyi geçen sene Marmaris'e giderken yaptım. Bursa'dan çıktım ve hiç durmaksızın 154 kilometre yol katettim. Uzun yolu çok seviyorum. Kimi zaman tek başıma, kimi zaman da grup halinde çıkıyoruz. Uzun yola giderken büyük hazırlık yapıyoruz. Arkamızda 8-10 kiloluk yükümüz oluyor. Bunun içinde çadır, yatak, yiyecek, giyecek, ilk yardım malzemeleri gibi birçok şey oluyor."

"TEBRİK EDENLER OLUYOR"
"Peki ama bu yaşta bu kadar uzun süreli yolculuklara çıkmaya nasıl cesaret ediyorsunuz?" diye sorduğumuz Necati Bilgen, yaşından dolayı hiç tedirginlik yaşamadığını söylüyor: "Bisikletin üzerinde kendimi son derece genç hissediyorum. 'Bu yaşta ne işin var bisiklet tepesinde?' diyenler oluyor. Nice gençlerle yarışabilirim. Bir yarışmada bir genç yanıma yanaşıp 'Amca sen bu yaşta nasıl bu yarışmaya katılmaya cesaret ettin?' demişti. Ben yarışmada o genci geride bırakıp ikinci oldum. Sonra çocuk yanıma gelip beni tebrik etti ve özür diledi. Zaten 35 yaşındaki oğlum bile bana ayak uyduramıyor. Benimle bisiklet turuna çıkmaya cesaret edemiyor." Bilgen, en büyük destekçisinin ise eşi olduğunu söylüyor: "Eşim bana yeni bir bisiklet aldı. 3 tane bisikletim var. Eşim, 'Her yere gidebilirsin, yeter ki sağlıklı ol, kendine dikkat et' diyor. Kendisi öğretmen olduğu için sporun faydalarını biliyor." Şimdiye kadar hiçbir sağlık problemi yaşamamış Bilgen. Hatta hemşire olan gelininin ısrarıyla geçen yıl bir check-up yaptırmış. Çıkan sonuçlara doktorların bile şaşırdığını söylüyor: "Benim yaşımdaki birinin nasıl bu kadar sağlıklı olup üstelik bisikletle Türkiye'yi dolaşıyor olmasına doktorlar şaşırmış. Ben bugüne kadar hiç 55 kilodan yukarıya çıkmadım, aşağı da düşmedim. Yürümeyi ve koşmayı seviyorum. Bisiklet sporunun yaşı yok. Sağlığım elverdikçe devam edeceğim." Diğer sportif "delikanlı" 74 yaşındaki Hakkı Terzibaşoğlu ise Yargıtay'dan emekli olmuş. Çocukluğundan beri farklı branşlarda spor yaptığını söyleyen Terzibaşoğlu, bugüne kadar atletizm, yüzme ve güreşle ilgilenmiş. Tabii bisiklet de her zaman favori sporları arasında yer almış. Ciddi anlamda spor yapmaya, 1993 yılında Ankara'da başlamış. İstanbul'a geldikten sonra Bisiklet Sevenler Derneği'ne bağlı olarak bu spora devam ettiğini söyleyen Terzibaşoğlu, grupça yapılan şehiriçi turlarından keyif aldığını belirtiyor: "Grup arkadaşlarımızla turlara çıkıyoruz. Değişik kulvarlarımız var. Antrenman için 50 kilometre civarında turlarken, grupla çıkınca 100 kilometrelik yol katediyoruz. İstanbul'un değişik bölgelerine gidiyoruz. Ben şehirlerarası turlara katılmadım. Çünkü bazı hukuki çalışmalarımdan dolayı zaman bulamadım. Bir de ayrıca uzun yollarda trafik riski çok fazla."

YOLLAR YETERSİZ
Türkiye'de bisiklet yollarının yetersiz olması nedeniyle bu sporun bir türlü yaygınlaşamadığını söyleyen Terzibaşoğlu'na göre her yaşta spor yapmak mümkün: "Türkiye'de spor denilince futbol anlaşılıyor. Ben 74 yaşındayım. Daha ne kadar gider bilmiyorum ama istedikten sonra her yaşta spor yapmak mümkün. Her sabah yarım saat kültür fizik yapıyorum. Hem bisiklete biniyorum hem de yüzüyorum." Necati Bilgen ve Hakkı Terzibaşoğlu her yaştan her kesimden bisiklet meraklısına bu sporu yapmak için hiçbir zaman geç olmadığını kanıtlıyor. Onlarla ve diğer bisiklet tutkunlarıyla buluşmak isterseniz Bisiklet Sevenler Derneği'ne katılabilirsiniz.
İnternet adresleri, "www.bisikletdunyasi.com"

Neslihan Tunç

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Sert olmayan, yaysız yatakta uyumalısınız
 Her derde deva ilacın ilginç öyküsü
 Kulağa alkol yerine sirke damlatmak daha yararlı
 Nemlendiriciniz yoksa acı badem sütü veya badem yağı sürün
 Evde kendinizi tedavi edin
 Prostat sorunu sekse engel değil
 Sünnet olmak kanseri önlüyor
 Dünyada lazer ameliyatında kör olan bir kişi bile yok
 Kolesterol ve şekeri ihmal etmeyin
 Budist Türkler'in tuzlu çayı
 Bu salondan çok zinde çıkacaksınız
 50'sinden sonra kuğu oldular
 Kuru ciltlere ballı, yağlı ciltlere naneli
 Güzel hayaller beyni rahatlatır
 40'ından sonra gebelik çok zor
 Deterjan kısırlık yapabiliyor
 Şeker bir salgın gibi yayılıyor
 Şeker hastalığına ilişkin doğru bilinen yanlışlar
 Tiroid vücudun orkestra şefi
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Mücevher alırken pazarlık edemediği için ağlayan
Mücevher alırken pazarlık edemediği için ağlayan
Türk mücevher firması Gilan ağustos ayında New York 5. Cadde'de...
Bir daha ülkenizde çalışır mıyım, bilmiyorum
Bir daha ülkenizde çalışır mıyım, bilmiyorum
Tamamı Türkiye'de çekilen ilk Hollywood filmi "The Net 2.0"nun...
Bandırma yolcuları
Atatürk'e en büyük acıyı Samsun'a yanında götürdüğü Kazım Dirik...
Bu ne zamansız bir ölüm
Ne oldu, sevgili kardeşim... Niye bizi böylesine erken bırakıp...
Fransız peynirinin en Fransız markası
Adını üretildiği Fransa'nın Camembert köyünden alan peynirin kalitesi, bir...
2004 mahsulü boyalı ve sulu şaraplar
Dışarıdan görünen manzara çok iyi. Ama Türkiye'ye gelen turist sayısı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.