ABD, Çin'e Yuan'ı serbest bırakması için baskı yapmayı sürdürürken, Çin hükümeti kur reformu için ilk adımı attı ve 8 para biriminin ülkede dolaşımını serbest bıraktı.
Çin Hükümeti, yerel piyasada Yuan dışında başka para birimlerinin de dolaşımına izin vererek, kullanılmasını sağlayan yeni bir döviz sisteminin uygulamasını başlattığını açıkladı. Çin'in ulusal para birimi Yuan, 1997- 1998 yıllarındaki Asya krizinden bu yana 8.28 dolara sabitlenerek işlem görüyor. ABD, Çin'e kur reformunu gerçekleşmesi ve Yuan'ı dolar karşısında serbest bırakması için bastırırken, Çin ilk kez bu konuda yeni adımlar atıyor. Buna göre, bundan böyle ABD Doları'nın Euro, Yen, Hong Kong Doları, İngiliz Sterlini, İsviçre Frangı, Avustralya Doları ve Kanada Doları'na oranı da iç pazarda yapılacak alım-satım işlemlerinde kullanılabilecek. Parasının değerini yapay
biçimde düşük belirleyerek ihraç mallarının göreli fiyatını ucuz tutup uluslararası ticarette haksız avantaj kazanmakla suçlanan Çin, revalüasyona gitmesi için başta ABD olmak üzere büyük ekonomilerden baskı görüyor.
OYALAMA TAKTİĞİ Mİ? Uzmanlar Çin hükümetinin aldığı bu kararı dolar karşısında Yuan'ın serbestleştirilmesine yönelik ilk adım olarak nitelendirirken, diğer yandan da kimi uzmanlar Çin'in dolaşıma açtığı yeni stratejiyi dünya kamuoyunu 'oyalama' taktiği olarak da yorumluyorlar. Çin hükümeti ise Yuan'ın serbest bırakılması için atılacak adımların zaman alacağını ve acele bir karar vermeyeceklerini açıkladı. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olan Çin, ABD'nin Yuan'a ilişkin eleştirilerini
kabul etmediğini belirtirken, tekstil ihracatının engellenmesinin de adil olmadığını kaydetti. ABD Hazinesi'nin Çin'e kurun esnekleştirilmesi için hızlı davranması gerektiğini açıklamasının ardından, Çin Ticaret Bakanı Bo Xilai, ticari anlaşmazlığın ihracata etkisinin büyük olacağını söyledi. ABD Hazinesi, Çin'in mevcut kur sistemini uygulamak suretiyle, manipülatif bir ticaret partneri haline geldiğini belirterek, uyarıda bulundu. ABD'li şirketler, uzun süredir Çin'in kendine çıkar sağlayarak ticaret dengelerini bozduğunu savunuyorlardı. Çin Ticaret Bakanı Bo ise, ABD ve Avrupa'nın yükselen tekstil ihracatını engellemeye çalışmasının dürüstçe olmadığını savundu. Bo, yeni engellemelerle birlikte 1.3 milyar dolarlık ihracatın bundan etkileneceğini söyledi.