Çalışan anne iki kere dikkat etsin
Abur cubur tüketimiyle birleşen hareketsizlik anne ve bebek sağlığını tehlikeye sokuyor.
Hamilelik zor ama bir o kadar da "mutlu" geçen bir süreçtir. Ancak Bebeğim ve Ben Dergisi'nin mayıs sayısındaki bir habere göre yanlış beslenme alışkanlıkları sadece anne adayının değil, bebeğin de sağlığı için zararlı. International Hospital Polikliniği'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zerrin Aydın, çalışan annelerin yaptıkları beslenme yanlışları, bunların sonuçları ve doğru beslenmek için nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bilgiler veriyor. Çalışan anne adaylarının yeterli ve dengeli beslenme için çok çaba göstermesi gerekiyor. Yeterli beslenmediği takdirde anne adayında; kansızlık, diş çürüğü, kemiklerin yumuşaması gibi sağlık sorunları görülebilir. Yetersiz protein alımına bağlı olarak vücutta aşırı su toplanır. Yine beslenme yanlışlığına bağlı olarak erken doğum gerçekleşebilir. Ayrıca yanlış beslenme bebeklerin beyin gelişimlerini tamamlayamamalarına da neden olur. Hamilelikte 4 temel besin grubu şu şekilde tüketilmeli: 1. Et, yumurta, kurubaklagil, protein; demir, çinko ve C vitamini açısından zengindir. Hamilelikte her gün 3 porsiyon tüketilmelidir. 2. Süt, yoğurt ve peynir, kalsiyum açısından zengindir. Her 3 porsiyon tüketilmelidir. 3. Ekmek, pirinç, bulgur, makarna yani tahıl grubu, temel enerji kaynağıdır. Her gün 4-6 dilim ekmek ve 1 porsiyon pilav, bulgur veya makarna tüketilmelidir. 4. Taze sebze ve meyveler, zengin vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Her gün 5 porsiyon tüketilmelidir.
|