DYP'nin yeni vizyonu...
Türkiye'nin hangi bölgesine gidilirse gidilsin, hükümetten yakınanların dahi ortak bir söylemi var: "Hükümete karşı alternatif yok..." DYP lideri Mehmet Ağar, haftada 2-3 il dolaşıp bir alternatif yaratmak için uzun süredir çabalıyor. Ancak, ilçe teşkilatından başlayıp yukarı doğru çıkan siyasi yapılanmada ekipler cevval olmadığı sürece, liderin tek başına çabasının sonuç getirmediği de ortada. Parti üst yönetiminde görev alanlar dahi, ekip hareketinin bir türlü başarılamadığını açıktan söylüyor. Bu durumda, DYP'de hükümete alternatif olabilecek kadro yaratılabilir mi? Sorunun yanıtını ancak DYP'nin hafta sonu gerçekleşecek Olağan Büyük Kongresi sonrasında alabileceğiz.
Ağar'ın üç yeniliği Tek başına genel başkan adayı olarak çıkacağı kongrede Ağar'ın ne yapacağına gelince.. DYP lideri Ağar dünkü sohbetimizde sorumuza şu karşılığı verdi: "Yeni bir vizyon, yeni bir söylem ve geçmişle bağımızı koparmadan yeni bir kadro..." Ağar'dan sözlerini biraz daha açmasını istediğimizde şunları söyledi: "Türkiye'nin temel meselelerini düzgün ortaya koyacak vizyona, söyleme ve çözüme ihtiyaç var. Reformların sadece dış dayatmayla yapılmadığını gösterecek, birikimini, emeğini ortaya koyacak, halkın gelişen muhalefetine önderlik yapacak kadrolar da bizde var..." DYP liderinin en büyük sıkıntısı, siyasi partilerdeki bu yapılanmanın tabandan başlayarak geliştirilememesi. Bunun için kongreden hemen sonra Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik teklifi vermek için hazırlıklarını tamamlamışlar. Partilerin anayasası olarak kabul edilen tüzükte demokratik açılımları yeterince yapabilmek için 3-4 maddelik değişiklik öngörüyorlar. Değişiklikle getirmek istedikleri, parti üyeliğinin sağlıklı bir yapıya kavuşturulması ve delegelerinin doğrudan üyeler tarafından seçilmesi.
Teşkilat yapılanması Ağar, bunun öncesinde teşkilat yapılanmasını da değiştirme kararlılığında. Klasik bir büro, dört sandalyeden oluşan il, ilçe teşkilat yapılanmasını değiştirme kararlılığında... Modeli; partinin etkin isimlerinin de katılımıyla, bölge ve vilayetlerde belirli komiteler oluşturmak. Ağar'ın söylemiyle; "Bunlar Meclis grubu gibi çalışacak, partinin en etkin birimleri olacak. TBMM'nin cevap veremediği açılımları ve arzı sokakta tespit edip, Ankara'ya çözüm gönderecek bir yapılanma ortaya çıkarılacak." Yeni kadrolar konusunda ise Ağar'ın açılımı şöyle: "Değişim kongre ile sınırlı kalmayacak. Her ilin kongre ile göreve geldiği, bir tek atamanın dahi olmadığı partide, değişim süreci devam edecek." Ağar'ın yeniden yapılanma vaat ettiği son nokta ise partinin vizyonu ile ilgili. Dünkü sohbetimizde dikkat ettik, "Merkez sağ" yerine, sürekli "merkez partisi" söylemi kullandı. Bunun nedenini sorduğumuzda ise şu yanıtı verdi: "Merkez sağ, zaten milletin merkezidir, ağırlığı oradadır. Geçen seçimde AKP'ye kaymış olabilir. Ancak her şey aslına rücu eder..."
Yeni kadro Ağar, Kongre'de Genel İdare Kurulu listesine kimleri alacağına ilişkin sorularımızı yanıtsız bıraktı. Yeni isimlerle karşılaşacağımızı söylemekle yetindi. DYP'nin yakın geçmişte kaybettiği etkin isimler tekrar partiye döner mi? Dün bu soruyu bir süre önce parti yönetiminden ayrılmakla birlikte, DYP üyesi olarak siyasete devam eden Mehmet Ali Bayar'a sorduk. Bayar, herhangi bir beklentisi olmadığını belirtip ekledi: "Unutulmasın ki, Kongre'den çıkacak yönetim, zamanında yapılsa dahi milletvekili genel seçimini yönetecek. Kongre'den en az iki kabine oluşturacak ekip çıkabilmeli..." DYP'de GİK listesinde kimlerin yer alacağını Mehmet Ağar dışında bilen de yok...
|