Zirveye vekiller oturdu
Sezer, Arınç, Erdoğan ve Gül yurtdışına çıkınca, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ve Dışişleri vekaletle yönetiliyor. 4 gün süreyle zirvedeki 1 ve 2 numaralı makama Alptekin vekâlet edecek.
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül aynı dönemde, yurt dışına çıktılar. Sezer, dün Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio'nun davetlisi olarak bu ülkeye gitti. 12 Mayıs'a kadar yurtdışında olacak Sezer'e, protokole göre Arınç'ın vekalet etmesi gerekiyordu. Ancak Arınç da, 15 Mayıs'a kadar sürecek Avustralya gezisine çıktı. Arınç'ın yokluğunda yerine vekalet eden, TBMM Başkanvekilleri arasında ilk sırada bulunan İsmail Alptekin, bu durumda otomatik olarak Cumhurbaşkanı vekilide oldu. Alptekin, 4 gün süreyle, devletin 1 ve 2 numarasındaki iki makama vekalet edecek.
ŞAHİN, BAŞBAKAN Bu arada, Erdoğan da önceki gün Rusya'ya gitti. Bu durumda Başbakanlık görevini vekaleten Başbakan Yardımcıları arasında ilk sırada yer alan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yürütecekti. Ancak, Gül de dün Romanya ve Ukrayna'yı kapsayan bir geziye çıkınca, Erdoğan dönünceye kadar Başbakanlık görevi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'e kaldı. Dışişleri Bakanlığını ise vekaleten Milli SavunmaBakanı Vecdi Gönül üstlendi. Bakanlar Kurulu'nda vekaleten yürütülen bir diğer bakanlık da, Moğolistan gezisine çıkan Kürşad Tüzmen'in bakanlığı oldu. Tüzmen'e Devlet Bakanlığı'nda Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun vekalet ediyor. Teamüllere göre, vekiller, acil durumlar dışında asilin onaylamadığı kararlara imza atmıyor.
VEKİL BÜROKRATLAR Devletin zirvesi, tesadüfler sonucu birkaç gün süreyle vekillere kaldı. Ancak AK Parti iktidarının başlangıcından bu yana neredeyse bürokrasinin tamamında vekillerin egemenliğinde. Bugüne kadar 456 atama kararnamesi Çankaya Köşkü'ne takılan Hükümet,Sezer engelini aşmanın yolunu "vekaleten atama" yönteminde buldu. Cumhurbaşkanı Sezer de, buna karşı vekil bürokratlara "Köşk yasağı" uyguluyor. Abdullah Gül başbakanlığındaki birinci AK Parti Hükümeti döneminde, toplam 534 atama kararnamesinden 383'ünü onaylayıp, 143'ünü veto eden Sezer, Erdoğan döneminde ise 313 atama kararnamesini veto etti, 45 atama kararnamesi de uzun süre imzalanmayınca Hükümet tarafından geri çekildi. Cumhurbaşkanı Sezer'in uyarılarına neden olan vekaleten yönetim formülü, devletin hemen her kurumunda uygulanıyor.
Osman AYDOĞAN / ANKARA
|