|
|
|
|
Adını mitolojiden almış
Bursa'nın bağları ve şarapçılığıyla ünlü Tirilye kasabasında butik tarzda üretilen Bakus şarapları, Türkiye'de gelişmekte olan şarap sektörüne farklı bir tat getiriyor.
Türkiye şarapları dünya sofralarındaki yerini almaya başladı. Kaliteli üzümlerle yapılan şaraplar gurmelerden beğeni kazanmakla kalmıyor, ülkemizde şarap kültürünün oluşmasına da yardımcı oluyor. Bu da şarap üreticilerinin sayısını artırıyor. Bursa'nın Tirilye (diğer adıyla Zeytinbağı) kasabasında 2003 yılında üretime başlayan Bakus Şarapçılık da bunlardan biri. M. Melih Karaer ve ortağı Şükrü Sekmen, bağların ve şarap yapımının eski Roma ve Yunan medeniyetlerine dayandığı Bursa bölgesinde bu sektörü tekrar canlandırmak için işe koyulmuşlar. Firma adını Bursa yöresinde de bir süre yaşadığı varsayılan Roma mitolojisinin şarap tanrısı Bakus'ten alıyor. Bakus Şarapçılığı benzerlerinden ayıran en büyük fark burada butik tarzda şarap üretiminin yapılması. Bakus'te şaraplar, şarap uzmanı Jean- Luc Colin'in danışmanlığında yapılıyor. Butik tarzda üretim yapıldığı için üzümler toplu olarak değil, salkım salkım işleniyor.
AMAÇ KALİTE Diğer şarap firmaları gibi yılda 10-15 milyon şişe şarap üretmediklerini, 35 bin şişeyle kaliteli şarap üretmeyi tercih ettiklerini söyleyen M. Melih Karaer, bu nedenle de ürünlerinin büyük beğeni kazandığını anlatıyor. İlk ürünlerini 2004 Nisan'ında alan Bakus'te şimdilik iki çeşit şarap bulunuyor: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cinsault ve Boğazkere üzümlerinden oluşan gövdeli, dengeli ve koyu bir kırmızı şarap olan Bakus Tirilye Kırmızı ve Narince, Sultaniye ve az miktarda bölgesel üzümlerden oluşan, kolay içimli, dolgun ve açık renkli bir beyaz şarap olan Bakus Tirilye Beyaz. Bir miktar Bakus Tirilye Kırmızı ve diğer bir Bakus ürünü olan Boğazkere (monosepaj) şarapları da yıllanmak üzere Fransız meşe fıçılarda bekliyor. Çetin geçen kış nedeniyle kaliteli ürün alınamadığı için 2005'te yeni bir şarap geliştirmeyi düşünmediklerini söyleyen M. Melih Karaer, önümüzdeki yıllarda çeşitlerinin mutlaka artacağını sözlerine ekliyor. Bakus işletmesinde modern Fransız ve İtalyan şarap teknolojileri uygulanıyor. Bünyesinde tüm şarap deney ve testlerinin yapılabildiği bir laboratuvar bulunuyor. Bakus şaraplarında, doğal gıdaların insan sağlığına faydası göz önüne alınarak, yasal olarak belirlenen şartların çok altında miktarlarda koruyucu ilaç kullanılıyor. Sınırlı sayıda üretilen Bakus şarapları Tirilye'deki mağazada tadılabildiği gibi, seçkin şarap butiklerinde, otellerde ve şarap kavı olan restoranlarda da bulunabiliyor.
Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|