Kredili satış patlaması
Taşıt kredileri cazip hale gelince, vatandaş bankalara hücum etti. Her 4 araçtan 3'ü banka kredisi ile satılıyor..
Kredili satış patladı! Ekonomideki iyimser havaya bağlı olarak düşen faizler, taşıt kredilerini çok cazip hale getirdi. Sıfır kilometrede satılan her 4 araçtan 3'ü krediyle satılıyor.
2004 yılından itibaren düşmeye başlayan faiz oranları, taşıt kredilerine talebi artırdı. Bankaların geri ödemede vadeyi uzatması da vatandaşı kredili alıma yöneltti. Otohaber Dergisi'nin haberine göre, 2002'de yüzde 60 seviyelerinde kalan kredili araç satış oranı, 2003 yılında en yüksek oran olan yüzde 74 seviyesine çıktı. 2004'teyse, bu oran biraz gerileyerek yüzde 67'ye düştü. Ancak 2003 yılında satılan araç sayısı, 2004 yılının çok altında bulunuyor. Yani satılan araç sayısı zaten az, alanlar da krediyle araç almayı tercih edenlerden oluşuyor. Ayrıca, 2004 yılında peşin alımlarda ciddi indirimler uygulanması da, kredili alımı azaltan bir diğer etken oldu.
SATIŞ DÜŞTÜ, KREDİLİ ARTTI 3 aylık dönemlere bakıldığında;2001, 2002 ve 2003 yıllarının sonuna doğru kredili araç satışlarının arttığı görülüyor. Ancak aynı trend 2004 yılı için geçerli değil. 2004 yılının Nisan ayına kadar faiz oranlarında alışılmadık bir düşüş olmuştu. Bu yüzden 2004 yılının ikinci çeyreğindeki 154 bin 820 adetlik satış, en yüksek rakam olarak çıkıyor. Mayıs ayında, biraz da suni nedenlerden dolayı faiz oranlarında yükselme olmuştu. Ayrıca hurda indiriminin de yarıya düşürülmesinden dolayı, araç satışlarında düşüş meydana gelmişti. Dolayısıyla, geçen yılın üçüncü çeyreğinde kredili araç satışları 100 bin 437 olarak gerçekleşti. Son çeyrekteyse, satışlar 89 bin 903 seviyesinde kaldı.
BANKA KREDİSİ DAHA CAZİP Bankadan kredi kullanmanın, otomobil satan firmaların kredili satışlarına göre bazı avantajları da bulunuyor. Otomobil firmalarından taksitli otomobil alındığında, faiz oranı biraz daha uygunmuş gibi görünebilir. Ancak bu durumda, peşin alım avantajından yararlanmak mümkün değil. Otomobil firmalarının fiyat listelerine bakıldığında, kredili satışlarda geçerli olan fiyatların daha yüksek olduğu görülüyor.
|