kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Tahran
Tahran


Gündelik yaşamın kolay olduğu bir kent değil Tahran. Bir Tahranlı günde ortalama dört saatini trafikte geçiriyor. Saatlerce gezseniz de oturup bir kahve ya da çay içecek yer bulamıyorsunuz.

İran üzerine genel izlenimlerden sonra, adına Tahran denen o dev kenti de biraz anlatmak istiyorum. Çünkü yolculuk denen şeyin o en harikulade öğesini bize sunan bir kent bu: Sadece iki buçuk saatlik bir yolculuktan sonra, hem de komşu bir ülkeye gidiyorsunuz. Ama tüm yaşam değerleri, tüm düzen, tüm eğlenme biçimleri değişiyor. Çok ortak noktamız da olsa, bambaşka bir kültür, farklı bir uygarlık. Tahran 15 milyon nüfusuyla İstanbul kadar kalabalık. Ama İstanbul'a kıyasla sanki daha iyi planlanmış bir kent. Geniş bulvarları, sayısız meydanı, birçok park ve yeşil alanı var. Safevi hanedanının kurduğu kent, 1780-1925 arası hüküm süren Kajar hanedanı tarafından başkent yapılmış ve imar edilmiş. Son hanedan olan Pehleviler'den devrik şahın babası Rıza Şah, iyi bir asker ve dürüst bir hükümdarmış. Söylenene göre, bir yerde durur, bastonunu bir yöne doğru çevirir ve şöyle dermiş: "Bu yönde dümdüz bir bulvar ve aynı çizgide ağaçlar istiyorum." Bu sayede, kuzeyde Alborz dağlarının hemen eteklerine dek tırmanan o görkemli lüks semtler, onları bağlayan geniş caddeler ve sık ağaçlar yaratılmış. Ama Tahran çok güzel bir kent değil, bir İstanbul değil. İçinden deniz geçmeyen, su geçmeyen bir kentin sıkıcılığına sahip. Güneyinde sayısız gecekondu semti varmış, ben göremedim. Ama kuzey Tahran'da devrik Şah'ın yazlık saraylarının çevresinde oluşmuş son derece lüks sitelerdeki hayatın yanısıra, kentin geri kalan bölümlerinde hayli yoksulluk ve perişanlık olduğu yine de farkediliyor. Bir çelişkiler ülkesinin çelişkiler metropolu bu

DÜNYANIN EN ZENGİN HAZİNESİ
İnanılmaz hazineler barındırıyor Tahran. Ama dünyaya sırtını dönmüş, turizmi umursamaz gözüken bu ülkede onlar yeterince tanıtılmıyor, ziyaretlere açılmıyor. Ünlü Taht Mücevherleri'nin ancak öğleden sonraları iki saat açık olduğunu neden sonra keşfediyoruz: Kimse bilmiyor ve söylemiyor. Ama İran'ın ünlü Bank Melli'sinin özel bodrumunda saklı olan bu hazineyi bahşiş almayan bir görevli rehber eşliğinde gezerken, nefesim kesiliyor. Böylesi bir zenginlik, böylesi bir değerli taş merakı, böylesine mücevher biriktirme tutkusu, benim bildiğim hiç bir hanedanda ve hiç bir müzede yok. Sırf bu koleksiyonu görmek için bile Tahran'a gitmeye değer Hele o "Peacock- Tavuskuşu Tahtı". Adını yıllardır duyardım, sonunda görebildim. Devrimden sonra, adını onu yaptıran sultanın adından alan bu görkemli eşya da, tıpkı diğer mücevherler gibi yıllarca ziyaret edilememişti. Şimdi, hazine askeri koruma altında gezilebiliyor. Ve bu arada tahtın kimi yerlerindeki boşluklar da göze çarpıyor. Rehberimiz, devlet memuru olsa da, açık kalplilikle bunun devrim sonrası yağmasından olduğunu ve kimi taşların sökülüp alındığını kabul ediyor. Golistan (Gülistan) Sarayı, ünlü arkeoloji merkezi Persepolis'ten görkemli heykeller içeren Ulusal Müze, kimi camiler, devasa bir Kapalıçarşı. Ama çok zengin bir halı bölümünün dışında, çarşıda iş yok. Meraklıları ise sora sora asıl alış veriş yapılacak yerleri keşfediyor: Taleghani Sokağı'ndaki elişi dükkanları veya "antikacılar sokağı" gibi... Gündelik yaşamın kolay olduğu bir kent değil Tahran. İnanılmaz bir trafiği var. Yönetim, mızmız orta sınıfları oyalamak için özel araba yapımına hız vermiş: İran-Renault ve yerli PRİDE arabaları var her yerde. Bir Tahranlı'nın günde ortalama dört saatinin trafikte geçtiği hesaplanmış. Habire İstanbul trafiğinden yakınanlara duyrulur!... Saatlerce gezseniz de oturup bir kahve ya da çay içecek yer bulamıyorsunuz. Çünkü yok!.. Rejim bir sigara yasağı koymuş: Umumi yerlerde, hatta otellerde bile sigara içenlere hakaret düzeyinde uyarılar getiriliyor. Saatler boyu, kış giysilerine bürünmüş bembeyaz bir Tahran'da yürüyor ve halkı gözlemliyorum. Her ülkenin halkı gibi bu: kimi zaman hoyrat ve kaba - özellikle trafikte ya da kalabalıktaAma en küçük bir temas sağladığınızda, gözleri ışıldıyor. Bembeyaz karın üzerindeki simsiyah çarşaflı kadınlar, resimlerini çektiğimde gülüşüyorlar. Ama hayrettir, kardan adam yapan 15-16 yaşlarındaki üç genci resimlediğimde, en büyük gözükenin tepkisine uyarak yüzlerini kapatıyorlar.

BİR KADININ FERYADI
Çocuklara çok önem veriliyor. Bir kültür merkezinde sırf çocuk kitaplarına ayrılmış bir kat var. Küçükler ana-babalarıyla geliyor ve resimli kitaplar alıyorlar. Çok küçük yaşta tesettüre sokulmuş kızların görüntüsü üzüntü veriyor. İran sineması içinde animasyon dalının inanılmaz gelişmesi de sanırım çocuklara ilginin bir diğer kanıtı. Ve yemeğe davetli olduğum zengin bir evde, konuklardan bir kadınla belki tüm gezimin en dramatik konuşmasını yapıyorum. O zarif ve şık ama gözleri alabildiğine buğulu kadın, bana artık evinden dışarı hiç çıkmadığını söylüyor; dışarıya dayanamadığı için. O evini tüm dünyası yapmış, orada rahat yaşıyor. "Peki niçin gitmiyorsunuz?" diyorum. Çünkü gidip dışarda yaşama imkanları var. Gururla şöyle diyor: "Çünkü ben İranlı'yım. Ne olursa olsun, ancak bu ülkede yaşayabilirim, burada nefes alabilirim. Ve gitmektense, kalıp onu değiştirmek için savaşacağım."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yalıda sessiz bir kadın
 Çalıkuşu Feride'nin komşusu
 Türkiye'nin yeni sorunu bekarlar
 Özpetek'in ruhsal arayışı
 Yıldız olmak için bıçak altına yattılar
 En çok futbolcuyu İstanbul yetiştiriyor
 Ayetullah ama Humeyni değil
 9 yıl önce ölmüş olmalıydım
 Howard Hughes
 Bush yönetiminin sevmediği gazeteci
 Türkler Kanada'yı keşfediyor
 Ortadoğu'da fitili Lawrence ateşledi
 İslamabad terzisi
 Bir oyla başlayan tartışma
 Aşklarımız hep acı olmuştur
 6 milyon dolar için koşuyorlar
 Güzelliği mutlu olmasına yetmedi
 Trafik kazasıyla gelen bebek
 Tek keyifleri tiyatro
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Reha Muhtar manşet olmalıydı
Ciddiyet lobisi bizi de ele...
MEHMET ALTAN
Küçüksu Mezarlığı'nda... Bugün... Saat...
KAZIM KANAT
Başbakan arkadaşlarına "balık" derdi
Başbakanımız Sayın...
Tekne bizim evimiz
Tekne bizim evimiz
İngiliz eşiyle teknede yaşayan Hülya Leigh "Okyanusta Bir Türk Kızı"...
Nazi karargahı otel oldu
Nazi karargahı otel oldu
İkinci Dünya Savaşı'nı çıkana Almanya'nın eski Başbakanı Adolf...
İhmal edilirse kansere yol açar
Reflüye dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok sık rastlanıyor. Kelime...
Kazanova günde 40 istiridye yiyordu
Yaşlanmayı geciktirmek için doğru beslenme, gülme ve uyku şart.
Mutfakta 'Devrim'in izi var
Sıradan bir Fransız için öğle yemeği süresi kutsaldır. Akşam yemeği ise...
Şarap üreten Anadolu kaplanları
Üreticilerin ağzını bu yılki vergi zamları yüzünden bıçak açmıyor. Yükselişin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.