kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Cumartesi
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Başkent Kahire’de çok sayıda muhalif, Mübarek aleyhine gösteri düzenledi.
BOP'un ilk ayağı Mısır olabilir mi?

Mısır Devlet Başkanı, birden fazla adayın katılmasına izin verecek şekilde yasa değişikliği istedi. Bazı uzmanlara göre bu ABD'nin BOP projesiyle ilgili.

Mısır'da 24 yıldır iktidarın tek ismi var: Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek... Altışar yıldan 4 kez bu koltuğa seçildi. Başkanlık sistemiyle yönetilen ülke yasalarına göre meclis tek aday belirliyor, o da halk oyuna sunuluyor. Ancak son dönemde ülkede bazı değişim hareketleri yaşanıyor. Bunun son örneği de Mübarek'in seçime birden fazla adayın katılmasını sağlamak için seçim yasasının değiştirilmesini istemesi oldu. Muhalefet, bu yıl sonunda yapılacak seçimde aday olup olmayacağını henüz açıklamayan Mübarek'in karşısına birini çıkarmakta ısrarlı. Onların destekçileri, ülkede pek alışık olmadık şeylere imza atarak başkentte eylem düzenliyor, Mübarek'i protesto ediyor. Uzmanlara göre Amerika'dan gelen baskılar, Başkan Mübarek'i reform adımları atmaya zorluyor. (Bush yönetimi, İstanbul'daki NATO zirvesinde Büyük Ortadoğu Projesi -BOP- adı altında bölge ülkelerinde kendi içlerinden çıkacak reform hareketleri sundu) Seçim yasası değişikliği de bunlardan biri. Ancak kimilerine göre yasada değişiklik yapılsa da bu, demokratikleşme süreci başlayacağı anlamına gelmiyor. Birçok bölge uzmanı, Başkan'ın yerine oğlu Cemal'i hazırladığı görüşünde. BizHüsnü Mübarek 19’uncu yüzyıldaki Muhammed Ali Paşa’dan bu yana Mısır’ı en uzun süre yöneten kişi oldu.de Mısırlı bölge uzmanları, gazeteciler ve analistlere Mısır'daki siyasi hareketliliği ve bunun BOP'la bağlantısını, Türkiye'nin "model ülke olacağı" ifadelerini sorduk.

Boutros Boutros Ghali (Eski BM Genel Sekreteri):
Kendi adıma diyebilirim ki BOP, ülkemin çıkarlarına uygun değil. Bu proje Arap dünyasının en önemli sorununu, Filistin problemini arka planda bırakacak. Biz bu projeden bağımsız olarak hep reformlar yaptık. Mısır'ın reformları bugün başlamadı. Demokrasinin her ülkeye uygulanabileceğini, ancak o ülkenin kendi özelliklerinin göz önünde bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu (BOP) sadece bir proje. Bize göre bölgenin çıkarına değil. En azından şu anki haliyle. Mısır ve Türkiye'nin ikili ilişkileri son derece önemli. Ankara-Kahire arasındaki işbirliğinin Akdeniz'deki gelişmeler için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin Filistin problemine çözüm bulmak, Arap dünyasına yardım etmek için çok önemli rolü var.

A. Halim Gazali (El Ahram Gazetesi Ankara temsilcisi):
Öncelikle bu proje net değil. Politik, ekonomik ve sosyal yönlerini gördük. Ama askeri yönü de var. Amerikan stratejisininOğul Cemal Mübarek İktidar partisinin siyasi komitesi başkanı. Sık sık toplantılar düzenleyip halkla buluşuyor.ana hedefi Ortadoğu'nun sınırlarını kontrol etmek. Petrol kaynakları bakımından çok zengin bir bölge söz konusu olunca masum bir gözle bakamıyorsunuz. Neden bu proje şimdi gündeme geldi? Terörle mücadele olduğu söyleniyor. (Mısır'da kurulan) Yeni hükümet teknik bir hükümet. Mısır'da başkanlık sistemi var. Ekonomi, eğitim alanlarında reform yapılması isteniyor. Daha ziyade politik reformlar. Eylülde iktidar partisi kongre düzenleyecek. Burada reformların tartışılması planlanıyor. Mısır kendi reformunu kendi yapar. Bu toplumun doğal talebi. Reformların BOP'la bağlantısı olduğunu sanmıyorum. Türkiye Ortadoğu'da model olamaz. Arap dünyası için Türkiye gibi laik olması çok zor. Arap ülkelerini "lütfen Türkiye gibi olun" diye ikna edemezsiniz.

Said Lawindy (Mısırlı uluslaraarası ilişkiler uzmanı):
Bölgede Amerika'ya karşı bir nefret ağı var, herkes Amerika'dan nefret ediyor. Bazı stratejistler Türkiye'nin bu projede Amerika'nın sağ kolu olacağı görüşünde. Mısır'da, İslam dünyasında Türkiye'nin İslam dünyasıyla iyi ilişkiler olacağına dair umut var. Açıkçası Türkiye'den çok şey bekleniyor.

Neşe MESUTOĞLU / DIŞ HABERLER


1 2 3 4 5
 
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Suriye'yi vurabiliriz
 'Irak Lübnan'a dönebilir'
 Saddam'ın üvey kardeşi ele geçti
 Chirac-Sarkozy çekişmesi kurbanı
 Irak meclisine 80 kadın girdi
 Uluslararası Af Örgütü yetim kaldı
 "Blair, savaşa 2002'de imza attı"
 ABD'li seri katili polise kızı yakalattı
 Venezüella'da mama alarmı
 'Garson, bize bakar mısın!'
 'Lady Chatterley' deşifre oldu
 Japon turistlere sürpriz!
Anadolu Ağası
Anadolu Ağası
Avrupa'ya vedasıyla hayal kırıklığı yaratan Kanarya, ligde tam yol...
Daum'a cifte tepki!
Daum'a cifte tepki!
F.Bahçe'de ikinci yarı oyundan alınan Nobre başı eğik, doğruca...
Safarisiz Afrika Yılı
Safarisiz Afrika Yılı
Başbakan Erdoğan'ın bu yılı neden Afrika Yılı ilan ettiğini...
Kadın kocasından görmediği sevgiyi oğlundan istiyor
Prof. Dr. Nilüfer Narlı'ya göre Türkiye'nin en önemli sorunlarından...
Burası cesetli postane
Savcılıklar tarafından 'koliler içinde' Adli Tıp Kurumu'na gönderilen...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu