|
 |
 |
 |
150 bin dosya aynen iade
Yargıtay Başsavcısı'ndan hâkimlere tavsiye: Dosya yükündeki artıştan paniğe kapılıp yanlış yapmayın.
Başsavcı Ok, nisanda yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza ve Ceza Muhakemesi kanunları nedeniyle Yargıtay'daki 334 bin dosyanın yarısına yakınının incelenmeksizin mahkemelere geri gönderileceğini söyledi. Ok "Hâkim ve savcılarımız 'işleri bitirememe' endişesine kapılmasın. İş yükünü azaltalım telaşı, yanlış kararlara sevk edebilir" dedi.
Başsavcı Ok hâkimleri uyardı: Dikkat edin!
Yargıtay Başsavcısı Ok, yürürlüğe girecek olan Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Yasası'nın hâkim ve savcıları kâbusa sokmaması gerektiğini söyledi. Yeni yasalara göre Yargıtay'daki 334 bin dosyanın yarıya yakınının incelenmeksizin mahkemelere geri gönderileceğini belirten Ok, "Paniğe kapılmayın" dedi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, nisan ayında yürürlüğe girecek olan Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Yasası'nın hakim ve savcıları kabusa sokmaması gerektiğini söyledi. Başsavcı Nuri Ok, yeni yasaların yürürlüğe girmesi nedeniyle Yargıtay'daki 334 bin dava dosyasından yarıya yakının incelenmeksizin mahkemelere geri gönderileceğini belirterek hakimlere "İşleriniz yoğunlaşacak ama paniğe kapılıp yanlış karar vermeyin" uyarısında bulundu. Yargıtay Başsavcısı Ok, geçen hafta hafta Mersin Barosu'nun düzenlediği panelde yeni yasalar karşısında yargıyı bekleyen, "yeni resmi" çizdi ve karşılaşılabilecek sorunlar üzerine açıklamalarda bulundu. Bu konuşmasındaki mesajları SABAH'a değerlendiren Başsavcı Nuri Ok, Yargıtay'ın ceza dairelerinde 188 bin, başsavcılıkta da 146 bin olmak üzere toplam 334 bin dosya bulunduğunu belirtti.
'İŞ YÜKÜ ARTACAK' Ok, nisan ayında yürürlüğe girecek olan Yeni Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Yeni İnfaz Yasası'nın uygulamasının zaman içinde yerine oturacağını söyledi. Başsavcı Ok, "Bu kanunların uygulanması, uygulayıcıları, özellikle hakimleri kabusa sokmamalıdır" dedi. Yargıtay'daki Ceza Daireleri ve Başsavcılık'taki dosyaların en az yarıya yakının yeni yasalar nedeniyle yerel mahkemelere ve ilgili başsavcılıklara geri gönderileceğini söyleyen Başsavcı Ok, hakimlere şu uyarıda bulundu: "Bu durum, zaten iş yükü altında ezilen yerel mahkemelerin ve savcılıkların işlerini daha da artıracak. Bu işyükü, hakim ve savcılarımızda 'işleri bitirememe' endişesi oluşturmamalı. Hakimlerimiz, 'bir an önce karar verip dosyalarımı azaltmalıyım' diye paniğe kapılıp yanlış kararlar vermemelidir. Gerekçelerini yerli yerine oturtmalıdırlar. Yasalar uygulanırken çetin uygulama sorunlarıyla karşılaşılacaktır. Bu zorluğu, işyükü de artıracaktır."
'ÖNEMLİ OLAN DENGE' Nisan ayında yürürlüğe girecek olan üç temel yasadaki birçok düzenlemenin yeni olduğunu hatırlatan Başsavcı Nuri Ok, bu durumun hakimlerin kararlarındaki isabet oranını, yani verdikleri kararların Yargıtay tarafından onanma oranını da düşüreceğini kaydetti. Başsavcı Ok, bu değerlendirmeleri yaparken, "Önceki isabet oranının tutturulması başarı sayılmalıdır" sözleriyle, üstü kapalı olarak hakim ve savcıların sicillerini kararlarındaki isabet oranına göre ölçen Adalet Bakanlığı'na uyarıda bulundu. Ok, "Suçlar ve cezalar kamu vicdanında onay görmelidir. Bu gibi suç ve cezalarda ifrad zulmü çağrıştırır, tefrid ise feryadı artırır. Denge asıldır. Hakimi ne zalim yapalım, ne de komik duruma düşürelim" dedi.
'DÜZELTME YAPILDI' Yargıtay Başsavcısı Ok, yeni yasaların ceza adaletini göz önünde bulundurduğunu, toplum düzeninin sağlıklı işleyişini güvence altına aldığını işaret ederken klasik, "gözlük kırana, göz çıkarandan daha fazla ceza" örneğini de şu sözlerle hatırlattı: "Yeni Ceza Kanunu'nda bireyin öne çıkmasının bir sonucu olarak vücut dokunulmazlığına karşı suçlarla mal varlığına karşı suçların yaptırımlarında orantılı düzeltme yapılmıştır. Artık göz çıkarma ile gözlük kırmanın cezaları örnek gösterilmeyecektir."
ANKARA
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|