|
|
|
|
Tsunami ABD için fırsatmış!
ABD Başkanı George W. Bush'un, ikinci dönem yönetiminde ABD Dışişleri Bakanlığı görevine atadığı Condoleezza Rice, Güney Asya'da meydana gelen tsunami felaketinin, Amerikan hükümetinin ve Amerikan halkının kalbini göstermek için ''harika bir fırsat'' olduğunu söyledi..
ABD Senato Dışilişkiler Komitesi'nde, bakanlık atamasına ilişkin oturumda konuşan Rice'ın sözleri, ''gaf'' olarak değerlendirildi.
Rice, Cumhuriyetçi Parti Ohio Senatörü George Voinovich'in sorusu üzerine geldi. Voinovich, ''Tsunami konusunda şu anda yaptıklarımızın çok harika olduğunu düşünüyorum. Ancak insanlara onları sevdiğimizi, demokrasiyi desteklediğimizi göstermemiz gerek. Gizli bir gündemimiz olmadığını, bizimle aynı şeyi yaşamalarını istediğimizi göstermeliyiz.
Bunu yapmak için planınız nedir?'' sorusunu yöneltti. Rice, bu soruya yanıt olarak, ''Tsunaminin, Amerikan hükümeti ve halkının kalbini göstermek için harika bir fırsat olduğuna katılıyorum'' dedi. Condoleezza Rice, ABD'nin politikalarının özellikle Ortadoğu'daki politikalarının bazen başkaları tarafından memnuniyetle karşılanmadığını belirtirken, ABD'nin mesajının iyi anlaşılması için diplomasiyi kullanacağını ve bunun ABD Dışişleri Bakanlığı'nın görevi olduğunu söyledi.
Bu çerçevede Rice, oturumdaki konuşmasında, Bush'un, hiçbir ülkenin güvenli ve daha iyi bir dünyayı tek başına oluşturamayacağı sözünü hatırlatarak, ABD'nin dünyada müttefikleriyle ilişkileri güçlendirmek için ''yorulmadan'' çalışacağını kaydetti. Rice, çokuluslu kuruluşlar ve ittifakların, özgürlük seven ülkelerin gücünü katlayacağını söyledi.
RİCE: 'SADDAM KUVVETLERİ SAVAŞMADI'
Özellikle Demokrat Partili senatörlerden gelen sıkıştırıcı sorulara karşılık Rice, Irak konusunda Bush'un, ''iyi askeri tavsiyeler'' aldığını ancak öngörülemeyen bazı olayların, Irak'taki görevi beklenenden daha zor hale getirdiğini kaydetti. Rice, Irak'ta devrilen Saddam Hüseyin destekçilerinin Amerikan kuvvetlerine fazla direniş göstermeden eriyip gitmesini, daha önceden düşünemedikleri bir problem olarak niteledi. Rice, Saddam kuvvetleri için, 'Karşımızda durup savaşmadılar' dedi.
Kasım 2004 başkanlık seçiminde ABD Başkanı Bush'a karşı kaybeden Demokrat Partili başkan adayı, Massachussetts Senatörü John Kerry ise, Rice'ın bu açıklamasından tatmin olmadığını ifade etti. Kerry, 1991 Körfez Savaşı'nda da aynı şeyin olduğunu ancak ABD'nin, Körfez Savaşı'ndan gereken dersleri çıkaramamış gibi göründüğünü söyledi.
Rice ise, Saddam Hüseyin'i devirmenin, kitle imha silahları bulunamasa da, Irak'ta yapılacak doğru şey olduğunu savundu. Irak'ın kendi güvenlik gücünün oluşturulması yönündeki çabaların Senatör Joe Biden tarafından eleştirilmesine karşılık Rice, güvenlik güçlerinin her zaman beklentileri karşılamadığını ve daha fazla eğitimin gerektiğini, ayrıca Irak güçlerinde bir ''liderlik açığı'' bulunduğunu kaydetti.
IRAK KUVVETLERİNİN GÜÇLENMESİ KİLİT
Rice, 'Irak'ın kendini savunma kapasitesinin' gelişmekte olduğunu ve Amerikan kuvvetlerinin bölgeden çekilmesinin, doğrudan bu gelişmeye bağlı olduğunu söyledi. Condoleezza Rice, 'Iraklılar giderek teröristlere karşı daha çok sorumluluk alıyor ve biz de onlara yardım ediyoruz' dedi. ABD'nin amacının, Irak'ta 'görevi tamamlamak' olduğunu belirten Rice, şu anda bütün dikkatlerin, Irak'ta 30 Ocak'ta yapılacak parlamento seçimlerinin güvenliğinde olduğunu kaydetti.
Oturum sırasında hem Demokrat Partili hem de Cumhuriyetçi Partili senatörlerin, daha çok Irak konusunda soru yöneltmeleri ve Bush yönetiminin Irak'ta isyancılara karşı politikalarından duydukları rahatsızlığı dile getirmeleri dikkat çekti. Rice, bu ay yapılan Filistin seçiminin ''fırsat anı'' yarattığını belirtti, ancak Filistin liderlerinin, İsrail'e yönelik terörist saldırılara karşı daha fazla şey yapması gerektiğini, şiddet devam ettiği sürece fırsatın uzaklaştığını söyledi. Bush'un, Filistin için bir temsilci atamayı düşündüğünü ancak bunun için zamanlamanın uygun olup olmadığının tartıldığını kaydetti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|