|
 |
 |
 |
'Kanserovası'
50 bin kişinin yaşadığı Dilovası'nda on yıl içinde gerçekleşen ölümlerin yüzde 32.3'ünün nedeni kanser. Fabrika filtrelerinin hiç denetlenmediği bölge hakkında Çevre Bakanlığı yorum bile yapmıyor.
Sokakta top koşturan çocuklardan, kahvehanelerde çayını yudumlayan emeklilere kadar Kocaeli Gebze'ye bağlı Dilovası beldesinde ilk bakışta sıradan bir taşra kasabası görüntüsü hakim. Ama sabah saatlerinde ve geceleri çöken duman, fabrikalarla iç içe geçmiş evler ve sakinlerinin kanserden sıradan bir hastalık gibi söz etmesi, Dilovası'nı diğer kasabalardan ayıran en önemli özellik... Orhangazi Mahallesi Dilovası'nda yaşanan dramı gözler önüne seriyor. Mahalledeki otuz hanenin en az sekizinde kanser vakasına rastlamak mümkün. Öyle ki her ay birilerinin rahatsızlık ya da ölüm haberi evleri kasvetle doldurmaya yetiyor. Hastalanan insanlara doktorların tavsiyesi ne yazık ki kasabayı terketmeleri yönünde oluyor.
'BİR TANE SİGARA BİLE İÇMEDİM' Dilovası sakinlerinden Tuncay Çelik sigara bile içmediği halde 34 yaşında akciğer kanserine yakalanmasının nedenini bilmek istiyor. Beş yıldır bir yandan kanserle bir yandan cevap bulamadığı sorularla mücadele eden Çelik yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyor; "Hayatımda bir tane sigara içmedim. Bir kahvede oturmadım, on sene spor yaptım, otuz kırk kilometre koşardım ama şimdi üst kata çıkamayacak durumdayım. On bir defa ameliyat oldum. Doktorlar yaşadığımız koşullardan dolayı akciğer kanserine yakalandığımı söylüyor. Çevremde bu hastalıktan ölenleri gördüm, böyle bir moral bozukluğu olabilir mi? Maneviyatım çöktü. Ben beş yıldır bu hastalığı çekiyorum, bu zaman boyunca 60 kişiyi gördüm bu hastalığa yakalanan, acı çeke çeke ölen kişileri gördüm."
SANAYİ ODASI SESSİZ Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'nca Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun başkanlığında yürütülen çalışmaların ön raporuna göre Dilovası'nda kanserden ölüm oranı, dünya ortalamasının üç katı düzeyinde seyrediyor: "Kayıtlara göre 1 Ocak 1995 - 10 Ekim 2004 tarihleri arasında gerçekleşen ölümlerin %32.3'ü kanser nedeniyle. Yine kanser nedenli bu ölümlerin %44'ü akciğer, %19.5'i mide kanseri nedeniyle gerçekleşmiştir. Devlet İstatistik Enstitüsü'nün ölüm kayıtları üzerinden sunduğu verilere göre Türkiye'deki ölümlerin % 12.5'i kanser nedeniyle, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyadaki ölümlerin %12.5'i kanser, kanser ölümlerinin %17.5'i akciğer, %11.9'u mide kanseri nedeniyle gerçekleşmiştir." Hamzaoğlu "İlimizde sanayinin pek çok sektörüne ait üretim birimleri bulunmasına rağmen, ticaret mevzuatı gerekçe gösterilerek üretim sürecinde kullanılan maddelerle ilgili olarak Kocaeli Sanayi Odası'ndan bilgi alınamamaktadır" diyor.
'BÜYÜKŞEHİR YASASI YENİ ÇIKTI' Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun da pek sonuç alamadığı görülüyor: "Biz bir arıtma tesisi kuracağız oraya. Çevre müdürlüğü, TÜBİTAK ve Kocaeli Üniversitesi ile birlikte bu bölgenin risk oranını tespit edeceğiz. Yerleşim yerinin taşınması bizi çok çok aşan bir durum. Sağlık Bakanlığı'nın da, Çevre Bakanlığı'nın da ele alması gerekiyor. 5216 sayılı büyükşehir yasası yeni çıktı. Biz bu noktadan sonra fabrika filtrelerini kontrol edebiliyoruz. Çevre Koruma Daire Başkanlığı adı altında şekilleniyoruz. Yani belediyeler bugüne kadar filtreleri denetlemedi. Çevre Müdürlükleri tarafından denetleniyor olması lazım ama sonuçları hakkında fikrim yok." Konunun muhatabı Çevre Bakanlığı yetkilileri ise haberin yayınlanmasının ardından yorum yapacaklarını söylüyorlar. Bu sırada zaman akıp gidiyor ve Dilovası halkı cevap bekleyen sorular ve sağlıksız koşullarla yaşamını sürdürüyor.
Sonat CANIDAR - HABER MERKEZİ
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|