Eğitim-Sen yöneticileri yargılanıyor
Eğitim-Sen Genel Başkan Alaaddin Dinçer'in de aralarında bulunduğu 7 kişi hakkında, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet ettikleri iddiasıyla 3'er yıla kadar hapis istemiyle açılan dava başladı..
Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına, Dinçer, yönetim kurulu üyeleri Ali Berberoğlu, Adnan Gölpunar, Fevzi Ayber, Emirali Şimşek, Elif Akgül ve Nazım Alkaya ile avukatları katıldı. Dinçer, savunmasında, sendika hakkında açılan kapatma davasını protesto etmek amacıyla açıkhava toplantısı yapmak için Ankara Valiliği'ne başvurulduğunu ifade ederek, mitinge katılanların Valiliğin izin verdiği Abdi İpekçi Parkı'na sığmaması üzerine Sıhhiye Meydanı'nın kamu görevlilerinin bilgisi dahilinde kullanıldığını kaydetti.
Suç işleme kasıtlarının bulunmadığını belirten Dinçer, beraatini istedi. Diğer sendika yöneticileri de Dinçer'in savunmasına katılarak beraat talebinde bulundu.
Avukat Akay Sayılır, 200 bin üyeli Eğitim-Sen'in, 98 şubesi ile faaliyet gösterdiğini belirterek, sendika hakkındaki kapatma davasını protesto etmek için miting yapmalarının, demokratik ve doğal bir hak olduğunu kaydetti.
Müvekkillerinin, önceden bildirimde bulunarak yasal miting gerçekleştirdiklerini ifade eden Sayılır, beraat kararı verilmesini istedi. Duruşma, gelmeyen nüfus kayıtlarının beklenmesine, miting günü tutanak düzenleyen polis memurunun tanık olarak dinlenilmesine, Ankara Valiliği'nden miting için sendikaya tahsis edilen alanın sınırlarının sorulmasına karar verilerek, 14 Nisan 2005 tarihine ertelendi.
İddianamede, Ankara Valiliği'nin, Abdi İpekçi Parkı için izin verdiği halde, Eğitim-Sen üyelerinin, bunu dikkate almayarak 13 Temmuz 2004 tarihinde Sıhhiye Meydanı'nda izinsiz açıkhava toplantısı gerçekleştirdikleri ileri sürülerek, 7 sendika yöneticisi hakkında, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun ''kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme'' hükmünü içeren 28/1. maddesi uyarınca 1 yıl 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapis isteniyor.
|