| |
Adına şehir ismi değiştirilen havacı şehit Fethi Bey
Tarih labirentleri sürprizler, hoşluklar, çarpıcı gerçeklerle dolu elbette. İçine ne kadar dalar, girer hatta kaybolursanız o kadar etkileyici, sarsıcı keyiflere gark oluyorsunuz. Muhabir arkadaşlarımız Erdoğan Cankuş ve Cem Kaytan'ın Muğla'dan geçtikleri bir haberin satır araları bu dediklerimin somut bir örneği. Ve bu örnek Türk Silahlı Kuvvetleri' nin zirvesindeki bir paşadan, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Halil İbrahim Fırtına'dan geliyor. Fırtına Paşa şu cümleyle özetliyor bu tarihi gerçeği. "Şehit bir havacı uğruna şehrin ismi değiştirilmiş. Dünyada bunun bir örneği daha yok!.."
Göklerden gönüllere Bu açıklama geçtiğimiz günlerde Fethiye'de gerçekleştirilen büyük bir törenle, Şehit Fethi Bey anıtı açılırken yapıldı. Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in yanı sıra çok sayıda komutanın ve sivil yurttaşın da katıldığı bu törende ilgi çekici başka tarihi gerçekler de çıktı ortaya. Hem bunları paylaşmak hem de Şehit Pilot Fethi Bey'le ilgili bilgiler vermek istiyorum size. Çünkü "İstikbal Göklerdedir" diyen bir liderin evlatları olarak göklerden gönüllere inen şehit kartalları anımsamak da boyun borcudur hepimiz için.
Gözyaşı seli Şu anda turizm ve tatil cenneti olan Fethiye'nin adı Meğri'ydi o zamanlarda. 1914 yılında şehit düşen ilk tayyareci Şehit Fethi Bey'in ismini alması şehidimizin o bölgenin çocuğu olmasından mülhem. Bir vefa abidesi olarak yükselen anıtın açılış töreninde ilk tayyareci Pilot Şehit Fethi Bey'in ikinci kuşak yakınları Aynur Önaçar, Ayşe Alev Günek' in gözyaşlarını tutamaması işte bu yüzden oldu.
Komutan teşekkürü Hava Kuvvetleri Komutanı Halil İbrahim Fırtına, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'ya bir plaket sundu ve dedi ki: "Bir havacı adına şehrin ismini değiştirmişsiniz. Bunun dünyada başka örneği var mı bilmiyorum. Baktığımız zaman böyle bir olayla karşılaşmadık. O nedenle Silahlı Kuvvetler adına nasıl teşekkür edeceğimizi bilemiyoruz. Komutan arkadaşlarla şükranlarımızı sunmaya geldik" dedi.
Tayyare resmi Fethiye Belediye Başkanı kök boyalı bir halı hediye ederken, "Fethiye halkı Türk Havacılığı'na en büyük hediyeyi, ismini vermiştir" dedi. Fethiyeli olan Korgeneral Erdoğan Karakuş'un araştırmasıyla 1930'da yazılmış, imparatorluktan belgeli bir Fethiye yazısının arşivlerden çıkarıldığını söyleyen Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, bu yazı ile Şehit Fethi Bey'in tayyaresinin resmini Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'ya verdi. Ayrıca Şehit Fethi Bey'in ikinci kuşak yeğenleri Ayşe Alev Günek ve Aynur Önaçar'a birer şilt sundu.
İlk gece uçuşu Hava Kuvvetleri Komutanlığı Özel sekreteri Hava Kurmay Albay İsmet Çıngı, Türk havacılık tarihinde ilkler arasında yer alan Yüzbaşı Fethi Bey'in Türk Hava Kuvvetleri'nin ilk gece uçuşunu gerçekleştirdiğini ifade etti. Balkan Savaşı'nda keşif görevleri icra eden Fethi Bey'in önemli başarılara imza atarak, gümüş liyakat madalyasıyla ödüllendirildiğini belirten Çıngı, "Fethi Bey ve Üsteğmen Sadık Bey, 27 Şubat 1914'te Şam'dan havalandıktan kısa bir süre sonra Şam ile Kudüs arasındaki Taberiye Gölü civarında kayalık bir araziye düşerek şehit oldu. Fethi Bey ve üsteğmen Sadık, Hava Kuvvetleri'nin ilk hava şehitleri unvanını almıştır. Fethi Bey'in mezarı Şam'da Emeviye Camisi'ndeki Selahattin Eyyubi Türbesi'nin yanında bulunmaktadır" dedi.
'İnsan olmak erdemi' Daha sonra anıtın yapımında büyük katkısı bulunan Emekli Hava Albay İlhan Özdilek'e geldi konuşma sırası. O da anıtın yapılışıyla ilgili olarak, "Fethi Bey'in kişiliği, havacılığın ilk yıllarındaki uçuş giysileri içinde Türk havacılığının gelişmesini ufka bakarak izleyişindeki özgüven ve ölümsüzlüğe ulaşmışlığının ifadesi olarak cennette uçuşu, kartal kanatları ile bezenmiş mezarla sembolize edildi. Adının Fethiye'ye verilişi, Fethiye'ye özgü Likya lahdinin üzerinde duruyor olmasıyla temsil edildi" diyerek bilgilendirdi katılımcıları.
Herkes mutlu oldu Ve bu dünya incisi merkezin, Fethiye'nin Belediye Başkanı Behçet Saatcı, "Bir asır önce bizim topraklarımız olan, ancak şimdilik İsrail toprakları içindeki bölgede şehit düşen pilotumuzun adını almaktan mutluyuz. Anıtlar aynı zamanda insan olabilmek erdeminin simgesidir" diyerek dile getirdi duygularını.
Fotoğraf: Cem Kaytan
|