|
|
|
|
En gergin gece
Erdoğan, AB zirvesine 24 saat kala Brüksel'de kurmaylarıyla Türkiye'nin önüne konan seçenekleri değerlendirdi. Bir diplomat, "Sürekli yeni şeyler çıkıyor. Tam sinir savaşı" dedi.
Türkiye'nin kaderini belirleyecek AB zirvesine 24 saat kala Brüksel'e gelen Başbakan Tayyip Erdoğan, beraberindeki üç bakan, dış politika kurmayları ve Türk diplomasisinin en parlak isimleriyle kapanarak Avrupa'nın Türkiye'nin önüne koyduğu seçenekleri değerlendirdi. Gece boyu süren istişarelere katılan üst düzey bir diplomat, "Sürekli yeni şeyler çıkıyor. Tam bir sinir savaşı" diye konuştu. Toplantıya katılan üst düzey diplomat ve danışmanların bir bölümü, "her şeye rağmen" zirvenin Türkiye için bir "fırsat penceresi" olduğunu savunarak, Avrupa ile ilişkilerin kopmaması gerektiğini vurguladı. Diğer bir grup ise özellikle "Kıbrıs ve özel statü" konusundaki olumsuz önerilerin kabul edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
HAVA 'NEŞELİ' DEĞİL 'AĞIR' Türkiye'den ve Avrupa'nın çeşitli başkentlerinden gelen gazeteciler Conrad Oteli'nin lobisinde beklerken, yukarıdaki heyetin havası "neşeli" değil "ağır" diye tanımlandı. Başbakan Erdoğan diplomat ve kurmaylarından brifing alırken, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac" ın açıklamaları heyete moral verdi. Gece boyu süren istişarelerin yanı sıra gün boyu Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül, kritik telefon görüşmeleri yaptı. Başbakan Erdoğan'ı Ankara'dan ayrılmadan kısa bir süre önce arayan İngiltere Başbakanı Tony Blair, Kıbrıs konusunda Türkiye"nin tutumuna destek verdi. Blair Ankara"nın Kıbrıs Rum Kesimi'ni "çözümden önce tanımama" tutumunu haklı bulduğunu belirtti. Blair, buna karşın Kıbrıs konusunda bir orta yol bulunabilmesi için çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ile de bir telefon görüşmesi yaptı.
POWELL GÜL'Ü ARADI Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ü telefonla arayarak, ABD yönetiminin destek mesajını yineledi. Powell, birkaç gün önce ABD'nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman tarafından Başbakan Erdoğan'a iletilen "Her türlü yardıma hazırız" mesajını tekrarladı. Buna karşın, üst düzey bir kaynak, bu aşamada ABD'nin doğrudan devreye girmesinin AB ülkelerini rahatsız edebileceğini söyleyerek, "Henüz böyle bir şey istemeyiz" dedi. Dışişleri Bakanı Gül, Kıbrıs trafiği kapsamında Hollandalı muhatabı Bernard Bot ile iki telefon görüşmesi yaptı. Gül, Kıbrıs için uyum protokolünün imzalanmasını öngören paragrafın "imzalamayı müzakere etme" olarak değiştirilmesini istedi. Gül ayrıca Almanya Dışişleri Bakanı Fischer ve KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile de görüştü. Erdoğan ve Gül bugün ise Hollandalı muhataplarıyla öğle yemeğinde buluşacak. Erdoğan'ın Chirac ve Schröder ile 3'lü görüşme yapması da bekleniyor.
O BİR EFSANE: Güçlü bir imajı olan Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'de efsane bir kişiliğe dönüştüğü belirten Fransız Le Figaro gazetesi, şaşırtıcı bir kapasiteyle günde 10 saat çalışmayla, 340 maddeyi yenileyerek kendi deyimiyle "sessiz bir devrim" yaptığını yazdı.
AB YOLU UZUN: Türkiye'nin AB yolunun uzun ve zor olacağını belirten Almanya Dışişleri Bakanı Fisher, Bild gazetesindeki makalesinde müzakerelerin başlamasıyla Avrupa için yeni bir sayfa açılacağını vurguladı.
UNANİSTAN'DAN DESTEK: "Yunanistan artık Kıbrıs'ı şımartmayacak" başlıklı makalede Herald Tribune gazetesinde, Türkiye üyeliğine tam destek veren Yunan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Valinakis'in "pek çok AB üyesi Yunanistan'ın arkasına saklanıp, Bu kanlı Yunanlılar bizi engelliyor, diyordu" sözlerine yer verdi.
KIBRIS TANINACAK MI?: Uluslararası haber ajansı Reuters dün geçtiği bir haberinde şu ifadelere yer verdi: Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimini'ni tanıdığı anlamına gelen Ankara Anlaşması'nı 10 yeni üyeye uyarladığını ya zirve günü açıklayacak ya da tarih vermeden niyet açıklayacak...
Bülent AYDEMİR-Evren MESCİ/BRÜKSEL
|
|
|
|
|
|
|
|
|