|
|
|
|
Beşiktaş'a zorunlu estetik operasyon
Beşiktaş Belediyesi, ilçenin görüntüsünü değiştirecek bir dizi proje hazırladı. En yakın zamanda binaların dış cepheleri boyanacak. Tarihi binalar restore edilecek, meydan ve caddeler genişleyecek
Beşiktaş Belediye Başkanı Ali Ünal, her zaman ihmal edilen kentsel tasarıma büyük önem veriyor. Yönetimde henüz çok yeni olmasına rağmen, Beşiktaş'ın çehresini değiştirecek kentsel tasarım projeleri hazırlatmış. Levent Çarşı'dan Dereboyu'na, Ortaköy sahilinden Köyiçi'ne kadar birçok bölgeye yeni bir kimlik kazandıracak olan bu projelerin uygulamasına çok yakında başlanacak. Peki neler yapılacak? İşte Beşiktaş'ın kentsel tasarım projeleri... Etiler'in Zincirlikuyu girişinden Boğaziçi Üniversitesi'nin kapısına kadar olan cadde, prestij caddesi olarak yeniden düzenlenecek. Bağdat Caddesi gibi alışveriş ve eğlence merkezi olacak. Bunun için kaldırımlardan, dış cephe düzenlenmesine, otoparklardan özel kullanım alanlarının yaratılmasına kadar bir dizi önlem düşünülüyor. Ancak burası Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapılacak. Ortaköy sahilindeki esnafla toplantılar yapılıp sorunlar belirlenmiş. Görselliğin yanı sıra sahilde işletme sorunları da tespit edilmiş. Sahildeki yeme, içme ve eğlence mekanlarının çağdaş işletmeler olması sağlanacak. Mekanların dışarıya attıkları masa ve sandalyeler belirli bir düzen içinde olacak. Tabelalar kaldırılıp, tarihi binaların siluetleri ortaya çıkarılacak.
PARK YASAĞI GELİYOR Dereboyu camisinden Ortaköy sahiline kadar olan caddede büyük değişiklikler olacak. Sahille bir bütünlük için düşünülen projeye göre, Ortaköy'den Dereboyu meydanındaki camiye kadar olan bölgede kaldırımlar genişletilecek, yol boyunca araçların park edilmesi önlenecek. Cadde boyunca var olan birçok tarihi bina restore edilecek. Caminin olduğu meydan yeniden düzenlenecek. Köprünün ayağının altındaki otobüs durağı kaldırılacak. Meydan ve çevresinde yeşil alanlar yaratılacak. Buradan Ulus vadisinde büyük şehrin yapımına başladığı parka kadar da düzenleme yapılacak. Beşiktaş Çarşısı olarak bilinen Köyiçi, turizm ve alışveriş merkezine dönüştürülecek. Tarihi çok eski olan ve tarihi binaların yoğunlukta olduğu Köyiçi'nin tarihi dokusu ortaya çıkarılacak. Bunun için bütün tarihi binalar restore edilecek. Diğer binalar da belirlenen renklerde boyanacak. Tabelalar kaldırılacak. Tarihi binaların bazılarına yeni işlevler yüklenecek. Turistik bir çarşı haline getirilecek.
TARİHİ YAPILARA KORUMA Beşiktaş Meydanı, İstanbul'da taşıt trafiğinin en yoğun olduğu yerlerden biri. Üstelik ilçeye gelenlerden çok, transit geçiş yapanlar var. Özellikle transit geçiş yapan araçlar büyük yük getiriyor. Bu durumu göz önüne alarak Beşiktaş Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak meydan trafiğini yeniden düzenleyecek. Trafik meydandan uzaklaştırılacak. Önceki dönemden hazırlanan projeler var, onları revize ederek yeni projeler de hazırlanıyor. Ali Ünal, bütün projeleri o bölgede yaşayan insanlarla konuşarak hazırladıklarını söylüyor. "Önce sorunları dinliyoruz, sonra ona göre projeler hazırlayıp halka sunuyoruz. Birlikte tartışıp revize ediyoruz. Halkın önceliklerine göre de uygulamaya başlayacağız. Sonuçta halk ne istiyorsa o olacak. Belediyenin kaynakları halkın isteğine göre harcanacak" diyen Ünal, projelerin hepsinin hayata geçirilmesinin uzun ve zor bir süreç olduğunu ama mutlaka yapacaklarını söylüyor. Beşiktaş'ın 20 yılını kağıt üzerinde planladıklarını ve bundan sonra her işin bu plan çerçevesinde yapılacağını sözlerine ekleyen Ali Ünal, "Artık her kurum kafasına göre ilçemizde iş yapamayacak" diyor.
Şerif Ercan
|
|
|
|
|
|
|
|
|