Adınızı bir fidanla yaşatın
TEMA Vakfı, Türkiye'nin yeşil alanlarının çoğaltılması için herkesi ağaçlandırma çalışmalarına katılmaya davet ediyor. Yapacağınız bağışlarla adınızı bir orman sahasında da yaşatabilirsiniz
Türkiye'nin çevre sorunlarına dikkat çekip, ağaçlandırma ve orman çalışmalarına ağırlık verilmesini isteyen TEMA, fidan dikim mevsiminin verimli geçirilmesi için herkesi ağaç dikmeye çağırıyor. TEMA Vakfı Ağaçlandırma Sahalarına fidan dikebilmek için,(0212) 284 80 00 veya 0212 283 78 16 numaralı telefonların aranabileceğini ya da www.tema.org.tr adresinin ziyaret edilebileceğini hatırlatan yetkililer, "Diktiğiniz fidan adedini, fidan sahasını, fidan dikme nedeninizi, kim için diktiğinizi içeren özel olarak hazırlanmış fidan sertifikası belirttiğiniz adrese ulaştırılacaktır" diyor.
ORMAN SAHALARI Kişinin kendi ya da kurumu adına hatıra ormanı oluşturabilmesi için ise en az 2 bin fidan dikilmesi gerekiyor. İsteyenler 350 milyon liralık bedeli ödedikleri takdirde oluşturulan ağaçlandırma sahalarına levha da diktirebiliyor. TEMA Vakfı, bağışlanan fidan bedeli karşılığında sahanın hazırlanmasını, dikimi, 3 yıllık bakımı, sulama işlemleri ile koruma işlerini yapıyor. Fidan bedelleri ise sahalara göre değişiyor. Ankara Susuz'da, İstanbul Kınalı ve Gebze'deki otoyol ve kavşak ağaçlandırma sahalarına dikilen fidanların beledi 8 milyon 500 bin lira. Kendiniz için bir hatıra ormanı oluşturmak istiyorsanız, size sunulan Çanakkale-Bayramiç, İstanbul-Kemerburgaz ve Hasdal mevkilerinde fidan başına 3 milyon lira, Tekirdağ- Malkara, Antalya-Düzlerçamı ve Şanlıurfa- Akçakale'de 2 milyon 500 bin lira ödemeniz gerekiyor. Vakıf yöneticileri, son 10 yılda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın da desteğiyle 25 ayrı ağaçlandırma projesinde, çeşitli kişi ve kuruluşların sponsorluğunda yaklaşık 2 bin 750 hektar alanda 2 milyon 200 bin fidan dikildiğini belirtiyor. Fidan dikim mevsimin geldiğini belirten yetkililer, şunları söylüyor: "Tüplü ve çıplak köklü fidanların dikimi farklı dönemlerde. Tüplü fidanlar sulama yapılması kaydıyla dört mevsim dikilebilir. Ancak çıplak köklü fidanlar sonbahar mevsiminde ilk yağmurlardan sonra ilk bahar mevsimine kadar dikilebilir, yani ekim ayından martın ortasına kadar. Çocuk, genç, yaşlı herkesi ülkemizin yeşil alanlarının çoğaltılmasında önemli ve anlamlı bir adımın atılmasını sağlayacak ağaçlandırma seferberliğine davet ediyoruz." Bir insanın yıllık oksijen ihtiyacının 183 kg. yaptığını hatırlatan yetkililer, "Yaşamımızın sonuna dek üretiminden sorumlu olacağımız karbondioksiti tüketmek için yeni doğmuş bebeğin sadece 10 fidan dikmesi, 50 yaşındaki bir yetişkinin ise aynı sonuca ulaşabilmesi için 150 fidan dikmesi gereklidir" diyor.
|