kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk mutfağı yıllara meydan okuyor
Türk mutfağı yıllara meydan okuyor


Bütün değerlerin hızla değiştiği çağımızda modanın tuzağına düşmeyenlerin başında yemek geliyor. Birçok kültürün kaynaştığı Türkiye'de çok zengin ve köklü bir yemek kültürü var. Birbirinden lezzetli yemeklerimiz binlerce yıldır sofralarımıza ulaşıyor.

Modaların hızla değiştiği bir çağda yaşıyoruz. Alıyor, hemen tüketiyoruz; tüketmeye başlarken gözümüz daha yeni ve farklı olanı arıyor. Bu hızlı tüketim için bizi yönlendiren reklamcılar, pazarlamacılar ordusu var. Onlar taktikler geliştiriyor, aklımızda fikrimizde olmayan şeylere ihtiyaç duymamızı sağlıyorlar. Onlar sayesinde bu yıl alıp severek üzerimizde taşıdığımız bir kıyafeti gelecek yıl giydiğimizde, panayır maskarası gibi kalıyoruz. Çünkü moda bambaşka yöne doğru gitmiş oluyor. Tüketilen ürünlerde, sözgelimi modada durum böyleyken, bazı alanlarda en başarılı reklamcı, en usta pazarlamacı bile aciz kalabiliyor. Örneğin dil böyle bir alan. Masa başında ürettiğiniz sözcükleri toplumun önüne bırakıp, dil kurumlarıyla, devlet politikalarıyla olanca gücünüzle destekleseniz bile, sözcüklerin kabul görmesi hepimizin ortak sağduyusuna bağlı. Ne kadar empoze edilirse edilsin, toplum bunları içine sindiremezse, kısa süre sonra o sözcükler silinip gidiyor. Zorla kabul ettirilemeyen bir başka alan da yemek. Türkiye gibi birçok kültürün kaynaştığı potada çok zengin ve köklü bir yemek kültürü var. Yüzlerce, hatta bir bölümü binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılarak sofralarımıza ulaşıyor. Bu yemekler bizim öylesine parçamız haline gelmiş durumda ki yurtdışında uzunca bir süre kalanlar bilir, bir süre uzak kalındığı takdirde, insanın burnunda tüterler.

BAKLADAN FASULYEYE KADAR
Kuşkusuz yüzyıllar içinde yemekler de toplumla birlikte değişiyor. Örneğin Fatih döneminde sadece bakla varken, yüzyıl kadar sonra mutfağımıza yeşil fasulye, onu izleyen yüzyıllar içinde de domates ve nihayet patates gibi malzemeler girdi, yemeklerimizle bütünleşti. Bunun yanı sıra yine toplumdaki beklentiler doğrultusunda, bir zamanlar yemeklerde aşırı kullanılan kokulu toz baharat, yağ miktarları çok azaldı. Ama bütün bunlar sindire sindire gerçekleşti. Öyle bir günden ertesine değil. Batı'ya gidip, o ülkelerin yemeklerini restoranlardan tanımaya alışkın kişiler, aynı yollardan Türk mutfağını kolay kolay tanıyamazlar. Çünkü bizim mahalli yemeklerimiz evlerde yaşar, yaşatılır. Yemek pişirme alışkanlığının yitirildiği evlerde ise maalesef zengin mutfak kültürümüzü tanımak, ondan mutluluk duyma olanağı kalmaz. Eşlerimiz, annelerimiz, kızlarımız evlerimizde geleneksel yemeklerimizi yaşatadursun, profesyonel mutfaklarda yemeği aşçılar yapar. Aşçı, bugünün modern anlayışına göre bir sanatçıdır. Tıpkı bir ressam, heykeltıraş gibi malzemesini iyi tanır, bir üslubu vardır ve kendinden öncekileri kopya etmek yerine kendi eserlerini yaratır. Eserleri beğenilse de beğenilmese de ancak bunu yaptığı takdirde sanatçı olur, ünlenir. Dünyada bu türden pek çok aşçı var. Bunların milliyetleri müşterileri açısından önemli değildir. Örneğin bir İsviçreli, bir Yunanlı aşçı gidip yerleştiği İngiltere ya da Almanya'da üne kavuşabilir. Orada üne kavuşması, ülkesinin yemeklerini aynen uyarlamasıyla değil, kendi konseptine uygun, kendi kreasyonu yemekler pişirmesiyle mümkün olacaktır. Bizde aşçılık mesleği uzun süre ustadan öğrenilenleri olduğu gibi devam ettirmek biçiminde algılanmıştı. Ancak son yıllarda Vedat Başaran, Mehmet Gürs, Eyüp Kemal Sevinç gibi uluslararası çapta şeflerimiz yetişti. Onlar kuşkusuz Türk; içinde yaşadıkları ortamda, ellerinin altında bulunan malzemelerden yararlanıyorlar, hatta belki geleneksel mutfağımızın bazı tekniklerini de yemeklerine uyarlıyorlar. Ama onların kişisel yorumlarıyla yüzlerce yıllık Türk mutfağı bir günde değişecek değil. Değişmemeli de. Hızlı değişim ancak Amerika, Avustralya gibi geleneksel yemek kültüründen yoksun ülkelerde olur, bizde değil. Toplumları ortak mutfak kültüründen yoksun ülkeler bizim köklü mutfağımıza örnek gösterilemez. Bizler olsa olsa yaratıcı şeflerimizin sayısı ve onların uluslararası ortamdaki ünleri arttıkça, bizden oldukları için sevinir, onlarla gurur duyarız.

MANDA TARTIŞMASINA BENZEDİ
Ben son zamanlarda Türk mutfağını bugünün moda akımlarına peşkeş çekme çabalarını, Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde "İngiliz mandasına mı girelim", yoksa "Amerikan mandasında olmak bize daha fazla yarar mı sağlar?" tartışmalarına benzetiyorum. O günlerde İzmir'in işgaliyle tetiklenen Kurtuluş Savaşı bu manda tartışmalarıyla daha da alevlenmişti. Bugün bize yabancı mutfakları örnek göstererek, Türk yemeklerinin onlara benzemesini isteyenlerin mutfağımıza güçlü bir sahiplenmeyi başlatacağına inanıyorum.
DİĞER GURME HABERLERİ
 Türk Mutfağı Ferran Adria'dan ne öğrenir?
 Hint kıtasından Antep mutfağına
 Sokak yemekleri tarihe karışıyor
 Şarabın ve yemeğin izinde Kapadokya
 Dışı kıtır içi pamuk gibi yumuşacık
 Pisboğaz imparator İstanbul sokaklarında
 Sofrada vicdan yapmayın
 Mediciler'in şehrinde şarap sanat ve mutfak
 Rakı konuşa konuşa yudum yudum içilir
 Bu katların hizmeti farklı
 Bodrum'da yaz bitmiyor
 Elena'nın pizzası parmak ısırtıyor
 Havada şarap tadımı farkı
 İstanbul'un yanı başında tatil cenneti
 Taze yumurta bir ay saklanabilir
 Kendi küçük mutfaktaki yeri büyük
 Türkbükü'nün yeni incisi
 Palmiyeler altında brunch
 Her güne farklı alternatif
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
  » Gurme
    İyi Yaşa
AHMET ÖRS
Mürdüm eriği saltanat kayığında
Çilekli haftalar,...
Son halifenin sanat tutkusu
Son halifenin sanat tutkusu
Abdülmecit ressamlığı, şairliği, mimarlığı entelektüelliği ve sosyal...
Fatma Girik çok sahici bir kadın
Fatma Girik çok sahici bir kadın
Fato, çok tatlı. Dünyayla en barışık o. Hayatı, sorunları paylaşmaya,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.