|
|
|
|
İşini bilen müdür
Ayda 5 bin dolar maaşlı dış görev için kendi müdürlüğünün hazırlattığı sınava girdi. Soruları yardımcısı sordu, o kazandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü sınav skandalıyla çalkalanıyor. 294 adayla ataşelik sınavına giren Genel Müdür İbrahim Kapaklıkaya, kendine bağlı komisyonun hazırlattığı soruları başarıyla çözdü.
100 üzerinden 100 puan aldı Yazılı sınavı geçen Kapaklıkaya, sözlüde yardımcısı İbrahim Özdemir'in de yer aldığı heyetin sorularını yanıtlayıp tam puan aldı. Şimdi, kazanan 20 kişiyle birlikte ataşeliğe atanmayı bekliyor.
Yönetmeliği de kendine uydurdu İşin en ilginç yanı, genel müdür, şubat ayında yönetmelikte yapılan değişiklikle bu sınava girmeye hak kazandı. Değişikliğin altında da kendi imzası vardı.
İş bilenin ataşelik müdürün!
Milli Eğitim Dış İlişkiler Müdürü, 5 bin dolar maaşla yurtdışında eğitim ataşesi olmak için sınav yönetmeliğini kendisine uydurmuş.
Milli Eğitim camiası iş bilen müdür skandalıyla sarsıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Kapaklıkaya'nın, 5 bin Dolar maaşla yurtdışında eğitim ataşesi olabilmek için sınav yönetmeliğini değiştirdiği ortaya çıktı. Yönetmelik kendi şartlarına uygun hale geldikten sonra yardımcısı ile birlikte sınava giren Kapaklıkaya, yazılıdan 70 alıp, mülakata girmeye hak kazandı. Sözlü sınavda ise sınavı kaybeden genel müdür yardımcısının önünde "ter döktü" ve son engeli de 100 puanla aşarak atamasını beklemeye koyuldu.
SEZER'DEN DÖNMÜŞTÜ Skandal olarak nitelendirilen olay şöyle gelişti: İbrahim Kapaklıkaya bir yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne atandı. Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer kararnamesini imzalamayarak geri gönderdi. O tarihten bu yana genel müdürlüğe vekalet eden Kapaklıkaya, yurtdışı görevlendirme yolunda önce ataşelik sınavı yönetmeliğini değiştirdi. 1996 yılında yayınlanan yönetmeliğin 5 maddesinin (b) fıkrasında yer alan "3 yıl Milli Eğitim Bakanlığı merkez ya da taşra teşkilatında görev yapma zorunluluğu" maddesini kaldırtan Kapaklıkaya, 25 Temmuz'da gerçekleşen ve 295 kişinin başvurduğu sınava yardımcısı İbrahim Özdemir ile birlikte katıldı. Genel müdür ve yardımcısı, daha sonra komisyon tarafından hazırlanan sınava girdi. 25 Temmuz'da gerçekleşen yazılı sınavda genel müdür 70 puan alarak sınavı kazanan 78 kişi içine girdi. Ancak yardımcısı yardımcısı 65 puanda kaldı ve ataşelik hayalleri bitti.
İKİNCİ PERDESİ Sözlü sınavda ise bir başka komedi yaşandı. Yazılı sınavda elenen yardımcısı, genel müdürünü mülakata tabi tuttu ve 100 tam puan alan Kapaklıkaya, şimdi 20 kişiyle birlikte Bakan Çelik'in atama yapmasını bekliyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, sınavda yapılan usulsüzlüklerle ilgili bilgi vermekten kaçınırken, sınavı kazanamayan genel müdür yardımcısının sınavı kazanan eğitim ataşesi adaylarına sözlü sınav yapmasının sınavı tamamen iptal ettirecek skandal bir uygulama olduğunu kaydettiler.
KENDİNİ SAVUNDU Dış İlişkiler Genel Müdürü İbrahim Kapaklıkaya ise olayla ilgili olarak, "Sınav tüm usul ve kurallara uygun olarak yapıldı" dedi. Sınav sorularının MEB sınav ölçü ve değerlendirme birimi tarafından hazırlandığını ifade eden Kapaklıkaya, "Benim veya yardımcımın sınava girmesinde hiçbir engel yok. Biz de ataşelik için uygun şartları taşıyan diğer 295 aday gibi sınava girdik" şeklinde konuştu. Sınavı kazanamayan Genel Müdür Yardımcısı Özdemir'in sınav komisyonunda yer aldığını doğrulayan Kapaklıkaya şöyle devam etti: "Yazılı sınavı kazanıp, sözlü sınava tabi tutulacağım için komisyondaki boşluk yardımcım tarafından dolduruldu. Hukukçularımıza danıştık. Yardımcım yazılı sınavı kazanamadığı için sınavla tüm ilişkisi bittiğinden komisyonda yer almasında bir sakınca görmedik. Zaten ben komisyonun karşısına çıktığımda genel müdür sıfatımla değil, sınava giren bir aday olarak mülakatta yer aldım. O yüzden bürokratlarımı etkilemem söz konusu değil."
EĞİTİM KADROSU Yurtdışı Eğitim Kadroları Mesleki Yeterlilik Sınavı Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışı teşkilı kadrolarına sürekli görevle atanacak eğitim ataşesi veya ataşe yardımcılarını seçmek, yabancı dil bilgisi, meslek bilgisi, temsil yeteneğini ölçmek için yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ihtiyacına göre açılan sınav yazılı ve sözlü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Yazılı ve sözlü sınavda 100 üzerinden 70 puan ve üstü alanlar başarılı olmuş sayılıyor. Kazanan adaylar, Milli Eğitim Bakanı'nın emriyle tercih ettikleri ülkelere eğitim ataşesi veya ataşe yardımcısı olarak gönderiliyor. Ataşeler, aylık 4 bin 500 ile 5000 dolar. arasında maaş alıyor.
Fatih CANITEZ - MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|