kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Atina 2004
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bilgi için kabloya ihtiyaç kalmadı

Kablosuz alan ağı (WLAN) teknolojileri işte, yolda her yere çalışma rahatlığı getiriyor

Türkiye'de de örneklerini görmeye başladığımız kablosuz ağlar hayatı kolaylaştırıyor. WLAN teknolojisi maliyet ve kolay kullanım avantajları ile 3. nesil cep telefonu alt yapısına karş üstünlük sağladı. Türkiye'de Atatürk Havaalanı ve Beyoğlu'ndaki uygulamalarla gündeme gelen sistem aradan geçen süre içerisinde teknoloji dünyasında kendine yer edinmeyi başardı. Kablosuz ağ ile bağlantı hızı neredeyse 6 kat artacak.

Kablosuz internette kaşarlı WLAN devri
Yeni kral kablosuz ağ sistemi (WLAN) getirdiği yeniliklerle daha şimdiden hem teknoloji hem de girişimcilerin dünyasında büyük beğeni kazandı.

Son on yılın en hareketli piyasası olarak kabul edilen bilişim sektöründe yenilikler öylesine büyük bir hızla ortaya çıkıyor ki daha birinin şaşkınlığı yaşanırken diğer yenilik öncekini gölgede bırakıveriyor. İşte buna en iyi örnek kısaca WLAN adı verilen kablosuz ağ sistemi. Türkiye'de Atatürk Havaalanı ve Beyoğlu'ndaki uygulamalarla gündeme gelen sistem aradan geçen süre içerisinde teknoloji dünyasında kendine yer edinmeyi başardı. Özellikle mobil cihazlara kablosuz internete bağlanma imkanı sağlayan teknoloji en büyük rakibi olarak gösterilen Global Mobil iletişim Sistemi'nin (UMTS) krallığına daha başlamadan son verdi.

Uyuma zamanı değil!
UMTS'e göre 5 kat daha hızlı internet erişim imkanı sağlayan kablosuz ağın tek eksiği teknik nedenlerden dolayı "henüz" telefon görüşmelerine imkan tanımıyor olması. Ev ve işyerlerinde yeni yeni kullanmaya başladığımız ADSL adı verilen hızlı internet servisi ise saniyede en çok 2 Mbit veri transferi yapmamızı sağlıyor. Kablosuz ağ ile bu rakam saniyede 11 Mbit'e yükselecek yani bağlantı hızı neredeyse 6 kat artacak. Bu hizmet için evinizde oturmanız da gerekmiyor. Kablosuz ağ teknolojisini destekleyen cep telefonu, dizüstü bilgisayarı gibi taşınabilir tüm cihazlarla istediğiniz yerden hızlı internet hizmetini almak mümkün olacak. Tabii tüm bu gelişmeler yaşadığımız ülkenin yetkilileri uyumadığı ve yeniliklerin önünü tıkamadığı takdirde hayata geçecek.

Kullanımı hızla yayılıyor
Yeni teknolojiyi sokaktaki insanın ayağına taşıma isteği özellikle Avrupa'da yeni iş modellerinin doğmasına neden oldu. Hamburg, Paris, Londra ve Viyana gibi kentler Avrupa'nın kablosuz ağ merkezi olma gayretinde. Ancak internet erişiminin kesintisiz sağlanabilmesi için aynı cep telefonlarında olduğu gibi tüm kentin çok sayıda baz istasyonu ile donatılması gerekiyor. Yatırımcılar yaşanan UMTS felaketinin ardından WLAN konusunda biraz daha temkinli davranıyor. Bu yüzden her köşe başında bir WLAN altyapı sağlayıcısına rastlamıyorsunuz. Ama her şeye rağmen özel projeler büyük bir hızla yayılıyor.

Müşteri patlaması yaşandı
Örneğin Viyana'da başarıyla uygulanan Metronet hizmeti. Kentin en hareketli caddelerinde hizmet veren cafe ve restoran esnafı daha fazla müşteri çekmek için dükkanlarının yakınlarına 700 euro ödeyerek kablosuz ağ baz istasyonları yerleştirmiş. İşyerlerinin kapılarına kablosuz ağ hizmeti verildiğine dair uyarı yazıları da asan esnaf bir anda müşteri akınına uğramış. Çoğu daha önceleri bu işletmelere hiç gelmemiş olan yeni müşteriler kablosuz ağ yüzünden cafelerde çok daha uzun zaman harcamaya başlamış. Tabii oturdukça boş durmuyorsunuz. Mutlaka bir şeyler yiyip içiyorsunuz, arkadaşlarınızı arayıp yanınıza davet ediyorsunuz hatta hızlı internet için cafelerde buluşuyorsunuz. Ve belki de en önemlisi: Tekrar geliyorsunuz. Bir işletmeci daha ne isteyebilir.

Çift kaşarlı internet
Sistemin çalışma şekli çok basit. Baz istasyonlarının işletmeciliğini yapan özel şirket aynı cep telefonlarındaki kontörlü kart uygulaması gibi 1,2,4, ve 6 saatlik kablosuz ağ kontör kartı hazırlatmış. Müşteri dizüstü bilgisayarıyla geldiği cafede çift kaşarlı tostun yanı sıra "bir de 1 saatlik kontör lütfen diyor". İster kablosuz ağ kartı ister Centrino işlemcili dizüstü bilgisayarı çalıştığı anda "sıcak nokta" da yani kapsama alanında olduğunu hemen anlıyor. Servisi sağlayan Metronet'in internet sitesine ücretsiz olarak bağlanıyorsunuz. Siparişlerinizle birlikte gelen kontörlü kartın üzerinde bulunan şifreyi sitede gerekli yere giriyorsunuz. Bitti. 1 saat boyunca her saniye 11 Mbit hızla internet elinizin altında. Ancak kahvenizin şekerini biraz fazla atsanız iyi olur. Zira hesap biraz tuzlu. Şirket 1 saatlik kablosuz ağ internet için 19.90 euro istiyor. Yaklaşık 38 milyon lira.

Tren hızlı, internet de öyle
Kablosuz ağın dev adımlarla geldiğinin diğer bir işareti de hayata geçtiği farklı uygulama alanları. Alman ve Fransız demiryolları işletmeleri ellerindeki hızlı trenlerin hepsini kablosuz ağ ile donattı. Ayrıca tren istasyonları, hastaneler, kütüphaneler, oteller, üniversiteler ve havaalanları da "sıcak nokta"larla donatıldı. Alman havayolu şirketi Lufthansa uzun mesafe uçaklarında sistemi kullanmaya başladı. Connexion by Boeing adındaki kablosuz ağ uygulaması ile yolcular 10 bin metrede bile hızlı internet kullanabiliyor. Biraz alttan alsalar da büyük otel zincirleri de kablosuz ağ kervanına katılıyor. Avrupa Birliği hızla artan "sıcak nokta"lara kıta genelinde erişimi kolaylaştırmak ve ödemeleri düzenlemek için aynı cep telefonunda olduğu gibi "serbest dolaşım" (Roaming) uygulaması getirmeye hazırlanıyor.

Hiç Hacker'sız olur mu?
Hiç internet olur da hacker olmaz mı? İster yavaş ister hızlı fark etmez. Dikkat etmediğimiz sürece hacker'lar daima sağ omzumuzun üzerinden hareketlerimizi takip ediyor olacak.

Kablosuz ağ sisteminde de bu gelenek değişmedi. Hatta korsanlar bu iş için özel bir alfabe bile geliştirdi. Örneğin bu işaret )( ne anlama geliyor dersiniz? İnce belli bir hatun mu? Hayır bilemediniz. Bu korunmasız bir kablosuz ağ bağlantı noktasını işaret ediyor. Yani dileyen bu noktadan başkasının hesabına bedava internete girebilir. Yeni alfabenin mucidi İngiliz web tasarımcısı Matt Jones. Esin kaynağı olarak II. Dünya Savaşı esnasında ve sonrasında yiyecek ve güvenli sığınakların yerini gösteren şifre dilini almış. Bu işaretleri caddelerde, evlerin duvarlarında hemen her yerde görebilirsiniz. Böylece önceleri evlerinin karanlık köşelerinde onun bunun bilgisayarına girmeye çalışan korsanlar şimdilerde sokaklara döküldü. Belki temiz hava akıllarını başlarına çekmelerine yardım eder de kendi bilgisayarlarından başkasına dadanmazlar ne dersiniz?

Nasıl kullanılır?
Sistemin kullanılması için yukarıda anlatılan alt yapının hazır olması gerekiyor. Ülkemizde Cisco veya Superonline gibi altyapı ve hizmet şirketleri bu sistemi kurabiliyor. Altyapıdan sonra kablosuz ağ sistemini destekleyen cihazlara ihtiyaç var. Eski nesil bir dizüstü bilgisayarı kullanıyorsanız alacağınız kablosuz ağ kartı adında bir parça yardımıyla sistemi kullanabilirsiniz. Yeni nesil dizüstü bilgisayarları ise Intel'in kablosuz ağ kullanımı için özel olarak geliştirdiği Centrino işlemcileri sayesinde bu yeteneğe doğuştan sahip olarak geliyor. Özellikle şirketlerde yaygın olarak kullanılan ağ sistemleri karmaşık kablo ve fiş yapılarından dolayı kullanıcılara hem kurulma aşamasında hem de kullanma esnasında sık sık sorunlar yaşatabiliyor. Oysa kablosuz ağ ile şirket ağına sadece belli bilgisayarlar üzerinden değil mobil bir cihazla istediğiniz bir noktadan erişebiliyorsunuz.
DİĞER BİLGİ VE YAŞAM HABERLERİ
 Beylikdüzü'nde Bilişim Köprüsü
 Hızlı Sörf İçin Geniş Bant
 Şirketiniz İzleniyor!
 En Önemli 10 Güvenlik Hatası
 Yatırımın İçin Akıl Ve Sermaye Hazır
 5 Sıcak Teknoloji Kapımızda
 Teknolojide E-çöp Alarmı
 Telefonda Tek Numara İle Konuşmaya Hazırlık
 Finans Ve Teknoloji Dopingi
 Fuardan İnsan Manzaraları
 İnternete Artık Her Gün Bağlanıyoruz
 Güvenilmeyen Siteden Alışveriş Yapılmıyor
 Televizyon Mu Bilgisayar Mı?
 Eviniz İçin Şık Telsiz Telefon
Onlar Beyoğlu mızıkacıları
Karanlık çöker çökmez İstiklal Caddesi'nde yerlerini alıp müzik...
Anne Eczacıbaşı, son yolculuğuna uğurlandı
Eczacıbaşı Topluluğu'nun kurucusu merhum Dr. Nejat Eczacıbaşı'nın...
IMKB
E: 19,855 D:% 1.45
DOLAR
S: 1,513,000 D:% 0.33
EURO
S: 1,821,000 D:% 0.39
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.