2005’ten itibaren Türk hukuku" arabuluculuk" sistemi ile tanışacak. Mahkemelerin yükünü yüzde 90 azaltması beklenen bu sistemde birçok olay noter, savcı ve avukatlar tarafından çözülecek.
Halk arasında yüzyıllardır kullanılan "arabuluculuk" AB'ye uyum çalışmaları çerçevesinde yapılan yasal değişikliklerle Türk hukuk sistemindeki yerini de alacak. HUMK'da (Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu) yapılan değişikler sonucunda batıda yıllardır resmi olarak kullanılan "arabuluculuk" Türk hukuk sisteminde de 2005 yılından itibaren kullanılmaya başlanacak. Uyuşmazlıkların mahkeme dışında çözümünü amaçlayan yeni sistemle arabulucular, taraflar arasındaki anlaşmazlıkları mahkemeye gitmeden çözecekler. ABD ve Avrupa'nın birçok ülkesinde yıllardır uygulanan sistemle daha çok boşanma davaları, ticari davalar, işçi işveren anlaşmazlıkları, velayet davaları, tahliye davaları, alacak verecek anlaşmazlıkları, hasta doktor anlaşmazlıkları, okul öğretmen anlaşmazlıkları ve tazminat davalarını çözmeyi amaçlayan devlet, böylece bu konulara bakan mahkemelerin yükünü yüzde 90'a varan oranlarda hafifletmeyi hedefliyor. Arabulucular ise bu konuda eğitilecek noterler, emekli olmuş deneyimli hakim ve savcılar ile mesleğinde en az 10 yılını doldurmuş deneyimli avukatlar arasından mahkemeler tarafından belirlenecek.
İLK EĞİTİM 4 NOTERE Bu kapsamda Adalet Bakanlığı'nın izni ile 2000 yılında ABD'ye giden Beyoğlu 27. Noteri Muhsin Macuncu, Gebze 7. Noteri Beyhan Aksoy, Erzincan 2. Noteri Bülent Yiğit ile Kartal 4. Noteri İbrahim Güvenç İbrişim, eğitimlerini tamamlayarak Türkiye'ye döndüler. 4 noter, uyuşmazlıkların mahkeme dışında çözümü ile ilgili ABD'li hukukçulardan 2 yıl boyunca eğitim aldı. Eğitim sürecinde sistemi ve uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulduğu örnek davaları da inceleyen dört noter, aldıkları eğitimi ve sistemi anlatan raporu da Adalet Bakanlığı'na sundu. Noterler, HUMK'ta yapılacak değişikliklerin ardından Türkiye'deki hukukçuları da eğitecek.