|
|
|
|
Yasadışı, yıkın!
Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'in Filistin'de yaptığı "güvenlik duvarının" meşru olmadığını açıkladı. BM'yi "bu duruma son vermeye" çağırdı.
Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Adalet Divanı, aylardır beklenen ve "diplomatik kriz çıkacağı" yorumlarına neden olan kararını dün açıkladı: İsrail'in inşa ettiği "güvenlik duvarı" yasalara aykırı... Mahkeme, karar gerekçesinde binlerce Filistinli'nin hayatını güçleştirdiğini belirttiği duvarın yıkılması gerektiğini de belirtti. 15 hakimden oluşan Adalet Divanı, kararı açıklamaya TSİ 15.00'te başladı. İki saatten uzun süren açıklamada İsrail'in vatandaşlarını koruma hakkı ve sorumluluğu olduğu kabul edilirken, bunun uluslararası yasalar çerçevesinde yapılması gerektiği vurgulandı. Ancak mahkemenin bu kararı, yaptırım gücü taşımıyor. Tavsiye kararı niteliğindeki sonucu İsrail'in "tanımaması" bekleniyor.
BM SINIRINA UYMUYOR İsrail, Filistinli intihar eylemcilerini uzak tutmak için tek çözüm ve kaçınılmaz olduğunu savunduğu duvarın yapımına 2002'de başladı. BM tarafından tanınan resmi sınırın Filistin tarafında yapılan kaçak Musevi yerleşim birimlerinin etrafına "güvenlik duvarı" örme kararı aldı. Hükümet, bunu Musevi yerleşkeleri Filistin bölgesinden ayırarak güvenliklerini sağlamak amacıyla yaptığını açıkladı. Ancak Filistin yönetimi, duvarın 1967 savaşıyla kazandıkları topraklar üzerine yapıldığını ve kendilerinden toprak alma amacı taşıdığını söyledi.
YAPTIRIM GELEBİLİR Dün Lahey'den çıkan kararda İsrail'in yıkılan, el konulan ya da zarar gören Filistin toprakları ya da evlerinin sahiplerine tazminat ödemesi gerektiği de belirtildi. "Duvarın güzergahı uluslararası yasalara aykırıdır. Mahkeme, duvarın İsrail'in çıkarlarını korumanın tek yolu olduğuna ikna olmamıştır" denilen kararda BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu'nun "yasadışı bu durum ve sonuçlarına son vermek için" harekete geçmesi gerektiğinin altını çizildi. İsrail yönetimi, kendilerine yönelik yaptırım başlayabileceği anlamına gelen bu karar karşısında ABD'ye "güveniyor". Çünkü ABD, Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesinden biri olarak veto hakkına sahip ve bu hakkını İsrail lehine sık sık kullanıyor.
"BU, TARİHİ BİR KARAR" İsrail Adalet Bakanı Yusuf Lapid, "İsrail'e karşı iyi niyetli olmayan AB'nin yargıçlarından kurulu Lahey'deki panelin değil, kendi yüksek mahkememizin kararıyla hareket edeceğiz" dedi. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jonathan Peled ise "Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail ve Filistinliler arasındaki tartışmalarla ilgili karar verme yetkisi yoktur" dedi. Filistin tarafı sonucu memnuniyetle karşıladı. Başbakan Ahmed Kurey, "Mahkeme bugün (dün) açıkça bu ırkçı duvarın yasadışı olduğu ve İsrail'in yapımını durdurması gerektiği kararı verdi. Bu tarihi bir gün ve tarihi bir karar" dedi.
ABD'Lİ YARGIÇ İTİRAZ ETTİ Ortadoğu barış sürecinde arabulucu 4'lüden biri olan Amerika da kararla ilgili açıklamada bulundu. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, "Siyasi bir sorunu çözmek için bunun uygun bir zemin olduğuna inanmıyoruz. Bu, işler halde olan sürç içerisinde, özellikle de yol haritası kapsamında çözülmeli" dedi. Barış sürecini kilitleyebileceği belirtilen duvar davası, Uluslararası Adalet Divanı'nın 58 yıllık tarihinde en yakından takip edileni oldu. Mahkemenin 5'i AB ülkelerinden olan 15 yargıcından sadece Amerikalı Thomas Buergenthal karara karşı çıktı. Geçtiğimiz hafta İsrail yüksek mahkemesi de Filistin halkını zor durumda bırakmayacak şekilde duvarın güzergahının yeniden belirlenmesi kararı almıştı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|