|
Bu bina adeta biletsiz bir müze
|
|
Hollandalı mimar Rem Koolhaas'ın tasarımını yaptığı, Seattle'daki halk kütüphanesi şehrin en önemli binalarından biri haline geldi. Deprem sırasında yıkılıyor gibi gözüken dalgalı camlarla yapılan bina, gerçekten de muhteşem bir yaratıcılık örneği sergiliyor
Ünlü Hollandalı mimar Rem Koolhaas Amerika pazarına bir giriş yaptı, tam yaptı. New York'taki müze-mağaza Prada'dan sonra en önemli binalarından biri Seattle'da Mayıs ayında açıldı. O provokatör bir mimar ve gökdelenlerin yaratıcısı. Burası ise bir halk kütüphanesi ve şehrin mihenk taşlarından biri haline gelecek diye düşünülüyor. Eline bir kalem alıp Seattle'daki halk kütüphanesinin planlarını çizen mimar deprem sırasında yıkılıyor gibi gözüken dalgalı camlardan kullanmış. Koolhas, "Kütüphanenin bazı iddiaları olacak" diyor. 5 yıl önce 165 milyon dolarlık projeden komisyonunu alınca, ekibiyle birlikte aylarca benzeri enstitüleri araştırmış ve sonuçta farketmiş ki, toplum ve teknolojideki değişiklikler kısa zaman içinde modası geçen tasarım kararlarını geri iade ediyor. Mesela 15-20 yıl önce kütüphanelerin bilgisayar klasifikasyonu yoktu. Peki gelecek için nasıl plan yapmalı?
AMERİKA'DA ÇOK İŞ KAYBETTİ Koolhas, bina alanını değişebilen bölümlere ayırmış; otopark ve okuma odaları gibi "Durağan" bölümler ile kitap ve teknolojinin yer alacağı "Durağan olmayan" bölümler. Durağan olmayan bölümler sürekli değişmek üzere tasarlanmış, tıpkı binanın titrek profili gibi. 60 yaşındaki Koolhas'ın, mafya babası gibi kasvetli bir takım elbise içinde, oldukça monoton bir konuşması var ve genelde duygularının yoğunluğunu yalancı çıkarıyor. Seattle'daki binasını "Rasyonel bir şehirde çalışmanın kaçınılmaz sonucu" olarak açıklıyor. Tavırları hep provakatör ve müşterisi ile uzlaşmaya yanaşmayan karakteri ona aslında Amerika'da bir dolu iş kaybettirmiş. Bundan dolayı da gözlerini Avrupa ve Asya'ya çevirip büyük projeler almış.
Örneğin şu anda Çin Televizyonu'nun Beijing'deki 80 katlı merkez ofisini yapıyor. Amerika'da ertelenen veya rafa kaldırılan projeleri ardından bu kütüphanenin projeden gerçekliğe dönüşmesi üzerine Koolhaas "Artık Amerika ile ilişkilerimi düzeltmeye başladım" diye ropörtaj vermiş. Her ne kadar projeleri çok pahalı diye eleştirilse de müthiş eserler çıkardığı aşikar, New York'a giden kaç kişi alışverişten ziyade binayı görmek için Soho Prada mağazasını gezmeden dönüyor. 30 milyon dolara çıkan Soho Prada'ya tüm mimari ve moda eleştirmenleri "ticari başarısızlık" diye baksa da Koolhaas'ın ününe ün kattığı kesin.
|