|
Prof. Bardakoğlu, Bush'u uyardı
|
|
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Bardakoğlu, Bush'tan barışa katkı yapmasını istedi. Bardakoğlu, "Politikacılardan bu konuda katkı bekliyoruz' dedi.
ABD Başkanı George W. Bush, NATO Zirvesi öncesinde üç dinin önderleri ile biraraya geldi. ABD Dışişleri Bakanı C. Powell ve Ulusal Güvenlik Danışmanı C. Rice'ın da hazır bulunduğu görüşmede Başkan Bush, "Türkiye'nin laik, demokratik, hoşgörülü yapısını çok önemsiyoruz" dedi. "Diyalog, laiklik ve barış" başlıklı sohbette Bush, "Dinler arası diyalog, dünya barışının tesisi açısından önemli bir adım" deyince Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: "Sayın Başkan burada gördüğünüz farklı dinin temsilcileri, size göre dizayn edilmiş bir tablo için birarada değil. Bu tablo, Türkiye'nin yıllar öncesinden kurduğu ve korumaya çalıştığı bir tablodur." Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, "Politikacılardan dünya barışına katkı bekliyoruz. Tek başına bizim söylememiz yetmez" deyince Başkan Bush, sözü Irak'a getirdi ve "İşkence manzaraları bizi de üzdü. Gereken yapılıyor" dedi.
Kritik Mesajlar "Sorun, İslam Dini'nde veya bu coğrafyada değil" mesajı veren Bardakoğlu, şu konular üzerinde durdu:
* Birlikte Hareket Gerekli: Globalleşen bir dünyada gerek kültürlerarası gerekse dinlerarası diyalog büyük önem kazandı. Günümüzde insanlığı tehdit eden açlık, savaş, terör, hoşgörüsüzlük, sömürü, ahlaki yozlaşma, çevre kirliliği gibi tehlikeler karşısında inananların birlikte hareket etmesi ortak bir temennin ötesinde bir zorunluluk halini aldı.
* Diyalogun Önemi: Dinler arası diyalogun bize kazandıracağı en önemli husus, bildiğimizi sandığımız konularda ne kadar az bilgiye sahip olduğumuzdur. Dinler arası diyalogun geliştirilmesinde savaşların önlenmesi ve barışın tesisi olmak üzere işbirliği gerçekleştirilecek pek çok alan var.
* Örnek Ülke: Hakiki manada demokrat bir Türkiye, beli bir süre sonra, başka İslam ülkelerine örnek olabilecek özellikler sergilemeye başlayabilir. Türkiye; modernlikle Müslümanlığı, laiklikle din özgürlüğünü bütünleştirmiş bir ülkedir. Çağın gereklerine uygun olarak dini yorum yapma birikimi vardır. Türkiye deneyiminden örnek alınabilir.
|