IMF ile ilişkilerin geleceğini SABAH'a anlatan Gül şöyle dedi: "Doğruları yeniden keşfetmeye gerek yok. IMF ile anlaşmayı AB müzakerelerine kadar bitiririz. Piyasalar ne bekliyorsa, 2005 programı da o içerikte olacak."
***
IMF ile piyasaların istediği süre ve içerikte anlaşacağız
IMF ile çalışmaya devam edeceklerini belirten Gül, "Faiz Dışı Fazla, risk primini ve faizleri düşürecek temel kriterdir, duyarlılığımız sürecek" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, "Piyasalar ne bekliyorsa yeni program, o süre ve içerikte olacak" dedi. Türkiye ile IMF arasındaki ilişkilerin geleceğini SABAH'a değerlendiren Gül, IMF Avrupa 1 Bölüm Başkanı Michael Deppler'la yaptığı görüşmenin ardından sorularımızı şöyle yanıtladı:
* IMF ile yapılacak yeni düzenlemenin ilkeleri üzerinde uzlaşmaya varıldı mı? Ekonomide doğrular gayet net belli. Doğruları yeniden keşfetmeye gerek yok. IMF ile çalışmaya devam edeceğiz. IMF ile sağlanacak anlaşma gerek iç gerekse dış piyasalar için önemli bir işaret. Piyasalar ne bekliyorsa, 2005 sonrasındaki program, o süre ve içerikte şekillenecek.
* Programın önceliği ne olacak? Türkiye'nin, hâlâ yüksek faiz ödeyen bir konumda olduğunun farkındayız. Faiz alanında önemli ölçüde tasarruf marjı var. Önceliğimiz, faiz yükünün azaltılması çerçevesinde gelişecek.
* Faiz Dışı Fazla (FDF) yaklaşımı netleşti mi? Faiz Dışı Fazla duyarlılığımız devam edecek. FDF, risk primini ve faizleri düşürecek temel kriter olarak bizim için önemini koruyor.
* Yeni anlaşma ne zaman imzalanabilir? IMF ile Türkiye arasında karşılıklı güven ve işbirliği var. Bu nedenle yeni anlaşmanın adının o kadar önemi yok. Mutabakat metni, Türkiye ile AB arasındaki müzakereler öncesinde neticelendirilir.
* 8.5 milyar dolarlık ABD kredisi, IMF ile süren pazarlıkların bir parçası mı? Hayır. 8.5 milyar dolar tamamen ayrı bir husus.
* 2005'ten itibarenbaşlayacak yeni IMF anlaşması çerçevesinde, IMF'ye olan borçların yeniden yapılandırılması söz konusu olacak mı? Geçen sene IMF ile gözden geçirme çalışmaları kapsamında borç yeniden yapılandırma seçeneğini kullanmıştık. Bu konuda hâlâopsiyonumuz var. Bakıyoruz.
* IMF'nin, şimdiye kadar uygulananprogram çerçevesinde elde edilen kazanımların korunması yönünde özel bir ricası oldu mu? IMF yönetiminin Türkiye ekonomisine ve siyasi iktidara güveni var. Türkiye'de, ne yaptığını bilen bir iktidar iş başında. Bu iktidar, kısa vadeli kazançların değil, ülke yararına uzun vadeli çıkarların peşinde. IMF de bunun farkında. Doğrular yapılmaya devam edecek. Program uygulamasındaki dikkat ve özen korunacak.