Sanatta bahçe izleri
Sanatseverlerin gözdesi olan P Dergisi sekiz yılı ve otuz iki sayıyı geride bıraktı. Her üç ayda bir yayınlanan derginin son sayısında Bahçe ve Sanat var
Her üç ayda bir özellikle resim ve plastik sanatlara meraklı olanların beklediği bir şey var; P Dergisi. Celal Üster'in yayın yönetmenliğini yaptığı P Dergisi her üç ayda bir yayınlanıyor ve her sayısında sanatın çeşitli dallarına ait uzmanlar tarafından kaleme alınan yazılarla belirli bir temayı işliyor. Bu güne kadar "Yemek ve Sanat", "Altın", "Boğaziçi", "Sanatta Çıplaklık" gibi temalara sayfalarını açan dergi bir antika sanatı dergisinden dünya sanatı dergisine evrildi. P, 33. sayısında "Bahçe ve Sanat" temasını işliyor. Derginin bu sayısının bir özelliği de dünyaca ünlü sanatçılardan Selçuk Demirel'de desenleriyle yer alıyor.
Dergide yer alan dikkat çekici yazılardan biri 2003'ün en pahalı 10 resmine ayrılmış. İlk sırada Gustav Klimt'in 29 milyon dolarlık Attersee'de Kır Evi adlı tablosunun yer aldığı bu listede Mantegna, Modiglani, Renoir, Leger, Schiele gibi ressamların 8 sıfırlı bedellerle el değiştiren tabloları öyküleriyle sıralanıyor. Resimlerin öyküleri de şaşırtıcı,. P Dergisi'nin ilginç yazılarından biri İsviçreli sanat tarihçisi Michael Stetler'in imzasını taşıyor ve gelmiş geçmiş en saygın sanat koleksiyoncusu sayılan Robert Hirsch'in öyküsünü anlatıyor. Hirsch sanat yapıtlarının serbest dolaşımına inanan sıra dışı bir koleksiyoncuydu. 1977'deki ölümünden sonra arzu ettiği gibi koleksiyonundan 900'e yakın eser Sotheby's'de açık artırmayla satıldı. Bahçe ve Sanat temasının ilk yazısı Bilkent Üniversitesi'nde konuk öğretim üyesi olan Louise Barry imzasını ve Cennet Bahçeleri başlığını taşıyor.
Barry, cennet kavramının Batı bahçeleri üzerindeki derin etkisini, İslam, Çin ve Japon bahçeleriyle bağıntılarını ve farklılıklarını inceliyor. Bu ana temanın ikinci yazısı Roy Strong'un ve İngiliz Resminde Bahçe İmgeleleri başlığını taşıyor. Resimlerin göndermelerinden, simgesel özelliklerine, çağın mimari anlayışından, duygulara pek çok ayrıntıyı irdeliyor. Bahçe ve Sanat temasının en ilginç yazılarından biri Nurhan Atasoy'un Osmanlı'da Bahçe Köşkleri başlıklı yazısı. Atasoy, güzellik kadar işlevselliğe de önem verilen Osmanlı Bahçeleri'nde manzaranın en iyi izlenebileceği yerlere yapılan bahçe köşklerini minyatür sanatının benzersiz örneklerindeki yansımalarla inceliyor. 19. Yüzyıl Türk Resminde Yıldız Sarayı Bahçeleri başlığını taşıyan yazı Pelin Şahin Tekinal'e ait. Tekinal, 19. yüzyıl sonlarında Yıldız Sarayı bahçelerini resmeden Fahri Kaptan, Hüseyin Giritli, Salih Molla Aşki gibi Darrüşşafakalı genç ressamların eserlerinden yola çıkıyor.
Derginin "bir koleksiyon" bölümünde ise Raffi Portakal'ın "Cimcoz Koleksiyonunda Bedri Rahmi Resimleri" başlıklı incelemesi var. Bir d Grubu sergisinde Bedri Rahmi'nin resimleriyle karşılaşınca koleksiyoncu ve sanatçı ilişkisi üzerinde durmaya başlayan Portakal Cimcoz'un koleksiyonerliğini anlatıyor.
|