kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
  » Kampüs
Bizimcity
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Özgür Üniversite'de sınav korkusu yok

Alternatif eğitim sunan Özgür Üniversite ücretsiz eğitim veriyor. 120 öğrencinin bulunduğu üniversitede ders veren öğretim üyeleri ücret almıyor

1993 yılında Prof. Dr. Yalçın Küçük ve akademisyen arkadaşları tarafından kurulan Özgür Üniversite on bir yıldır ücretsiz eğitim veriyor. Üniversite 1996'dan bu yana Türkiye Ortadoğu Forumu Vakfı çatısı altında çalışmalarını sürdürüyor. 120 kayıtlı öğrencisi olan üniversite de dersler üçer aylık sürelerden oluşan güz, bahar ve yaz dönemi olmak üzere üç dönem halinde işleniyor. İşçiden memura, öğrenciden öğretmene her kesimden öğrencinin bulunduğu üniversitede felsefe, tarih, siyaset, politika, edebiyat, müzik ve İngilizce dersleri veriliyor.

Her dönemin sonunda ise pek çok kesimden aydınların düşüncelerinin yer aldığı Özgür Üniversite Forumu isimli bir dergi yayınlanıyor. Özgür Üniversite'de dersler hafta içi her akşam, hafta sonu ise sadece cumartesi günleri veriliyor. Cumartesi günleri derslerin yanı sıra öğretim üyesi ve profesörlerinde aralarında yer aldığı seminerlerde Türkiye gündeminde konular tartışılıyor. Özgür Üniversite kadrosunda yer alan öğretim üyeleri gönüllü olarak ders veriyor. İzzettin Önder'den Kaan Ökten'e birçok akademisyenin ders verdiği üniversitede cumartesi günleri düzenlenen seminerlere ise Sunay Akın'dan, Asaf Savaş Akat'a, Türkel Minibaş'tan Mahir Kaynak'a birçok aydın katılıyor.

GERÇEK ÜNİVERSİTE
Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü birinci sınıf öğrencisi Selin Yeleser üç dönemdir Özgür Üniversite'ye geldiğini belirterek "Benim gerçek üniversitem burası" diyor. Kendi bölümüyle ilgili derslere girdiğini söyleyen Yeleser şöyle konuşuyor: "Kendi okulumda derslere sadece not için gidiyorum. Burada ise seçiyor ve istediğim için derslere giriyorum. Üniversitede sınavlarda başarılı olmak için not alıyoruz. Burada da not alıyoruz ama yeni bir şeyler öğrenmek amacıyla. Ayrıca burada güncel konulara farklı açılardan bakıp tartışmalarını yapıyoruz."

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Utku Akın, Özgür Üniversite'de derslere girmesinin üniversitedeki derslerine de faydası olduğunu belirtiyor. Özgür Üniversite'de derslere başladıktan sonra felsefe derslerine ilgisinin arttığını söyleyen Akın şöyle konuşuyor:

ÖZGÜR BİR YER
"Ben Matematik Bölümü öğrencisi olduğum için hocalar tahtaya yazar bizde deftere kaydederiz. Burada öyle değil matematiğin arkasındaki felsefeyi anlamaya çalışıyorum. Özgür Üniversite'de derslere girdikten sonra anladım burası adı gibi gerçekten özgür bir yer." Avukat Emel Ozan bir buçuk yıldır derslere girdiğini ifade ederek "Hukuk Fakültesi'nden mezun oldum. Ancak üniversite hayatımdan beklediğimi bulamadım. Aldığım eğitim yeterli gelmedi. Yüksek lisans yapmak istiyordum. Çalışmaya başlayınca yapamadım. Bilgiye açlığımı Özgür Üniversite'de derslere girerek tamamlamaya çalışıyorum" diyor.

Özel bir şirkette dış ticaretle uğraşan Sevgi Akar ise farklı alanlarda ve konularda dersler aldıklarını ifade ediyor. Akar, derslerin yanı sıra çok yakın arkadaşlıklar kurduklarını söyleyerek "Bir yandan entellüektel eksiklerimizi tamamlarken bir yandan birçok alandan insanlarla tanışıyoruz. Çünkü derslere öğrencisinden öğretmenine, işçisinden avukatına her kesimden insanlar geliyor" şeklinde konuşuyor.

GÖNÜLLÜLÜK ESASI
Özgür Üniversite'de Siyasi Tarih derslerine İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Dr. İlker Aytükün Özgür Üniversite'de öğreten öğrenen ilişkisi yerine tartışan ve araştıran ilişkisi olduğunu belirtiyor: Burada ders vermekten zevk alıyorum. Öğrencilerin not kaygısı olmadığı için dersler daha zevkli ve öğrenmeye açık. Derslere isteyerek girmenin verdiği motivasyon var. İstekli öğrencilere ders anlattığım için bende istekli oluyorum."

Özgür Üniversite'nin İstanbul Koordinatörü Yıldız Uygun öğrenci kabulünde 'istek' dışında bir kriterlerinin bulunmadığını söylüyor. Uygun "Bilgi almak isteyen herkes istediği derslere katılabiliyor. Diğer üniversitelerden farkı sınav, diploma ve hiçbir zorunluluk olmaması. Herkes kendi istediği için geliyor ve istediği derse giriyor. Asıl amacımız özgür düşünceyi öne çıkarmak" diye konuşuyor.

MUSTAFA KIZIL HABER MERKEZİ

DİĞER KAMPÜS HABERLERİ
 Öğrenci Danışmanlar
 Diskolara 'okullu' Dj'ler
 İtü'nün Yeni Eğlencesi Go Go
 Avustralya'nın Yaratıcı Okulu
 Uzaktan Algılayanlar İstanbul'da
 Ata'nın Yolunda
 Yeditepe'den Çift Diploma
 Sabancı'da Çevre Zirvesi
 Dans Ve Müzikle Pozitif Enerji
 Avustralya'nın Gözde Okulu
 Kampüste
Ya töreye kurban ya da mahalleliye
Yaşadığı tüm acılara rağmen hayat dolu bir genç kızdı E. B.
Peggy'nin katili Ulvi'ye müebbet
2 yıl önce Almanya'da kaybolan Peggy'nin davası sonuçlandı. Bir Türk...
Trafik karıştı
Trafik karıştı
Bir zamanlar Mithat Can ile Tuğçe'yi tanıştıran Kenan Doğulu ise...
Köy kahvesinden akıl alıyor
Köy kahvesinden akıl alıyor
Başta Dikran Masis olmak üzere Şener Şen, Hasan Mingü ve Emel Sayın...
IMKB
E: 17,738 D:% -2.70
DOLAR
S: 1,423,000 D:% -0.63
EURO
S: 1,702,000 D:% -0.35
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.